Ευρωπαϊκή τριάρα ο ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ πήγε να βγάλει μόνος τα μάτια του με την Έστερσουντ, αλλά με εκτελεστή τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς που σκόραρε δύο φορές έφτασε στη νίκη με 3-1 και πήρε σαφές προβάδισμα πρόκρισης για τους ομίλους του Europa League

Ενδεκάδα δίχως εκπλήξεις ήταν αυτή που επέλεξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο ντεμπούτο του σον πάγκο του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με την Εστερσουντ. Ο Ρουμάνος τεχνικός επέλεξε ένα «καθαρό» 4-2-3-1, με τον Πρίγιοβιτς να είναι στην κορυφή της επίθεσης και τους Μπίσεσβαρ, Κάμπος και Μακ να παίζουν ακριβώς από πίσω του. Σάκκχοφ και Τσίμιροτ ήταν τα δύο χαφ στο κέντρο με τους Μάτος, Λέοβατς να καλύπτουν τα δύο άκρα της άμυνας και τους Βαρέλα, Κρέσπο να συνθέτουν το δίδυμο στην άμυνα, με τον Ρέι να είναι κάτω από τα δοκάρια της εστίας του Δικεφάλου.

Κενά διαστήματα στο παιχνίδι του

Ο ΠΑΟΚ με την αύρα της γεμάτης Τούμπας ξεκίνησε με σκοπό να σκοράρει ένα γρήγορο γκολ που θα έλυνε τα πόδια των παικτών του. Αυτό δεν ήρθε, με αποτέλεσμα ο Δικέφαλος να μην είναι καλός δημιουργικά ενώ και ανασταλτικά είχε κενά, κάτι που όμως δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί η Εστερσουντ στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα.

Όλα λάθος, πέναλτι και… γκολ

Στο 27’ της αναμέτρησης, ένα απλό γέμισα στην περιοχή του ΠΑΟΚ στάθηκε αιτία για να «παγώσει» η Τούμπα, καθώς αρχικά ο Κρέσπο και έπειτα ο Λέοβατς έμειναν… θεατές στην πορεία της μπάλας με αποτέλεσμα αυτή να περάσει από όλους, κάτι που ανάγκασε τον Ρέι να αφήσει την εστία του και να κάνει πέναλτι πάνω στον Γκόντος. Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Νούρι που δεν λάθεψε κάνοντας το 0-1.

Το γκολ αυτό έφερε εκνευρισμό στους παίκτες του Λουτσέσκου, με τους Σουηδούς να βρίσκουν χώρους για να πλησιάσουν τα καρέ του Ρέι, χωρίς όμως να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του.

Ο Μάτος έδωσε (και) πάλι τη λύση

Με τον ΠΑΟΚ να μην έχει τρόπο να απειλήσει την εστία του Κεϊτά, ο χρόνος κυλούσε, μέχρι που μία κίνηση του Μακ και η πρώτη ασίστ του Τσίμιροτ, έδωσαν την ευκαιρία στον Μάτος να σκοράρει και πάλι με κεφαλιά κάνοντας το 1-1 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Με φάση ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, η οποία ήταν για την ομάδα του Γκράχαμ Πότερ, με τον Αιές να κάνει την παράλληλη μπαλιά, ο Βίντγκρεν έπιασε το σουτ με τη μπάλα να κοντράρει στον Βαρέλα και να καταλήγει κόρνερ. Εκ τότε μέχρι και το 60' ο ρυθμός του αγώνα ήταν νωχελικός, με τον ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή, δίχως όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα της Εστερσουντ. Κάπου εκεί ο Λουτσέσκου έριξε στο παιχνίδι τον Πέλκα, αλλάζοντας τα αρχιά του πλάνα με τον Ελληνα μεσοεπιθετικό να έχει σαφώς πιο επιθετικό ρόλο από τον Σάκχοφ που αποχώρησε.

Πρώτη απειλή με Μακ

Πολύ γρήγορα ο ΠΑΟΚ έβγαλε την πρώτη του φάση στο δεύτερο ημίχρονο με τον Μπίσεσβαρ στο 63' να δοκιμάζει το πόδι του, τον Κεϊτά να κάνει ασταθή απόκρουση, όμως ο Μακ που πήρε το ριμπάουντ δεν σημάδεψε σωστά και αστόχησε.

Ακολούθησαν Πρίγιοβιτς και Πέλκας

Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Πρίγιοβιτς να απειλήσει για πρώτη φορά στο παιχνίδι, έπειτα από τη σέντρα του Μάτος με την κεφαλιά του Σέρβου να περνάει άουτ. Στο 72' ο Πέλκας απείλησε τον Κεϊτά με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με τον πορτιέρε των Σουηδών να διώχνει με αυτοθυσία πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. 

Ανατροπή με Πρίγιοβιτς

Ο μεταμορφωμένος προς το καλύτερο ΠΑΟΚ του δευτέρου ημιχρόνου, έφερε... τούμπα το ματς, με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς να ανοίγει λογαριασμό στη φετινή χρονιά με καταπληκτική κεφαλιά έπειτα από ασίστ του Κάμπος. Ενα γκολ που πανηγύρισε έξαλλα τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο της ομάδας. Ο Ρουμάνος τεχνικός στο 80' έριξε στο παιχνίδι και τον Αθανασιάδη, με τον κόσμο του ΠΑΟΚ να σηκώνεται στο... πόδι για να του δώσει ψυχολογία, με το σύστημα του ΠΑΟΚ να μεταρέπεται σε 4-4-2.

Σκορ... πρόκρισης με Πρίγιοβιτς

Σο 87' ο "εκρηκτικός" Ενρίκε, με μία από τις αγαπημένες του ατομικές προσπάθειες, έφτασε μέχρι την περιοχή, εκεί όπου δέχθηκε στην κυριολεξία τις γροθιές του Κεϊτά στο πρόσωπό του σε μία πολύ κακή έξοδο του τερματοφύλακα της Εστερσουντ, με τον διαιτητή - ορθώς - να δείχνει το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Πρίγιοβιτς, που σημάδεψε σωστά και έγραψε το 3-1 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ρέι, Λέοβατς, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Σάκχοφ (62' Πέλκας), Τσίμιροτ, Κάμπος, Μακ (81' Κλάους), Πρίγιοβιτς, Μπίσεσβαρ (73' Ενρίκε).

ΕΣΤΕΡΣΟΥΝΤ (Γκράχαμ Πότερ): Κεϊτά, Πέττερσον, Παπαγιαννόπουλος, Αιές, Σέμα (70' Γκέρο), Βίντγκρεν, Μπατσίρου, Μουκίμπι (71' Μπεργκβιστ), Νούρι, Μενσά, Γκόντος (81' Μπιοκστρομ).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μπορεί ο Λέο Μάτος να βρήκε και πάλι δίχτυα σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, όμως τα (δύο) γκολ του Πρίγιοβιτς ήταν κομβικα, αφού χάρισαν τη νίκη με σκορ… πρόκρισης στην ομάδα του.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο ΠΑΟΚ στο ντεμπούτο του Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο του ήταν και πάλι ομάδα με ταυτότητα και αγωνιστικό προσανατολισμό και κατάφερε αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ να πετύχει την ανατροπή και να πάει στη Σουηδία για να «καθαρίσει» την υπόθεση πρόκριση.

Ο…ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Πολλά σφυρίγματα αρκετά εκ των οποίων εκνεύρισαν την Τούμπα και τους παίκτες – κυρίως – του ΠΑΟΚ. Σωστή η υπόδειξη του πέναλτι τόσο για τους Σουηδούς όσο και για τον ΠΑΟΚ. Πάντως σε γενικές γραμμές μέτρια η διαιτησία ου Νιχάους.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ακολούθησε την πεπατημένη επιλέγοντας το αγαπημένο ου 4-2-3-1. Στο 80’ η είσοδος του Κλάους άλλαξε σύστημα και έπαιξε 4-4-2. Στην αντίπερα όχθη ο Γκράχαμ Πότερ, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με σύστημα 4-4-2.