Νύχτα... μαύρη για τον Ολυμπιακό

Μαύρη νύχτα για τον Ολυμπιακό που διασύρθηκε από τη Μπασκόνια με 32π διαφορά (86-54)! Αλλού για αλλού μετά το 15’ οι ερυθρόλευκοι που βρίσκονται σε κακό φεγγάρι...

Εφιαλτικό βράδυ στη Βιτόρια για τον Ολυμπιακό, αφού οι «ερυθρόλευκοι» παραδόθηκαν άνευ όρων στην Μπασκόνια. Κανείς στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο δεν περίμενε τέτοια εμφάνιση στην Βιτόρια. Ο Ολυμπιακός ήταν απογοητευτικός, η Μπασκόνια κυριάρχησε ολοκληρωτικά και πήρε τη μεγάλη νίκη. Οι «ερυθρόλευκοι» υποχώρησαν στο 12-5, όπου ισοβαθμούν με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι Βάσκοι ανέβηκαν στο 8-9. 

Yπενθυμίζουμε πως ακολουθεί «διαβολοβδομάδα» και ο Ολυμπιακός θα παίξει εντός έδρας με Μακάμπι Τελ Αβίβ (16/1) κι εκτός έδρας με Χίμκι (18/1).

Φουριόζοι μπήκαν οι «ερυθρόλευκοι» στο παρκέ και κατάφεραν να προηγηθούν πολύ γρήγορα με 0-8. Πουαριέ και Μπομπουά έδωσαν κάποιες λύσεις στην Μπασκόνια, αλλά δύο τρίποντα του Σπανούλη κράτησαν την απόσταση (10-17) και η πρώτη περίοδος έκλεισε με 16-21, τη στιγμή που οι Βάσκοι είχαν 7/19 σουτ. 

Το σκηνικό πάντως άλλαξε στη δεύτερη περίοδο: ο Πρίντεζης έδινε ανάσες στον Ολυμπιακό (23-27, στο 14'), αλλά η ομάδα του Σφαιρόπουλου ήταν... άσφαιρη στα τελευταία 4:55 του δεκαλέπτου. Ο Ολυμπιακός δεν βρήκε σκορ σε αυτό το διάστημα και η Μπασκόνια τιμώρησε αυτή την ολιγωρία πρώτα με τον Πουαριέ και μετά με τον Γκαρίνο για το 36-30 του ημιχρόνου. Με 1/10 τρίποντα τέλειωσαν το ημίχρονο οι γηπεδούχοι, με 4/18 οι φιλοξενούμενοι.

Πολύ νωθρός ήταν και στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα η Μπασκόνια να «εκτοξεύσει» γρήγορα τη διαφορά (48-32, στο 24'). Τα καλάθια του ΜακΛιν δεν άλλαξαν την κατάσταση, οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν να βρίσκονται σε... άλλο γήπεδο και η διαφορά ξεπέρασε τους 20 και αργότερα τους 30 πόντους υπέρ των παθιασμένων Βάσκων. Ο Βόιγκτμαν ήταν «καυτός», Σενγκέλια και Τζάνινγκ έβαλαν τρίποντα και ο Γεωργιανός διαμόρφωσε με λέι απ το 68-37. Τελικά, το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με την Μπασκόνια να έχει σημειώσει 36 πόντους - όσους στο ημίχρονο- και σκορ 72-44. 

Έπειτα από την εξέλιξη που είχε η τρίτη περίοδος, το τελευταίο δεκάλεπτο μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνεθ δεν έκοψε ρυθμό, ο Ολυμπιακός τα είχε... χαμένα και το ματς ολοκληρώθηκε με το εντυπωσιακό 86-54.

Tα δεκάλεπτα: 16-21, 36-30, 72-44, 86-54

O MVP: Επιβλητική εμφάνιση από τον Γιόαν Βόιγκτμαν κάτω από τα καλάθια. Ο Γερμανός ψηλός ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 19 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 τάπα. 

Ο Σκληρός: Πολύ καλή παρουσία είχαν, για την Μπασκόνια, οι Βενσάν Πουαριέ (13π., 9ριμπ.) και Ροντρίγκ Μπομπουά (13π., 3ασ.). Ωστόσο, κανείς εκ των Βάσκων δεν υστέρησε ουσιαστικά. 

Ο Αόρατος: Έπειτα από μία τόσο βαριά ήττα, κανείς από τους παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορεί να αποφύγει την είσοδό του σε αυτή την κατηγορία. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν θύμισαν την ομάδα που ήταν, μέχρι πριν λίγες ώρες, στην κορυφή της Euroleague. Μόνο ο Πρίντεζης έδειξε κάποια... σημάδια ζωής (13π., 5ριμπ.)

Η Στιγμή: Το τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου έβαλε τις... βάσεις για την καταστροφή. Ο Ολυμπιακός έμεινε άποντος για πέντε λεπτά, η Μπασκόνια πήρε τα πάνω της, έφερε το ματς στα μέτρα της και στην τρίτη περίοδο κατάφερε να γράψει πρόωρους τίτλους τέλους με ένα τρομερό ξέσπασμα.

Η Γκέλα: Η εικόνα του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο ήταν κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτική. Το -6 μετατράπηκε σε -28, αφού οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν 36 πόντους!

Η Διαιτησία: Λαμόνικα, Λάτισεβς και Νέντοβιτς δεν επηρέασαν την έκβαση του αγώνα με τα σφυρίγματά τους, αφού ο τελικός νικητής έγινε γνωστός πολύ νωρίς. Έτσι, το διαιτητικό τρίο είχε πολύ εύκολο έργο.

Η Εξέδρα: Θορυβώδης η ατμόσφαιρα, ως συνήθως, στην Φερνάντο Μπουέσα Αρένα. Οι παίκτες της Μπασκόνια είχαν κέφια κι έτσι «ζέσταναν» και το κοινό που μπήκε εξ αρχής στην εξίσωση.