Απόφαση- σταθμός για αθλητές και μάνατζερ!

Αλλάζουν δια παντός από την 1η Απριλίου του 2015 τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στο χώρο των μάνατζερ (των «διαμεσολαβητών» των αθλητών), έπειτα από απόφαση της FIFA, η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ σε τρεις μήνες από σήμερα.

Σε ριζικές αλλαγές στον τομέα των μεταγραφών και όλων όσων σχετίζονται με αυτές (των ανθρώπων-ατζέντηδες, ποδοσφαιριστές, πρόεδροι ομάδων-συμπεριλαμβανομένων) αποφάσισε να προβεί η εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Η απόφασή της μπορεί να έχει κοινοποιηθεί, όμως πλην αυτών που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος.

Τι λέει, εν ολίγοις (και απλοποιημένα), η απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου; Πως κάθε παίκτης δικαιούται να εκπροσωπείται από όποιον αυτός θέλει, χωρίς να είναι απαραιτήτως «εγκεκριμένος» μάνατζερ- άρα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει την απαραίτητη προμήθεια σε αυτόν. Έτσι, σε θεωρητικό επίπεδο, ένας ποδοσφαιριστής δικαιούται να δηλώσει ως εκπρόσωπό του τον πατέρα του, φερ' ειπείν, ή οποιονδήποτε άλλο «δικό» του, αποφεύγοντας να πληρώσει το 10% του συμβολαίου του- αυτή ήταν η νόμιμη προμήθεια- στον ατζέντη του.

Ως εκ τούτου, με το επάγγελμα του μάνατζερ να «ανοίγει» και, επιπρόσθετα, οι διαμεσολαβητές να μην κρίνονται απαραίτητοι (υπό την έννοια ότι δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξή τους δια νόμου στη ζωή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή), αναμένεται ν' αλλάξει σαρωτικά ο χάρτης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ

Βάσει της υπάρχουσας απόφασης, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το ποδόσφαιρο εκτελεί απλά χρέη πρωτοστάτη και είναι αυτό που άνοιξε με τα χέρια του τον ασκό του Αιόλου. Η αθλητική λογική λέει πως ο χώρος της «Ασπρόμαυρης Θεάς» είναι μόνο η αρχή, και η «μπάλα» αναμένεται να πάρει και τις άλλες... μπάλες (μπάσκετ, βόλλεϋ και ούτω καθεξής), σ' ένα άνευ προηγουμένου ντόμινο. Διότι η απόφαση της FIFA δημιουργεί δεδικασμένο και για τους αθλητές ή τους μάνατζερ όλων των αθλημάτων. 

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση εδώ

ΠΗΓΗ: www.sdna.gr