Σαν σήμερα: Ο Παναθηναϊκός «άλωσε» τη Ρώμη! (βίντεο)

Πριν από ακριβώς 7 χρόνια ο Παναθηναϊκός χάρισε στους φιλάθλους του μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές βραδιές της ιστορίας τους. Νίκησε τη Ρόμα (2-3) μέσα στο Ολίμπικο με ανατροπή εντός 6 λεπτών και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του Europa League.



Στις 25 Φεβρουαρίου του 2010 ο Παναθηναϊκός έγραψε ακόμη μία «χρυσή» σελίδα στην ευρωπαϊκή του ιστορία μπροστά στα μάτια των χιλιάδων οπαδών του που ταξίδεψαν στην «αιώνια πόλη».

Αφού είχε νικήσει με ανατροπή τη Ρόμα (3-2) στην Αθήνα μία εβδομάδα νωρίτερα, το έκανε και πάλι με ίδιο σκορ μέσα στη Ρώμη με μία μεγαλειώδη εμφάνιση όλων των «πρασίνων», με τους Σωτήρη Νίνη και Τζιμπρίλ Σισέ να κάνουν... όργια!

Η επιτυχία αυτή των «πρασίνων» έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η Ρόμα εκείνη την εποχή ήταν από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη και όλοι θεωρούσαν σίγουρο πως ο Παναθηναϊκός έχει... αποκλειστεί από την κλήρωση!

Το βράδυ εκείνο της Ρώμης δεν ξεκίνησε καλά πάντως, καθώς οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 11ο λεπτό με τον Γιον Άρνε Ρίισε και πήραν σκορ πρόκρισης. Αρκούσε ένα διάστημα 6 λεπτών όμως, για να φέρει τα πάνω κάτω και την επική ανατροπή του «τριφυλλιού»!

Αρχικά ο Σισέ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, που κέρδισε ο Νίνης, έκανε το 1-1 στο 40'. Τρία λεπτά αργότερα ο «Ελ Νίνιο» έκανε το 1-2 με ένα γκολ-ποίημα. Απέφυγε με εκπληκτική ντρίμπλα δύο αντιπάλους του και με ένα ασύλληπτο σουτ στην αριστερή γωνία του Ντόνι έδωσε το προβάδισμα στους «πράσινους» που τους έχριζε απόλυτο φαβορί για την πρόκριση.

Οι καρδιές των οπαδών του Παναθηναϊκού που είχαν βάψει «πράσινο» το πέταλο του Ολίμπικο δεν είχαν προλάβει να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς και ήρθε ένα ακόμη ένα γκολ που τους έστειλε στα ουράνια.

Και πάλι ο Νίνης πρωταγωνιστής, όπου μετά από κλέψιμο έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού ανέβηκε μέχρι το κέντρο κι έβγαλε μια πάσα-λουκούμι τετ α τετ τον Σισέ, ο οποίος με τη σειρά του «άδειασε» τον Ντόνι και από πολύ δύσκολη γωνία έκανε το 1-3.

Η Ρόμα χρειαζόταν 4(!) γκολ για να πάρει εκείνη την πρόκριση και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 2-3 με τον Ντε Ρόσι στο 67ο λεπτό. Δύο λεπτά αργότερα λίγο έλειψε ο Παναθηναϊκός να δώσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο θρίαμβό του, όταν μετά από σουτ του Κατσουράνη η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Ιταλού γκολκίπερ, με τον Σαλπιγγίδη να παίρνει την επαναφορά αλλά να μην καταφέρνει να βρει δίχτυα.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, εκτός από την κόκκινη (σ.σ. 2η κίτρινη) που δέχτηκε ο Κατσουράνης, και ο Παναθηναϊκός ντύθηκε... Panathinaikos για τελευταία φορά καθώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει ζήσει ανάλογες ευρωπαϊκές στιγμές.

Οι πανηγυρισμοί των ποδοσφαιριστών και του τεχνικού τιμ του «τριφυλλιού» έχουν μείνει αξέχαστες στο μυαλό όλων των «πράσινων» φιλάθλων, ενώ το ίδιο ισχύει και για την εικόνα του Ανδρέα Βγενόπουλου να πανηγυρίζει από τα επίσημα σαν μικρό παιδί με ένα πούρο στο στόμα!

Η συνέχεια, όμως, της ευρωπαϊκής χρονιάς (σ.σ. στην Ελλάδα κατέκτησε το νταμπλ) δεν ήταν ανάλογη, καθώς παρότι η κληρωτίδα του έφερε τη Σταντάρ Λιέγης, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν αντάξιος των προσδοκιών και αποκλείστηκε με δύο ήττες από τους Βέλγους, 1-3 εντός και 1-0 εκτός.

Ρόμα (Ρανιέρι): Ντόνι, Ζουάν, Μεξές, Βούσινιτς, Ταντέι, Ντε Ρόσι, Ρίισε, Περότα, Τσέρτσι (68' Μενέζ), Μπρίγκι (46' Ζούλιο Μπαπτίστα), Κασέτι

Παναθηναϊκός (Νιόπλιας): Τζόρβας, Σαριέγκι, Νίνης (72' Ζιλμπέρτο Σίλβα), Καντέ, Σισέ (92' Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης (87' Λέτο), Μαρίνος, Σιμάο, Βύντρα, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος