Σούπερ Σπανούλης και πλεονέκτημα έδρας

Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω τις δύο σερί ήττες στην Euroleague, νίκησε με σούπερ Σπανούλη την μαχητική Εφές (89-82) κι εξασφάλισε μαθηματικά το αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ της διοργάνωσης

Στόχος επετεύχθη έστω και με... ζόρι για την ομάδα του Σφαιρόπουλου: το πλεονέκτημα έδρας είναι πια και μαθηματικά σε ερυθρόλευκα χέρια. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν απέφυγαν τα κενά διαστήματα στο ματς με την Εφές, αλλά πήραν αυτό που ήθελαν παίζοντας για τρίτο παιχνίδι χωρίς τον Κώστα Παπανικολάου. Έτσι, ανέβηκαν στο 19-9 και περιμένουν να μάθουν αντίπαλο για τα πλέι οφ. Από την πλευρά της, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έδειξε πολύ μαχητικό πρόσωπο, αλλά δεν απέφυγε την 7η σερί ήττα κι έπεσε στο 6-22.

Εντυπωσιακό ήταν το πρώτο δεκάλεπτο για τον Ολυμπιακό. Με αποτελεσματικό τον Μιλουτίνοφ, οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν γρήγορα με 9-2. Ακόμη και όταν ο Ουίμς έδωσε λύσεις στην Εφές, ο Ολυμπιακός δεν έχασε τον έλεγχο και κράτησε τους Τούρκους χωρίς πόντο για 3:10. Σπανούλης (7π.) και Παπαπέτρου (8π.) έβρισκαν σκορ και η πρώτη περίοδος έκλεισε με double σκορ (30-15).

Από μίνι ένταση σημαδεύτηκε το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου. Ο Στίματς νίκησε τρεις φορές τον ΜακΛιν (36-23), ο Σφαιρόπουλος... τράβηξε τον Αμερικανό στον πάγκο και οι δυο τους είχαν λογομαχία για λίγα δευτερόλεπτα. Παρά τα αμυντικά «κενά», οι γηπεδούχοι κρατούσαν τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα (45-30) μέχρι το 16'. Ωστόσο, η Εφές βρήκε σερί 10-0 για το 45-40 και τελικά το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 49-42 και τον Ολυμπιακό να έχει δεχθεί 27π. σε 10'.

Ακόμη περισσότερο μείωσαν οι Τούρκοι (53-51) με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, καθώς ο Ντάνστον είχε βρει ρυθμό (6π.). Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Βασίλης Σπανούλης: ο αρχηγός είχε δυο ασίστ και δυο γκολ-φάουλ για σερί 9-0 που... αποκατέστησε την τάξη. Οι «ερυθρόλευκοι» επέβαλαν το ρυθμό τους, ο Μιλουτίνοφ κάρφωνε ασταμάτητα και η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 70-57.

Οι παίκτες του Αταμάν μπήκαν δυναμικά στην τέταρτη περίοδο, ο Ολυμπιακός ήταν «υπνωτισμένος» και το αποτέλεσμα ήταν η διαφορά να πέσει πολύ γρήγορα (72-68, στο 33'). Ο Παπαπέτρου έδωσε λύση με καλάθι και φάουλ, ενώ ακολούθησε τρίποντο του Τιλί για το 80-72. Η Εφές είχε ξανά λύσεις και μείωσε σε 80-76, αλλά ο Μάντζαρης βρήκε πολύ σημαντικό τρίποντο ως απάντηση. Η τουρκική ομάδα είναι... επτάψυχη και ο Σίμον έγραψε το 85-82, 1:25 πριν από το τέλος. Ο Πρίντεζης έβαλε μία βολή για το 86-82 και ακολούθησε άστοχο τρίποντο του Σίμον. Ο Σπανούλης με δικό του τρίποντο έδωσε τη χαριστική βολή στους Τούρκους (89-82).

Τα δεκάλεπτα: 30-15, 49-42, 70-57, 89-82