Χρόνια πολλά Σακίλ! (βίντεο)

Ο Σακίλ Ο’Νιλ συμπληρώνει 43 έτη ζωής και το gazzetta.gr κάνει flashback στην καριέρα ενός εκ των κορυφαίων σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ήταν 6 Μαρτίου του 1972 ξεκίνησε η… περιπέτεια του Σακίλ Ο’Νιλ στο New Jersey. 43 χρόνια μετά ο Σακίλ έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχει αφήσει πίσω του μία σπουδαία καριέρα. Πλέον ασχολείται με την τηλεόραση και κάνει… χαβαλέ, κάτι που είχαμε δει αρκετές φορές και όσο αγωνιζόταν, χωρίς όμως να αμελεί αυτά που έπρεπε να κάνει στο παρκέ. Και τα έκανε πολύ καλά για να λέμε την αλήθεια!

NCAA ΚΑΙ ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ
Μόλις αποφοίτησε από το High School ο Σακίλ πήγε να σπουδάσει στο Lousiana State University και παράλληλα αγωνίστηκε στο NCAA. Από την αρχή ξεχώρισε με την απόδοση του και πλέον υπάρχει άγαλμα του Ο’Νιλ έξω από το προπονητικό κέντρο της ομάδας! Το 1992 έγινε draft με τους Ορλάντο Μάτζικ να τον επιλέγουν στο Νο.1 και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Στους Μάτζικ έπαιξε μέχρι το 1996. Την πρώτη του σεζόν ο Σακίλ έμεινε εκτός playoffs εν συνεχεία, όμως, οδήγησε τους Ορλάντο Μάτζικ ακόμα και σε Τελικούς ΝΒΑ. Ήταν το 1995, όταν έχασαν τον τίτλο από τους Χιούστον Ρόκετς…

ΟΙ ΛΕΪΚΕΡΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΠΙ
Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Σακίλ ήταν οι Λος Άντζελες Λέικερς. Οι “Λιμνάθρωποι” πήραν το Ο’Νιλ για να αγωνιστεί δίπλα στον Κόμπι Μπράιαντ και τελικά δικαιώθηκαν, αφού πανηγύρισαν τρεις τίτλους με το συγκεκριμένο δίδυμο, που είναι πέρα από κάθε αμφιβολία από τα καλύτερα… ever! Βέβαια, οι σχέσεις των δύο δεν ήταν και οι καλύτερες και το ίδιο ισχύει μέχρι και σήμερα, όπως παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο KB24. Το σημαντικό, όμως, είναι πως ο Σακίλ έγραψε ιστορία με τους Λέικερς, με τη φανέλα με το Νο.34 να έχει πλέον αποσυρθεί…

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΤ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Από τους Λος Άντζελες Λέικερς αποχώρησε το 2004. Η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε στους Μαϊάμι Χιτ, εκεί όπου δημιουργήθηκε ακόμα ένα σπουδαίο δίδυμο, αυτή τη φορά με τον Ντουέιν Γουέιντ. Οι Χιτ έφτασαν στην κορυφή του κόσμου το 2006, με τον Σακίλ να αποχωρεί το 2008. Ακολουθήσαν οι Καβαλίερς, οι Σανς και οι Σέλτικς, με τον Ο’Νιλ να βάζει τέλος στην πλούσια καριέρα του το 2011.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ Ο Ο’ΝΙΛ
Τα παραπάνω ήταν μία σύντομη αναδρομή στην καριέρα του Σακίλ. Αναλυτικά οι διακρίσεις και οι τίτλοι του: Είναι 4 φορές πρωταθλητής ΝΒΑ, 3 φορές MVP των Τελικών, MVP το 2000, 15 φορές All Star, 3 φορές πολυτιμότερος του All Star Game, rookie of the year το 1993, 2 φορές δεύτερος σκόρερ στο ΝΒΑ, Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Team USA το 1994, Αθλητής της χρονιάς το 1994 και παίκτης της χρονιάς στο κολέγιο το 1992.

ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ

 
....ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΕΣ
 

Πηγή: gazzetta.gr