Και τώρα... ΝΒΑ!

Οι σούπερ σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ δίνουν τα ξημερώματα το φετινό ραντεβού στα παρκέ του ΝΒΑ, σε μια σεζόν που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Αφενός τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο μετά τα διαδοχικά «αντίο» των Κόμπι Μπράιαντ, Τιμ Ντάνκαν και Κέβιν Γκαρνέτ. Αφετέρου θα πρέπει να συνηθίσουμε (όσο δύσκολο και αν είναι) μερικούς παίκτες με διαφορετική φανέλα, αφού μια πεντάδα πρωτοκλασάτων σταρ αποφάσισαν να μετακομίσουν για... άλλες Πολιτείες.

Και φυσικά το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται ολοκληρωτικά στους εκπροσώπους μας στο ΝΒΑ, με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς και φυσικά στους Κώστα Κουφό και Γιώργο Παπαγιάννη οι οποίοι θα είναι συμπαίκτες στους Σακραμέντο Κινγκς.

Για να δούμε τι θα... δούμε φέτος!

Οι μεγάλες αλλαγές: Η μετακίνηση του Κέβιν Ντουράντ στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αφήνοντας τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ ύστερα από εννέα χρόνια (2007-2016) αποτέλεσε την είδηση του καλοκαιριού! Πολλώ δεν μάλλον από τη στιγμή που θα βρεθεί στο πλευρό των Κάρι, Τόμπσον, Γκριν, μετατρέποντας τους Ουόριορς σε πραγματική υπερδύναμη. Ιδιου βεληνεκούς και η μετακίνηση του Ντουέιν Ουέιντ στη γενέτειρα πατρίδα του, τους Σικάγο Μπουλς, ύστερα από 13 χρόνια στο Μαϊάμι. Ο Ντέρικ Ρόουζ ευελπιστεί σε ένα νέο ξεκίνημα στους Γιου Γιορκ Νικς αφήνοντας πίσω τους όλους τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν, ενώ ο Πάου Γκασόλ δίνει ραντεβού με τον τέταρτο σταθμό της καριέρας του στο ΝΒΑ μετά τους Γκρίζλις, τους Λέικερς και τους Μπουλς, αφού θα φοράει από φέτος τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο Αλ Χόρφορντ, ο οποίος άφησε τη μπαγκέτα των Ατλάντα Χοκς προκειμένου να κρατήσει εκείνη των ανανεωμένων Μπόστον Σέλτικς.

Οι μεγάλες απουσίες: Μετά το «Mamba Out» που αναφώνησε ο Κόμπι Μπράιαντ τον περασμένο Απρίλιο έχοντας... ρίξει την τελευταία του 60άρα (στους Γιούτα Τζαζ) ύστερ από 20 χρόνια καριέρας (25π., 5,2ριμπ., 4,7ασ.), το ΝΒΑ έγινε αμέσως πολύ πιο φτωχό. Οι μεγάλοι σούπερ σταρ αποτέλεσαν παρελθόν και πριν συνειδητοποιήσει κάποιος ότι δεν θα έχει Κόμπι το νέο πρωτάθλημα, πήρε σειρά ο Τιμ Ντάνκαν! Ο επί σειρά ετών (19 στον αριθμό!) ηγέτης τωνΣαν Αντόνιο Σπερς (με 19,3π., και 10,3ριμπ. στην καριέρα του) είπε με τη σειρά του «αντίο» από το πρωτάθλημα, ενώ τον περασμένο μήνα ήρθε το... τελειωτικό χτύπημα. Ο Κέβιν Γκαρνέτ (17,8π., 10ριμπ.) ήταν ο τρίτος της παλιοπαρέας των 90's που αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του, ενώ αν πρέπει να συμπεριλάβουμε ένα ακόμα όνομα που κρέμασε τη φανέλα του, αυτό είναι και το Έλτον Μπραντ. Ενας παίκτης που είχε επιλεγεί στο νούμερο 1 του ντραφτ το 1999 έχοντας 15,9 πόντους και 8,5 ριμπάουντ σε 1.058 ματς!

Οι τελευταίοι του «Old School»: Εκτός από αυτούς που είπαν «αντίο» έχοντας να επιδείξουν τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ, άλλοι επτά παίκτες βρίσκονται στο... μεταίχμιο! Και μάλιστα έχοντας να επιδείξουν τα δικά τους κατορθώματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του πρωταθλήματος θα είναι ο Βινς Κάρτερ των Μέμφις Γκρίζλις, ο οποίος θα τελειώσει τη σεζόν έχοντας κλείσει τα 40 χρόνια του (σ.σ. γεννημένος στις 26/1/1977)! Βέβαια το ρεκόρ ανήκει στον Νατ Χίκεϊ ο οποίος είχε αγωνιστεί στους Πρόβιντενς Στιμρόλερς το 1948 σε ηλικία 46 ετών (παρά δύο ημερών!) ενώ τον ακολούθησε ο Κέβιν Ουίλις έχοντας αγωνιστεί για τελευταία φορά, όντας 44 χρονών! Εκτός του «Big Vince» οι... τελευταίοι της παλιάς σχολής που θα αγωνιστούν φέτος στο πρωτάθλημα είναι οι Μανού Τζινόμπιλι (39χρ.), Τζέισον Τέρι (39χρ.), Πολ Πιρς (39χρ.), Ντιρκ Νοβίτσκι (38χρ.),Κρις Αντερσεν (38χρ.) και Μέτα Ουόρλντ Πις (38χρ.)

Τα 7 ερωτήματα της σεζόν

Θα σπάσουν το 73-9 οι Ουόριορς;

Το Γκόλντεν Στέιτ δείχνει να διαθέτει το πλήρες πακέτο! Ο Κέβιν Ντουράντ πήρε το ταλέντο του και συνεχίζει στους Ουόριορς, την most-watched ομάδα στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας ένα… εκρηκτικό μείγμα! Ο τετράκις πρώτος σκόρερ κι άλλοτε MVP του ΝΒΑ θα πλαισιώσει τον κορυφαίο playmaker - clutch παίκτη της λίγκας (Στεφ Κάρι) και τον Κλέι Τόμπσον των 276 σουτ τριών πόντων πέρσι, συνθέτοντας μια εξωπραγματική επιθετική τριπλέτα! Σε αυτή την περίπτωση, ποιος θα πάρει το τελευταίο σουτ; Επίσης, θα καταφέρουν οι Ουόριορς να σπάσουν το δικό τους ρεκόρ (73-9) και κυρίως, να κατακτήσουν το δαχτυλίδι;

Θα γίνει All Star ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβαλε την υπογραφή του σε νέο, ηγεμονικό συμβόλαιο με τους Μπακς που θα εκτοξεύσει τις ετήσιες αποδοχές του από τα 2.9 εκ. δολάρια φέτος στα 22.4 την επόμενη σεζόν, και στα 100 συνολικά ως το 2021! Είναι ο franchise παίκτης του Μιλγουόκι και πλέον έχει την ωριμότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, έχοντας στο πλευρό του τους νεοαποκτηθέντες Μάθιου Ντελαβεντόβα, Τζέισον Τέρι, Θον Μέικερ και Μίρζα Τελέτοβιτς. Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 16.9 πόντους και 7.7 ριμπάουντ μ.ό., οι GMs εκτιμούν ότι αποτελεί τον καλύτερο Ξένο Παίκτη της λίγκας και μένει να αποδειχθεί αν φέτος θα γίνει All Star!

Θα ξανακάνει repeat ο ΛεΜπρόν Τζέιμς;

Οι Καβαλίερς ολοκλήρωσαν το απόλυτο comeback στη σειρά των περσινών τελικών με το Γκόλντεν Στέιτ, έγιναν η πρώτη ομάδα που επιστρέφει από το 1-3 και, συγχρόνως, έφεραν το πρώτο πρωτάθλημα στο Κλίβελαντ έπειτα από 52 χρόνια! Έτσι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς τήρησε την υπόσχεσή του να φέρει έναν τίτλο στην πόλη του. Και το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μετρώντας 29.7 πόντους, 11.3 ριμπάουντ, 8.9 ασίστ, 2.6 κλεψίματα και 2.3 κοψίματα κόντρα στους Ουόριορς! Στα 32 του χρόνια απολαμβάνει το μπάσκετ, μετράει έξι σερί συμμετοχές σε τελικούς και διεκδικεί το δεύτερο repeat της καριέρας του, έπειτα από τους Χιτ (2012, 2013). Θα τα καταφέρει;

Θα αντέξει τη μοναξιά ο Ράσελ Ουέστμπρουκ;

Ο Κέβιν Ντουράντ αποχώρησε φέτος από τους Θάντερ έπειτα από οκτώ χρόνια, ωστόσο η Οκλαχόμα κατάφερε να κρατήσει με πολυετές συμβόλαιο τον Ράσελ Ουέστμπρουκ. Ο εκρηκτικός γκαρντ τόνισε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί ξανά στον KD, ενώ ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 18 triple-doubles, 23.5 πόντους στη regular season και 26 στα playoffs! Μάλιστα η Οκλαχόμα είχε ρεκόρ 22-17 στα 39 παιχνίδια που απουσίασε πέρσι ο Ντουράντ, με τον Ουέστμπρουκ να μετράει 31.4 πόντους, 9.2 ασίστ και 7.9 ριμπάουντ μ.ό. σε αυτό το διάστημα! Φέτος καλείται να ηγηθεί των Θάντερ σε 82 ματς μίνιμουμ. Θα καταφέρει να τους οδηγήσει στα playoffs;

Θα βάλουν πίεση στο Γκόλντεν Στέιτ οι Σπερς;

Ο Τιμ Ντάνκαν έβαλε τους τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του σε ηλικία 40 ετών κι έπειτα από 19 χρόνια στα παρκέ του ΝΒΑ, έχοντας κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Μαζί του αποχώρησαν και οι Ντιό, Ουέστ και Μαριάνοβιτς, την ώρα που ο Πάου Γκασόλ ήλθε για να καλύψει το κενό του Τίμι. Πιθανώς οι Τεξανοί να είναι η μοναδική ομάδα στη Δύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σειρά με το Γκόλντεν Στέιτ σε Game 7. Πιθανώς, επίσης, ο Καουάι Λέοναρντ να είναι ο μοναδικός που μπορεί να περιορίσει… κάπως τον Κέβιν Ντουράντ! Θα καταφέρουν, λοιπόν, να βάλουν πίεση στους Ουόριορς;

Που μπορούν να φτάσουν οι υγιείς Νικς;

Η Νέα Υόρκη δημιούργησε ένα εξαιρετικό supporting cast που θα πλαισιώσει τον Καρμέλο Άντονι και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, φέρνοντας στο «Μεγάλο Μήλο» τον Γιοακίμ Νοά, τον Μπράντον Τζένινγκς, τον Κόρντνεϊ Λι και, φυσικά, τον Ντέρικ Ρόουζ. Οι Νικς είναι πιθανώς η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του 28άχρονου pointguard να σώσει την υστεροφημία του, έπειτα από τους συνεχείς τραυματισμούς που δεν του επέτρεψαν να φτάσει στα επίπεδα της σεζόν 2010-11, όταν αναδείχτηκε MVP με τους Μπουλς. Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, οι Νεοϋορκέζοι θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην Ανατολή ενώ το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Που μπορούν να φτάσουν, αν είναι υγιείς;

Θα βελτιώσουν το 10-72 οι Σίξερς;

Οι Σίξερς ολοκλήρωσαν την περσινή σεζόν με το απογοητευτικό 10-72, ενώ η εφετινή χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο αφού o Μπεν Σίμονς έσπασε το πόδι του και αναμένεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση τον Ιανουάριο. Τo Νο.1 του Draft είχε 12.3 πόντους, 7.8 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ μ.ό. στις τέσσερις συμμετοχές του στο Summer League του Λας Βέγκας, δημιουργώντας προσδοκίες ότι το rebuilding των τελευταίων χρόνων θα απέδιδε επιτέλους καρπούς! Στη Φιλαντέλφια ήλθαν, επίσης, οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ – Ντάριο Σάριτς, πλαισιώνοντας τον Τζόελ Εμπίιντ και τους έμπειρους Τζέριντ Μπέιλες – Τζέραλντ Χέντερσον. Θα καταφέρουν, λοιπόν, να βελτιώσουν το περσινό τους ρεκόρ στη regular season;

Τι περιμένουμε από τις 30 ομάδες:

ΑΝΑΤΟΛΗ

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Τελικό θα πάνε γιατί η διαφορά τους από τις υπόλοιπες ομάδες της Ανατολής είναι τεράστια. ΛεΜπρόν όλα τα λεφτά. Σιγά την είδηση...

Τορόντο Ράπτορς: Το δίδυμο των ΝτεΡόζαν, Λόουρι να κάνει... παπάδες και να στείλει σβηστά την ομάδα στις τέσσερις καλύτερες της Ανατολής.

Μαϊάμι Χιτ: H εποχή των «big three» πέρασε ανεπιστρεπτί με τους Ντράγκιτς και Ουαϊτσαϊντ να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο. Δύσκολα όμως θα είναι και αρκετός...

Ατλάντα Χοκς: Χωρις δύο πενταδάτους που ήταν πρωταγωνιστές τα προηγούμενα χρόνια (Τιγκ, Χόρφορντ) και τον Ντουάιτ Χάουαρντ στο ρόστερ, η φάση είναι «καθίστε να δούμε».

Μπόστον Σέλτικς: Ο Αλ Χόρφορντ θα ανεβάσει επίπεδο τους «Κέλτες», η παρουσία του Μπραντ Στίβενς στον πάγκο αποτελεί εγγύηση, οπότε αναμένουμε την... resurrection της ιστορικής ομάδας.

Σάρλοτ Χόρνετς: Μετά τη περσινή υπέρβαση του 48-34 και τη φυγή του Αλ Τζέφερσον, οι Σφήκες θα χρειαστούν καινούργιο... κεντρί.

Ιντιάνα Πέισερς: Πολ Τζορτζ λαμπρός θα τους οδηγήσει και αν βρεθεί η χημεία με τον Μόντα Έλις και τα νέα πρόσωπα (Τιγκ, Γιανγκ, Τζέφερσον) τα playoffs είναι κοντά!

Ντιτροιτ Πίστονς: Οδηγός τους θα είναι η αμυντική προσήλωση και ο Αντρέ Ντραμόντ με double double σε κάθε ματς. Θα φτάσουν όμως;

Σικάγο Μπουλς: Το ολικό λίφτινγκ των Μπουλς με τους Ντουέιν Ουέιντ, Ραζόν Ρόντο και Τζίμι Μπάτλερ να ξεχωρίζουν φέρνει πολλά ερωτηματικά... Όχι απαραίτητα για κακό.

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: Ο Τζον Ουόλ αναμένεται να κάνει... κατάχρηση προσπαθειών, ο Μπράντλεϊ Μπιλ θα ακολουθεί από κοντά και οι Ουίζαρντς μόνο με θαύμα θα μπουν στα playoffs.

Ορλάντο Μάτζικ: Προσλήφθηκε ένας ικανότατος κόουτς όπως ο Φρανκ Βόγκελ, αλλά έφυγε ο σταρ της ομάδας (Ολαντίπο). Δύσκολοι καιροί για... μαγικά.

Μιλγουόκι Μπακς: Ο Αντετοκούνμπο θα κάνει όλες τις δουλειές με στόχο να βελτιώσει το περσινό 33-49. Αρκεί να τον ακολουθήσουν πιστά και οι συμπαίκτες του.

Νιου Γιορκ Νικς: Φιλόδοξο το ξεκίνημα έχοντας πεντάδα με Τζένκινς, Καρμέλο, Πορζίνγκις, Ρόουζ και Νοά. Αν μείνει υγιής ο Ρόουζ, τότε το "Μεγάλο Μήλο" ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή.

Μπρούκλιν Νετς: Δύσκολα θα ξεπεράσουν τις 21 νίκες που έκαναν πέρυσι. Κι αν το κάνουν θα είναι μεγάλη έκπληξη έχοντας τον Τζέρεμι Λιν για σούπερ σταρ!

Φιλαδέλφεια Σίξερς: Αν δεν είχαν τη νέα ατυχία με τον Μπεν Σίμονς και τον Νέρλενς Νοέλ θα λέγαμε ότι μπορούν και τα πλέι οφ. Προς το παρόν θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το 10-72 της περσινής σεζόν!

ΔΥΣΗ

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: Ξεκάθαρα το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, με +10 τρίποντα σε κάθε ματς και +110 πόντους!

Λος Άντζελες Κλίπερς: Αξιοι διεκδικητές για τον τίτλο στη Δύση, αλλά στο τέλος δεν θα αντέξουν, παρά το εξαιρετικό υλικό που -έτσι κι αλλιώς- διαθέτουν.

Λος Αντζελες Λέικερς: Το νέο αίμα των Λέικερς με Ράσελ, Κλάρκσον, Ραντλ, Ινγκραμ αναμένεται να παίξει όμορφο μπάσκετ, αλλά η ουσία από το θέαμα, απέχει ακόμα πολύ. Πολλώ δε μάλλον στην μετά-Κόμπι εποχή.

Σακραμέντο Κινγκς: Οι Έλληνες μπορεί να παρακολουθούν περισσότερο τους Κινγκς φέτος, αλλά τα μυαλά του Κάζινς (όσο καλός και αν είναι) δύσκολα θα τους φέρουν στα playoffs.

Φοίνιξ Σανς: Επιτυχία θα είναι αν ξεπεράσουν το 23-59, ρεκόρ που αποτελεί το χειρότερο στην ιστορία τους. Λογικά θα μείνουν για 7η χρονιά εκτός postseason.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Περίεργη χρονιά χωρις τον Ντάνκαν. Ο Γκασόλ μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά και με γνώμονα την άμυνα και τους αυτοματισμούς ετοιμάζονται για τους... τελικούς της Δύσης.

Χιούστον Ρόκετς: Ο Τζέιμς Χάρντεν θα παίρνει και 30 προσπάθειες σε κάθε ματς. Όσο για το τελικό αποτέλεσμα; Θα φανεί στο παρκέ, αν και τα playoffs δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ντάλας Μάβερικς: Με τον Νοβίτσκι να κοντεύει τα 39 και χωρίς κάποια καλή κίνηση (σ.σ. εξαίρεση ο Μπαρνς) οι Μάβερικς ίσως και να κινδυνεύσουν με αποκλεισμό από τα playoffs.

Nιου Ορλεανς Πέλικανς: Αν έχει φύγει η κατάρα των τραυματισμών από τη Νέα Ορλεάνη, ίσως και να είναι ανταγωνιστικοί. Αρκεί ο Ντέιβις να παίξει 65-70 παιχνίδια.

Μέμφις Γκρίζλις: Μια απο τα ίδια θα δούμε και φέτος στο Μέμφις. Μια ομάδα με ορθολογικό μπάσκετ, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο. Με το ζόρι στην postseason!

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Είναι νέα, ωραία και εντυπωσιάζει. Αναμένεται να προσφέρει πλούσιο θέαμα και να κάνει τα πάντα για τα playoffs.

Πόρτλαντ Μπλέιζερς: Ο Ντάμιαν Λίλαρντ αναμένεται να οργιάσει φέτος με σκοπό να πάρει την ομάδα από το χέρι και να την οδηγήσει στα playoffs.

Ντένβερ Νάγκετς: Στηρίζεται σε ευρωπαϊκό μπάσκετ (Γκαλινάρι, Νούρκιτς, Γιόκιτς), δεν έχει παίκτη-σταρ και θα είναι ευχής έργο αν ξεπεράσει το 33-49 της περσινής σεζόν.

Γιούτα Τζαζ: Ότι δεν κατάφεραν φέτος που έχασαν τα playoffs για μια νίκη, ίσως να το πετύχουν φέτος. Καλό το ρόστερ και με πολλές λύσεις!

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Όσο και να το θέλει, ένας Ουέστμπρουκ δύσκολα θα φέρει την άνοιξη στην Οκλαχόμα και ίσως χαθεί η postseason.