Βάλτερι Μπότας ο τσάρος της Ρωσίας!

Ο εκπληκτικός Βάλτερι Μπότας πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του, κερδίζοντας με τρομερό τρόπο στη Ρωσία. Δεύτερος ο (ικανοποιημένος) Φέτελ, τρίτος ο Κίμι, τέταρτος ο… αδιάφορος Χάμιλτον.

Για όλα υπάρχει η… πρώτη φορά: ο Βάλτερι Μπότας πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Φόρμουλα 1, κάνοντας μνημειώδη εκκίνηση και παραμένοντας ψύχραιμος από την αρχή μέχρι το τέλος στον αγώνα της Ρωσίας. Έτσι, μετά από 81 ολόκληρα grand prix γεύτηκε την γλυκιά σαμπάνια της πρωτιάς, δείχνοντας στην Μερσέντες πως δεν πήγε εκεί για να είναι απλά ένα «πειθήνιο» νούμερο 2.

Πίσω του τερμάτισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ- ο οποίος αν και εκκινούσε από την pole position δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη- που αύξησε κι άλλο τη διαφορά του από τον Χάμιλτον στη βαθμολογία, με τον Κίμι Ράικονεν να έρχεται τρίτος και τον Λιούις να τερματίζει τέταρτος.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από τη αρχή: 

Σβήνουν τα κόκκινα φώτα, «ανάβει» ο Μπότας

Με τις δύο Φεράρι να είναι μετά από μια ολόκληρη δεκαετία στο 1-2 στην εκκίνηση, άπαντες περίμεναν να δουν την αντίδρασή τους, όμως χρειάστηκε να περιμένουν λίγο περισσότερο, καθώς αντί για έναν γύρο σχηματισμού στο Σότσι είχαμε δύο: η ΜακΛάρεν αποφάσισε να πάει την απελπισία του Αλόνσο σε άλλο επίπεδο, με το μονοθέσιό του να παραδίδει πνεύμα πριν καν αρχίσει ο αγώνας, αναγκάζοντας τον Ισπανό να εγκαταλείψει.

Όταν, τελικά, δόθηκε η εκκίνηση ο Βάλτερι Μπότας πετάχτηκε σαν (ασημί) βέλος μπροστά «αρπάζοντας» πανεύκολα και τις δύο Φεράρι και βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα, έχοντας πίσω του Φέτελ και Ράικονεν, με τον Χάμιλτον να παραμένει 4ος.

Πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος, Πάλμερ και Γκροζιάν χτύπησαν σμπαραλιάζοντας τα μονοθέσιά τους, με αποτέλεσμα να κριθεί επιτακτική η ανάγκη για παρουσία του Αυτοκινήτου Ασφαλείας.

Ένα Α.Α. το οποίο απλά καθυστέρησε το σόου του Φινλανδού της Μερσέντες…

Το όνομά του είναι Μπότας. Βάλτερι Μπότας

Όταν αποχώρησε, μετά από 4 γύρους, από την πίστα το Αυτοκίνητο Ασφαλείας ο Βάλτερι Μπότας βάλθηκε ν’ αποδείξει για ποιο λόγο ήταν η ιδανική επιλογή για ν’ αντικαταστήσει τον απερχόμενο παγκόσμιο πρωταθλητή- τον Νίκο Ρόσμπεργκ.

Ο Φινλανδός πάτησε το πόδι στο γκάζι και εξαφανίστηκε στο βάθος, ανεβάζοντας τη διαφορά του από τον δεύτερο Φέτελ άνω των 5 δευτερολέπτων, ενώ ο τρίτος Κίμι απείχε 3.5 δεύτερα από τον teammate του, έχοντας πίσω του σε απόσταση ασφαλείας τον Χάμιλτον.

Στον 5ο γύρο του αγώνα είχε φτάσει η στιγμή για την Ρεντ Μπουλ να φανερώσει και πάλι την αχίλλειο πτέρνα της: τα φρένα του (5ου εκείνη τη στιγμή) Ντάνιελ Ρικιάρντο υπερθερμάνθηκαν και ο «Ταύρος» παρέδωσε πνεύμα, κρίνοντας την εγκατάλειψη επιβεβλημένη για τον Αυστραλό.

Το ενδιαφέρον, μιας και δεν είχαμε ορατές μάχες εντός της πίστας, μεταφερόταν στα πιτ.

Θα άλλαζε κάτι εκεί ή όχι;

Όλοι μέσα, έξω ο Φέτελ

Στον 21ο γύρο ο Βερλάιν ήταν αυτός που άνοιξε το χορό των πιτ, με τον Μάσα να τον ακολουθεί στον επόμενο και τον πρωτοπόρο Μπότας να βάζει στον 27ο την super soft βγάζοντας την ultra, στο μοναδικό πιτ στοπ των κορυφαίων συνδυασμών.

Ο Κίμι μπήκε στον 29ο (ίδια τακτική), έπειτα τον ακολούθησε ο Χάμιλτον στον 31ο και ο Φέτελ έμεινε για 8 περισσότερα περάσματα έξω προσπαθώντας να τροποποιήσει λίγο την στρατηγική της Φεράρι, μήπως και μπορέσει στο τέλος να πιέσει τον Φινλανδό.

Όταν μπήκε στο box του, όμως, στον 35ο γύρο έχασε αρκετό χρόνο (3.9) και βγήκε σχεδόν 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Μπότας, τον οποίον βάλθηκε να κυνηγάει μετά τετράτροχης μανίας.

Και το μέγα ερώτημα σ’ εκείνη τη φάση ήταν αν θα κατάφερνε να τον πιάσει πριν πέσει η καρό σημαία…

81 ολόκληρους αγώνες μετά, έφτασε η ώρα

Στους τελευταίους 15, περίπου, γύρους του αγώνα είχαμε την αγωνιώδη προσπάθεια του Φέτελ να πλησιάσει και να «αρπάξει» τον Μπότας, με τον πιλότο της Μερσέντες μ’ ένα απότομο φρενάρισμα να δίνει την ευκαιρία στον Γερμανό να φτάσει στις παρυφές του δευτερολέπτου και του DRS.

Τελικά, ωστόσο, ο Φινλανδός κατάφερε- με νεύρα καμωμένα από ατσάλι- να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να περάσει πρώτος τη γραμμή εκκίνησης τερματισμού, παίρνοντας μετά από 81 ολόκληρους αγώνες την παρθενική νίκη της καριέρας του. Ο Μπότας έγινε ο 5ος Φινλανδός που κερδίζει στην F1, μετά τους Χάκινεν, Κέκε Ρόσμπεργκ, Χέικι Κοβαλάινεν και Ράικονεν.

Δεύτερος τερμάτισε ο Φέτελ, ο οποίος μπορεί να μην έγινε αυτός που σπάει την παντοκρατορία της Μερσέντες (4/4 νίκες από τότε που μπήκε, το 2014, το Σότσι στο καλεντάρι του πρωταθλήματος) όμως τουλάχιστον αύξησε τη διαφορά του από τον βασικό του αντίπαλο στη βαθμολογία.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Κίμι, με τον Χάμιλτον (εντελώς «άχρωμο» grand prix από τον Βρετανό) ν’ ακολουθεί 4ος και τους Φερστάπεν, Πέρεζ, Οκόν, Χούλκενμπεργκ, Μάσα, Σάινθ να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Ο Μπότας, λοιπόν, έκοψε τη φόρα της Φεράρι και απέδειξε εμπράκτως πως δεν πήγε στην Μερσέντες απλά και μόνο για να κάνει «πλάτες» στον Χάμιλτον και την προσπάθειά του να πάρει τον 4ο προσωπικό του τίτλο.

Η Σκουντερία, αγώνα με τον αγώνα, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο τη πεποίθηση πως μπορεί να επιστρέψει, φέτος, στη κορυφή του μηχανοκίνητου κόσμου και ότι θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων με τους τωρινούς παγκόσμιους πρωταθλητές.

Η «σύγκρουση» των δύο μεγαθηρίων αναμένεται να είναι συναρπαστική, όμως…

Όμως ενδέχεται στην πορεία να έχουμε ορισμένους ακόμα βαρετούς αγώνες.

Όπως στο Σόστι σήμερα, για παράδειγμα…