Γιουσούφ Σαμπαλί: Ενα... πασπαρτού για τον Ολυμπιακό! (vids, pics)

Ο Γιουσούφ Σαμπαλί αναμένεται να αφήσει το Παρίσι για την Αθήνα για λογαριασμό του Ολυμπιακού και το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει το Γάλλο μπακ.

 Ο Γιουσούφ Σαμπαλί, στα 22 του χρόνια είναι απέναντι από την πρόκληση που ακούει στο όνομα «Ολυμπιακός». Εχοντας αναδειχτεί ήδη πρωταθλητής κόσμου με την U-20 Γαλλίας στο πλευρό του Πολ Πογκμπά, αναζητά την ομάδα που θα τον αναδείξει και θα του δώσει την ευκαιρία να παίξει σε τοπ επίπεδο.

Η Εβιάν είναι o σύλλογος που του έδωσε στα πόδια του τα πρώτα επαγγελματικά του παιχνίδια, τον έκανε να νιώθει πρωταγωνιστής και τον εξέλιξε ποδοσφαιρικά. Η Παρί Σεν Ζερμέν του έδωσε τη δυνατότητα να προσθέσει στο βιογραφικό του ένα τόσο δυνατό όνομα, αλλά και να βρεθεί φυσικά στα κλιμάκια της εθνικής ομάδας της χώρας. 

Βέβαια, στο Λιμάνι δεν θα έρθει και θα πάρει τη φανέλα σπίτι του (παρεμπιπτόντως φοράει το 19, που στους νταμπλούχους έχει ο Φουστέρ). Μαζουακού και Ομάρ απέδειξαν ότι δικαίως είναι οι δασικοί μπακ στην ερυθρόλευκη άμυνα. Ο ανταγωνισμός όμως αναμένεται να ανέβει, στην περίπτωση που παραμείνουν κι οι δύο στην ομάδα. Αυτή είναι κι η πρόθεση της διοίκησης, αλλά σε μια άκρως δελεαστική πρόταση ποιος λέει «όχι»;

Τζούντο, μπάσκετ... Παρί! 

Ο Σαμπαλί γεννήθηκε στο προάστιο του Παρισιού, Le Chesnay των 30.000 κατοίκων, με τις ρίζες του να είναι από τη Σενεγάλη. Στα 13 του εκτός από ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Cellois CS, του άρεσε να παίζει και τζούντο ή μπάσκετ. Αθλήματα που άφησε, όμως, μιας και εμφανίστηκε το δρόμο του η Παρί Σεν Ζερμέν. Εκεί παίρνει τις ποδοσφαιρικές βάσεις και μέσα στην επόμενη δεκαετία, συμμετέχει σε όλα τα κλιμάκια της εθνικής Γαλλίας και το 2013 υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Παρά τη δυνατότητα να παίζει και στις δύο πλευρές της άμυνες, στη γαλλική πρωτεύουσα δεν θα βρει θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, μιας και μπροστά του υπάρχουν παίκτες όπως οι Μάξουελ, Ντιν, Φαν ντερ Βιλ και Οριέ. 

Ετσι, ο δανεισμός του στην Εβιάν έρχεται τον Ιούλιο του 2013, για να κάνει ντεμπούτο στη Ligue 1 στις 10/8 του 2013 στο 1-1 με τη Σοσό των Σεντρίκ Καντέ (πρώην αμυντικού του Παναθηναϊκού) και Καρλάο (νυν μέσος του ΑΠΟΕΛ).

Αξιόπιστος στα αριστερά και... πρώτη φορά δεξιά

Ο Πασκάλ Ντουπράζ τον εμπιστεύεται και τον έχει βασικό σε (σχεδόν) όλα τα ματς πρωταθλήματος (39 συμμετοχές, 3.340'). Με την παρουσία του στην ομάδα της περιοχής με τα διάσημα νερά, κερδίζει παράταση του δανεισμού του. Η χρονιά που μας πέρασε τον βρήκε να παίζει και δεξί μπακ (σε τρία ματς) στην άμυνα της Εβιάν που φέτος είχε πολλά προβλήματα. Ο Σορλέν πότε έπαιζε κεντρικός αμυντικός και άλλοτε αμυντικός μέσος. Γενικώς, τα πειράματα του Πασκάλ Ντουπράζ δεν βγήκαν στην ομάδα που με 37 βαθμούς υποβιβάστηκε μαζί με τη Λανς και τη Μετζ

Εκείνος, πάντως, ήταν ό,τι πιο αξιόπιστο είχε στα χέρια του ο 52χρονος τεχνικός. Τα μάτια των Ισά - Καρεμπέ τον έχουν εντοπίσει από πέρυσι το χειμώνα. Ο φετινός υποβιβασμός της Εβιάν στη Ligue 2 βοηθά την κατάσταση και όπως πέρυσι έτσι και φέτος ακόμη ένας μπακ που βλέπει την ομάδα του να πέφτει, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Λιμάνι. Μετά το Μαζουακού, ο 22χρονος Γάλλος θα ψάξει να ανεβάσει τις μετοχές του με την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα.

Ο Ολυμπιακός στο πρόσωπό του δεν θα βρει έναν παίκτη που μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες και με τις σέντρες του να προβληματίζει τις αντίπαλες άμυνες. Αποτελεί, όμως, ένα πολύτιμο εργαλείο στην άμυνα που ξέρει να βάζει τα πόδια του στη «φωτιά», έχει τρεξίματα, πιέζει και δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει εύκολη μέρα στον αντίπαλο χαφ. Το ότι χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, τον κάνουν να παίζει και δεξιά - όπως αναφέραμε και πιο πάνω και σίγουρα αναμένεται να αποτελέσει μια πολύτιμη λύση στα άκρα της άμυνας.