Επιτέλους... διπλό

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σπάσει την... κατάρα των εκτός έδρας αγώνων και με ένα σημαντικό «διπλό» στη Μάλαγα (90-79) έμεινε «ζωντανός» στο κυνήγι του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs. Άγγιξε το «triple double» ο Καλάθης, μαγικοί Ρίβερς και Λεκαβίτσιους!

Έπρεπε να περάσουν 85 μέρες για να καταφέρει ο Παναθηναϊκός να πανηγυρίσει μία εκτός έδρας νίκη στην EuroLeague! Οι «πράσινοι» αγνοούσαν επιδεικτικά τη λέξη «νίκη» μακριά από το ΟΑΚΑ με αποτέλεσμα να μετρούν πέντε σερί ήττες και να... απομακρυνθούν από τον στόχο του αβαντάζ!

Να, όμως, που αυτό έμελλε να αλλάξει στην Ανδαλουσία! Οι «πράσινοι» πάτησαν το πόδι στο γκάζι στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα με τη Μάλαγα, έπαιξαν το μπάσκετ που ξέρουν και μπορούν και έφτασαν στη νίκη με 90-79 η οποία τους κρατάει «ζωντανούς» στο κυνήγι της τετράδας και του πλεονεκτήματος έδρας.

Βέβαια παρουσιάστηκαν... διπρόσωποι και παραλίγο να έχουν «μια από τα ίδια» και στην ισπανική πόλη. Για 25 λεπτά ήταν ο... γνωστός Παναθηναϊκός των εκτός έδρας αγώνων, αλλά στα τελευταία 15 ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Ο Κέι Σι Ρίβερς ήταν εκείνος που άλλαξε άρδην την εικόνα του αγώνα με τα εύστοχα σουτ, ο Νικ Καλάθης εκείνος που έκανε τα πάντα «αγγίζοντας» και πάλι το triple double με 12 πόντους, 11 ασίστ και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Λούκας Λεκαβίτσιους το «κρυφό χαρτί» του Πασκουάλ για την μεγάλη ανατροπή!

Η Μάλαγα ήταν το αφεντικό του ματς και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, έχοντας στείλει τον δείκτη του σκορ και στο +14 (48-34) εκμεταλλευόμενος την αδυναμία στην άμυνα. Παρόλα αυτά τίποτε δεν είχε τελειώσει. Με αντεπίθεση διαρκείας και τον Καλάθη να... ανεβάζει στροφές, ο Παναθηναϊκός μείωσε στους 3 πόντους (55-52) και έδειχνε να επιστρέφει στο ματς. Ακόμα και έτσι, οι γηπεδούχοι έφτασαν και στο +8 (60-52) τρία λεπτά πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Οι «πράσινοι» δεν πτοήθηκαν, ενώ ο Πασκουάλ απέσυρε στον πάγκο τον Μάικ Τζέιμς και έριξε στο παρκέ τον Λούκας Λεκαβίτσιους. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν η κίνηση... ματ! Με ένα σερί 16-0 ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 68-60 και πήρε ολοκληρωτικά τα ηνία του αγώνα, ενώ δεν... πτοήθηκε από την επιστροφή της Ουνικάχα.

Το ξεκίνημα του αγώνα θύμισε σε μεγάλο βαθμό την πλειοψηφία των αγώνων του Παναθηναϊκού μακριά από το ΟΑΚΑ! Κάκιστη άμυνα και... εύκολοι πόντοι στον αντίπαλο. Καμία περιστροφή δεν δούλευε, καμία βοήθεια δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα οι παίκτες της Ουνικάχα να βρίσκουν ελεύθερα σουτ, αλλά και ελεύθερους διαδρόμους για το καλάθι της ελληνικής ομάδας. Με 9/16 εντός παιδιάς (εκ των οποίων 3/7 τρίποντα) οι γηπεδούχοι έλεγχαν το ματς και χάρη στην επίθεσή του μπόρεσαν να καλύψουν τα 4 εύκολα καλάθια των «πρασίνων» στο τρανζίσιον.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε κάποιες καλές στιγμές στην επίθεση με 7/9 δίποντα, ωστόσο τα... ακατάπαυστα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα είχαν αρχίσει να γέρνουν την πλάστιγγα στη μεριά της ισπανικής ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Σίνγκλετον, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ μέτρησαν 0/13 (!) μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (1/14).

Από τη στιγμή που χάθηκε το επιθετικό μομέντουμ στην επίθεση και εξαφανίστηκαν οι (λιγοστές έστω) συνεργασίες, η Μάλαγα ήταν το απόλυτο αφεντικό του ματς. Η διαφορά είχε φτάσει και στους 13 πόντους (37-24) λίγο πριν από το ημίχρονο (44-32) με τους γηπεδούχους να κλείνουν το πρώτο μισό του αγώνα έχοντας 6/13 τρίποντα! Ουσιαστικά ήταν και το στατιστικό στοιχείο που έκανε την διαφορά στο ματς, αφού ο Παναθηναϊκός είχε καλά ποσοστά στα δίποντα (70% με 14/20) αλλά άθλια έξω από τα 6.75 μέτρα (7% με 1/14).

Στον αντίποδα, ο Ζοάν Πλάθα κατάφερε να πάρει «κάτι» απ' όλους όσους χρησιμοποιήθηκαν αφού και ο... Όκουο κατάφερε να γίνει παράγοντας του ματς σε αυτό το διάστημα. Ο Νέντοβιτς πήρε τις περισσότερες προσπάθειες, ενώ έκαναν εξαιρετική μοιρασιά οι Όγκουστιν (5π.), ΜακΚάλουμ (5π.), Μπρουκς (5π.) και Μιλοσάβλιαβιτς (5π.)

Για τον Παναθηναϊκό ο Τζέιμς μπορεί να είχε 3/3 δίποντα, αλλά είχε επίσης και 0/4 τρίποντα, την ώρα που ο Σίνγκλετον αλλού... πάταγε και αλλού βρισκόταν στην άμυνα σε αυτό το διάστημα, με τους Καλάθη και Ρίβερς να προσπαθούν να κρατήσουν την ομάδα τους μέσα στο ματς.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 44-32, 60-58, 79-90