Πάθος, μαγεία, τανγκό για τελικό

Η Αργεντινή ήταν διαστημική, έπαιξε τον τέλειο ημιτελικό, διέλυσε 6-1 την Παραγουάη και πάει για την 15η κούπα της στο Κόπα Αμέρικα.

Ο Λιονέλ Μέσι εξηγούσε πριν το ξεκίνημα του Κόπα Αμέρικα, το πόσο του λείπει ένας τίτλος με την Αργεντινή. Μετά την χαμένη περσινή ευκαιρία στο Μουντιάλ, τώρα θα έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει αυτή την ιστορική επιθυμία του και μάλιστα με έναν τίτλο που δεν έχει πάρει ούτε ο τεράστιος Μαραντόνα. Ο σούπερ σταρ της Αργεντινής μαζί με τον Χαβιέρ Παστόρε, έκαναν μαγικά και οδήγησαν την Αλμπισελέστε στον τελικό, ξεπερνώντας πολύ εύκολα με 6-1 το εμπόδιο της Παραγουάης. Εκεί τους περιμένει η πολύ δυνατή διοργανώτρια Χιλή.

Τα καλά για τους Γκαούτσος ξεκίνησαν στο 15'. Ο Μέσι εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Ρόχο στο κέντρο της άμυνας κατέβασε και πλάσαρε για το πιο γρήγορο γκολ της χώρας του σε ημιτελικά του θεσμού. Στο 27' ο κοντός μάγος έστειλε σε αντεπίθεση τη μπάλα στο βηματισμό του Παστόρε, ο οποίος πήρε ένα κοντρόλ και σούταρε στην κίνηση από το ημικύκλιο για το 2-0. Ωστόσο, εκεί που όλα έδειχναν ότι το ματς καθάριζε, η Παραγουάη μείωσε λιγο πριν την ανάπαυλα, φέρνοντας ανάμνηση από το μεταξύ τους παιχνίδι στον όμιλο (από 2-0 έγινε 2-2). Μία κεφαλιά διώξιμο στο κέντρο και η μπάλα στρώθηκε από το πουθενά στον αμαρκάριστο Μπάριος, ο οποίος πυροβόλησε έξω από την περιοχή.

Στην επανάληψη όμως ο Ντι Μαρία φρόντισε να διώξει τις σκιές με δύο τεμάχια σε πέντε λεπτά. Στο 48' ο Παστόρε του έδωσε πάρε βάλε και ο μεσοεπιθετικός της Γιουνάιτεντ το τελείωσε με ωραίο πλασέ. Στο 53' στήθηκε η στιγμή του αγώνα. Υπεύθυνος γι αυτή φυσικά ο Μέσι, ο οποίος σε ένα μίνι σλάλομ πρόλαβε να περάσει έναν αντίπαλο, να κάνει ποδιά στον δεύτερο και να του ςκάνει να τρακάρουν και να πέσουν κάτω. Στην εξέλιξη της φάσης ο Παστόρε σούταρε πάνω στον Βιγιάρ και στο ριμπάουντ σκόραρε σε κενή εστία ο Ντι Μαρία, που έγινε έγινε ο 2ος Αργεντινός με δύο γκολ σε φάση νοκ άουτ Κόπα Αμέρικα μετά από εκείνα του τεράστιου Μπατιστούτα στον τελικό του 1993.

Ο πίνακας του σκορ θα συνέχιζε βέβαια να γράφει, καθώς οι Γκαούτσος δεν πατούσαν φρένο και η αντίπαλη άμυνα παραπατούσε. Στη συστημένη σέντρα του Ντι Μαρία (81') ο Αγουέρο έκανε το 5-1 με κεφαλιά μέσα από τρεις αντιπάλους που απλά τον κοιτούσαν. Δύο λεπτά αργότερα, ο Μέσι έπαιξε το 1-2 με τον Σαμπαλέτα και έδωσε την τρίτη ασίστ του, για να βάλει γκολ ο Ιγουαΐν στην δεύτερη επαφή του με τη μπάλα. Κάπως έτσι η Αργεντινή σημείωσε την ευρύτερη νίκη της σε Κόπα Αμέρικα εδώ και 68 χρόνια. Ποιον είχε διαλύσει τότε το 1947; Και πάλι την Παραγουάη (6-0).

* Το απίστευτο είναι ότι η Αργεντινή δεν έχει ηττηθεί ποτέ από την Παραγουάη σε Κόπα Αμέρικα (19 νίκες, 5 ισοπαλίες)!

* Συνολικά η Παραγουάη έχει παίξει έξι ημιτελικούς και αυτή ήταν η πρώτη καθαρή ήττα της. Δεν είχε χάσει ποτέ στην κανονική διάρκεια (μία νίκη το 1979 και 4 ισοπαλίες)!

Αργεντινή (Τάτα Μαρτίνο): Ρομέρο, Ντεμικέλις, Οταμέντι, Ρόχο, Σαμπαλέτα, Μασεράνο (76' Μασεράνο), Παστόρε (73' Μπανέγα), Μπίλια, Ντι Μαρία, Μέσι, Αγουέρο (82' Ιγουαΐν)

Παραγουάη (Ραμόν Ντίας): Βιγιάρ, Μπρούνο Βαλδές, Ντα Σίλβα, Αγκιλάρ, Πίρις, Γκονσάλες (25' Μπομπαδίγια), Κάσερες, Ορτίς, Μπενίτες, Νέλσον Βαλδές (57' Ρομέρο), Σάντα Κρους (29' Μπάριος).