Ο δρόμος προς τον τελικό (vids)

Λίγες ώρες έχουν απομείνει για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ. Το SDNA σας θυμίζει την διαδρομή των δύο ομάδων μέχρι την αναμέτρηση του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Ξάνθη ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους για το Κύπελλο από την 2η φάση, όπου 32 ομάδες δημιούργησαν 8 ομίλους. 

Ο Ολυμπιακός συμμετείχε στον 2ο όμιλο μαζί με Πανιώνιο, Παναχαϊκή και Φωστήρα. Οι «ερυθρόλευκοι» με δύο νίκες και μία ισοπαλία πήραν την πρώτη θέση με 7 βαθμούς και την πρόκριση για την επόμενη φάση του θεσμού. 

Η Ξάνθη ήταν στον 3ο όμιλο μαζί με ΟΦΗ, Ζάκυνθο και Νίκη Βόλου. Με δύο νίκες και μία ήττα ο ακριτικός σύλλογος πήρε την δεύτερη θέση πίσω από τον ΟΦΗ και μαζί το εισιτήριο της πρόκρισης.

Στην 3η φάση ο Ολυμπιακός είχε εύκολο έργο απέναντι στον Τύρναβο, τον οποίο και κέρδισε με 3-0 στο πρώτο ματς εκτός έδρας, ενώ στη ρεβάνς επικράτησε με το εκκωφαντικό 8-0. Η Ξάνθη είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον κάτοχο του τροπαίου και ενός εκ των φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, τον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο ματς στα Πηγάδια, Ξάνθη και Παναθηναϊκός ήρθαν ισόπαλοι 1-1 και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό στη Λεωφόρο. Εκεί η Ξάνθη με μια συγκλονιστική εμφάνιση και το γκολ του Βασιλακάκη στο 88΄ κατάφερε να πετάξει πρόωρα τον Παναθηναϊκός εκτός θεσμού και πήρε μια μεγάλη πρόκριση.

Τα προημιτελικά έκρυβαν ντέρμπι τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για την Ξάνθη. Οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν πάνω στην ενθουσιώδη ΑΕΚ, η οποία κατάφερε να αιφνιδιάσει στο πρώτο ματς και να πάρει το 1-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το σκορ αυτό έδωσε ακόμα περισσότερες ελπίδες στους «κιτρινόμαυρους» που άντεξαν τελικά για 89 λεπτά στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ. Ο Χάρα έκανε το 1-0 για τον Ολυμπιακό, στη συνέχεια ακολούθησαν επεισόδια και εισβοή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί εις βάρος της ΑΕΚ και τους «ερυθρόλευκους» να κερδίζουν στα χαρτιά με 3-0.

Η Ξάνθη έπεσε πάνω σε άλλη μια ιστορική ομάδα, τον ΟΦΗ των χιλίων προβλημάτων που έκανε την τελευταία του προσπάθεια να σώσει τη χρονιά. Η ακριτική ομάδα δυσκολεύτηκε στην Κρήτη και έφυγε τελικά με το 1-1, όμως ο επαναληπτικός θα εξελισσόταν σε παράσταση για έναν πρωταγωνιστή. Η Ξάνθη ήταν ανώτερη και έδειξε να το θέλει πιο πολύ με αποτέλεσμα να κερδίσει άνετα με 3-0.

Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός καθάρισε τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη με συνοπτικές διαδικασίες κερδίζοντάς τον με 3-0 και ο επαναληπτικός μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία. Το 1-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» μαρτυρά ότι οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν περισσότερο συντήρηση δυνάμεων.

Η Ξάνθη είχε ένα ακόμα μεγάλο εμπόδιο να ξεπεράσει αυτό του Ηρακλή που προερχόταν από πολύ καλές εμφανίσεις και προκρίσεις απέναντι σε αντιπάλους όπως ο Αστέρας Τρίπολης και ο Πανιώνιος. Η ακριτική ομάδα επικράτησε με 1-0 στη Θεσσαλονίκη στο πρώτο ματς και το 0-0 της ρεβάνς, την έστειλε στον μεγάλο τελικό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των δύο ομάδων

2η ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Παναχαϊκή - Ολυμπιακός 0-1
Ξάνθη - Νίκη Βόλου 1-0

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ολυμπιακός - Πανιώνιος 1-1
ΟΦΗ - Ξάνθη 1-0

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Φωστήρας - Ολυμπιακός 0-2
Ξάνθη - Ζάκυνθος 3-1

3η ΦΑΣΗ

Ξάνθη - Παναθηναϊκός 1-1
Τύρναβος - Ολυμπιακός 0-3

 

Παναθηναϊκός - Ξάνθη 0-1
Ολυμπιακός - Τύρναβος 8-0

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-1
ΟΦΗ - Ξάνθη 1-1

 Ξάνθη - ΟΦΗ 3-0
ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-3 (στα χαρτιά)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός 0-3
Ηρακλής - Ξάνθη 0-1

Ολυμπιακός - Απόλλων Σμύρνης 1-1
Ξάνθη - Ηρακλής 0-0