Ο Μουντιαλικός που έγινε σεκιουριτάς!

Η ιστορία του Αμπντουλάχ Ζουμπρομάουι που πήρε μέρος σε τρία Μουντιάλ, φυλακίστηκε και πλέον εργάζεται ως σεκιούριτι!

Από του κορυφαίους αμυντικούς της γενιάς του, εκπροσώπησε την Σαουδική Αραβία σε τρία Μουντιάλ (1994, 1998, 2002). Κρέμασε τα παπούτσια του, το 2009 σε ηλικία 36 ετών καταγράφοντας 122 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του. 

Ο Αμπντουλάχ Ζουμπρομάουι γνωστός και ως Αμπντουλάχ Σουλεϊμάν σε τίποτα δεν θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που διέπρεψε με τις εμφανίσεις του.

Ντυμένος με σκούρο σακάκι, με μονίμως καρφωμένο βλέμμα στο ασανσέρ χρησιμοποιήσει την πλαστικοποιημένη κάρτα του για τους καλεσμένους που βρίσκονται στον χώρο που εποπτεύει.

Το «ραντάρ», όπως τον αποκαλούσαν πλέον εξασφαλίζει τα προς το ζην ως σεκιούριτι. Έκανε καριέρα στην Αλ-Αχλί του Γιάννη Φετφατζίδη, αλλά και στην Αλ-Χιλάλ του Γιώργου Δώνη.

Το 2004 επιστρέφοντας από ένα εκτός έδρας ματς συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Τζέντα λόγω των χρεών του.

Η Αλ-Χιλάλ του έδωσε τρίμηνη παράταση για τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του, όμως κατέληξε στη φυλακή!

Ο Ζουμπρομάουι παρέμεινε υπό κράτηση για δύο χρόνια. Τελικά επιφανείς προσωπικότητες της χώρας κατέβαλλαν τα οφειλόμενα του και αποφυλακίστηκε.

Ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας έμοιαζε με σκιά του εαυτού, ενώ κανένας σύλλογος δεν τον εμπιστεύονταν για να καταλήξει στη δύση της καριέρας του στην Νταμκ, ομάδα Β΄ κατηγορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο παλαίμαχος άσος μεγάλωσε στους δρόμους της Τζέντα, αλλά έφτασε στο σημείο να εκπροσωπήσει την χώρα του στην ιστορική πρώτη συμμετοχή της σε Μουντιάλ το 1994.

Εξελίχθηκε σε βράχο της άμυνας, κάνοντας την διαφορά με την δυναμική και την ευφυΐα του στον αγωνιστικό χώρο.

Για σχεδόν μία δεκαετία (1993-2002) αγωνίστηκε 122 φορές με την εθνική ομάδας της Σαουδικής Αραβίας σκοράροντας 4 γκολ, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, κατέκτησε το Κύπελλο Ασίας, αλλά και τίτλους στην πατρίδα του με τις Αλ-Αχλί και Αλ-Χιλάλ.

Εικάζεται πως ο Ζουμπρομάουι έκανε το λάθος να μπει εγγυητής στις επενδύσεις ενός φίλου του πληρώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την γενναιοδωρία του.

Μη έχοντας υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά και οικονομικούς πόρους ξεκίνησε μία νέα καριέρα φρουρώντας εμπορικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ελάχιστοι πιστεύουν πως ο υψηλόσωμος άνδρας με την στολή σεκιούριτι είναι ήταν ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας...