Τον έσωσε το ίδιο το μπάσκετ!

Η απίστευτη ιστορία του Κρεγκ Σάγκερ ο οποίος νίκησε την λευχαιμία και επιστρέφει και πάλι στα παρκέ για να εντυπωσιάσει με τα μοναδικά του κοστούμια...

Ηταν 11 δύσκολοι μήνες. Αβεβαιότητα. Ελπίδα. Προσευχή. Εμπνευση. Ο Κρεγκ Σάγκερ δεν είχε λείψει ούτε μια μέρα από την δουλειά του. Δεν είχε χάσει ούτε ένα παιχνίδι. Από το 1972 όταν ξεκίνησε την καριέρα του δεν είχε ζητήσει ν' απουσιάσει εξαιτίας αδιαθεσίας ή οτιδήποτε άλλο. Ηταν πάντα εκεί. Παρών.

Με τα μοναδικά του κοστούμια έχει γράψει ήδη την δική του ιστορία στον χώρο της αμερικάνικης αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι ο άνθρωπος με τα τέσσερα παρατσούκλια. «Sagervision», «Totino Boy», «America's Sideline Reporter» και «Mr. Fancy Suit»...

ΤΟ ΣΟΚ

10 Απριλίου του 2014. Για λογαριασμό του TNT θα κάλυπτε (όπως τόσα ξεχωριστά το έκανε τόσα χρόνια) το ρεπορτάζ του αγωνιστικού χώρου. Εκεί στο παρκέ. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα αδύναμος. Μίλαγα με τον Ρικ Καρλάιλ κι ένιωθα τα πόδια μου να μην με κρατάνε», είχε πει ο ίδιος ο Σάγκερ.

Ηταν ήδη 33 χρόνια στο... κουρμπέτι. Ηξερε και τις πέτρες. Ζήτησε αμέσως βοήθεια από τον γιατρό των Μάβερικς. «Τον ήξερα. Στο παρελθόν είχε κάνει το χειρουργείο στο γόνατό μου. Πριν από 12 χρόνια. Του το είπα αμέσως. Γιατρέ δεν νιώθω καλά», πρόσθετε ο Σάγκερ. «Πρέπει να πας στο νοσοκομείο», του είπε ο γιατρός. «Πότε;». Μου είπε «Τώρα!».

Μετά από αρκετές εξετάσεις η διάγνωση τον γκρέμισε. «Κρεγκ, έχεις λευχαιμία. Τα επίπεδα σου είναι τέτοια που ουσιαστικά είσαι ζωντανός νεκρός!». Δεν είχε αρρωστήσει ποτέ, δεν είχε χάσει ούτε ένα ματς. Κι έτσι ξαφνικά μαθαίνει ότι πάσχει από λευχαιμία. Και όχι μόνο πάσχει αλλά και πως το συγκεκριμένο είδος της γίνεται γρήγορα θανάσιμο άνευ θεραπείας (οξεία μυελογενής λευχαιμία)!

Η είδηση έγινε άμεσα world trend στο twitter μέσω του hashtag #GetWellSager. Η συμπαράσταση απ' όλη την κοινότητα του NBA ήταν ανεπανάληπτη. Τα playoffs είχαν αρχίσει και ο Κρεγκ Σάγκερ ήταν στο κρεβάτι του πόνου μιας και είχε αρχίσει άμεσα τις χημειοθεραπείες.

«Στις 20 Απριλίου είχα την οικογένεια μου στο νοσοκομείο. Ο γιος μου ο Κρεγκ τζούνιορ δεν ήταν μαζί μου γιατί μου είπε πως έπρεπε να δουλέψει. Βλέπαμε το Ντάλας-Σαν Αντόνιο. Και ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι την συνέντευξη στον Πόποβιτς (μεταξύ 3ης και 4ης περιόδου) θα την κάνει ο γιος μου. Δεν ήξερα τίποτα. Και μονολογούσα “Ω, Θεέ μου...”», είχε πει ο ίδιος. 

​Ο Σάγκερ δακρύζει και στέλνει ένα φιλί στην τηλεόραση. Ο πολύ σκληρός Ποπ στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω της τηλεόρασης. «Εκανες καλή δουλειά, αλλά θα προτιμούσα να ήταν ο πατέρας σου εδώ... Γκρεγκ μας λείπεις. Εισαι ένα σημαντικό κομμάτι για εμάς. Κάνεις τρομερή δουλειά. Σου υπόσχομαι θα είμαι καλός μαζί σου. Ελα πάλι εδώ. Καλή τύχη», του είπε ο μεγάλος Ποπ ο οποίος στο παρελθόν τον είχε... διαλύσει με τα όσα του έλεγε on air για τα κοστούμια του!

Δεν ήταν μόνο ο Ποπ. Είπαμε ήταν όλη η κοινότητα του NBA. «Ο Κέβιν Γκαρνέτ ήταν ο πρώτος που μου έστειλε λουλούδια. Ηταν ένα απίστευτο μπουκέτο λουλουδιών», έλεγε ο Σάγκερ στη συνέντευξη που είχε δώσει στο TNT όταν βγήκε από το νοσοκομείο. Η σχέση των δύο ήταν μοναδική. Είχε γράψει ιστορία η ατάκα του Γκαρνέτ στο Σάγκερ. «Μόλις γυρίσεις σπίτι σου βγάλε το κοστούμι και κάψτο. Κάψε μέχρι και τις κάλτσες;»...

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ναι χρειάστηκε κι ένα μικρό θαύμα για να γίνει καλά ο Σάγκερ. Το να είναι ο ίδιος του ο γιος συμβατός δότης για την μεταμόσχευση ήταν σπάνιο. Οπως έλεγαν οι γιατροί οι πιθανότητες ειναι μόλις 5%. Και όμως ο Κρεγκ Σάγκερ τζούνιορ έσωσε τον πατέρα του. Ωστόσο ο ίδιος ο Σάγκερ είχε παραδεχτεί πως η πραγματική θεραπεία ήταν τα playoffs που παρακολουθούσε από το κρεβάτι στο νοσοκομείο στην Ατλάντα.

«Η καλύτερη θεραπεία για μένα ηταν τα playoffs. Ευχαριστώ τον Θεό γι' αυτό. Τις χημειοθεραπείες τις κάνουν δίπλα στο κρεβάτι. Οπότε από την πρώτη μέρα παρακολουθούσα τα παιχνίδια», έλεγε ο Κρεγκ και θυμόταν τις αναφορές που γινόταν στο πρόσωπό του. Από τον Μάικ Μπριν (τηλεσχολιαστή σε ανταγωνιστικό κανάλι) μαζί με τον Τζεφ Βαν Κάντι μέχρι τις ευχές που άκουγε live από την τηλεόραση. Απο τον Τομ Τιμποντό (προπονητή των Μπουλς) μέχρι τους Γκίμπσον και Μπιλ.

«Μετά είδα το buzzer beater του Ντάμιαν Λίλαρντ στο 6ο παιχνίδι του Πορτλαντ με το Χιούστον. Ω, Θεέ μου, τι σουτ. Ενιωθα και πάλι καλά. Πιο δυνατός. Και ήδη φανταζόμουν την επιστροφή μου σε αυτό που αγαπούσα περισσότερο... Την δουλειά μου», παραδέχτηκε ο Σάγκερ.

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ

Ο ίδιος ο Σάγκερ εξήγησε μέσα από την περιπέτειά του γιατί λατρεύει την δουλειά του. «Τι μου λείπει από τις καλύψεις που έκανα στο NBA; Είναι απλό. Κάνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Και πλήρωνομαι γι' αυτό όταν όλοι οι υπόλοιποι θα ήθελαν να είναι στην θέση μου. Να είναι στα καλύτερα παιχνίδια στον κόσμο. Δεν τον είχα και δεν το έχω ως δεδομένο. Να έχω την ευκαιρία να είμαι σε αυτά τα παιχνίδια.

Οταν είμαι στα παιχνίδια πάντα πάω 3 με 3.5 ώρες πιο πριν. Γιατί μου αρέσει να μιλάω με τους φιλάθλους. Μου αρέσει να είμαι στο ζέσταμα. Οι προπονήσεις είναι μέρος της ατμόσφαιρας. Θέλω να είμαι παντού. Μου λείπουν τα ταξίδια, μου λείπουν τα παιχνίδια, μου λείπουν οι φίλαθλοι, μου λείπουν οι συναντήσεις με τους προπονητές, μου λείπει να μιλάω με τους παίκτες στο ζέσταμα. Μου λείπουν όλα αυτά. Ξέρετε και τι άλλο μου λείπει. Ολα τα καλά κοστούμια που είχα σκοπό να φορέσω για τα playoffs», είχε διηγηθεί ο Σάγκερ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το ίδιο το μπάσκετ τον έσωσε. Ο Κρεγκ Σάγκερ τα Χριστούγεννα ήταν στο σπίτι του. Την Πέμπτη 5 Μαρτίου στο πρόγραμμα του TNT για το Οκλαχόμα-Σικάγο γράφει: «Ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου: Κρεγκ Σάγκερ». Ο ίδιος θ' ανοίξει την ντουλάπα του για να επιλέξει το πιο φανταχτερό κοστούμι του για την επιστροφή του. Το ίδιο το μπάσκετ τον βοήθησε να νικήσει την λευχαιμία. Και ο ίδιος θα ευχαριστήσει την κοινότητα με το καλύτερό του ντύσιμο...