Τίναξε τη μπάνκα με Άρνεσεν!

H χρονιά κλείνει με αρνητικό πρόσημο για τον ΠΑΟΚ, αλλά η επόμενη άνοιξε ήδη με τον ιδανικότερο. Ο Σαββίδης έκανε το μπαμ του καλοκαιριού παραδίδοντας τα ηνία στον Φρανκ Άρνεσεν και το SDNA αποκαλύπτει τη χρυσή επένδυση με αριθμούς!

Υπό άκρα μυστικότητα και εκεί που πραγματικά δεν το περίμενε κανείς, ο Φρανκ Άρνεσεν ανακοινώθηκε από τον ΠΑΟΚ αναλαμβάνοντας την «ορφανή» μέχρι χθες θέση του τεχνικού-αθλητικού διευθυντή του συλλόγου, σε μια κίνηση που δίνει στίγμα για τον ΠΑΟΚ της νέας εποχής. 

Το μοντέλο τεχνικού-αθλητικού διευθυντή στις ελληνικές ΠΑΕ είναι στ' αλήθεια πολύ... πιασάρικο και συναρπάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους οπαδούς των ομάδων, αφού πρόκειται για ένα πλάνο εμπνευσμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ανώτατα ευρωπαϊκά στάνταρ, ωστόσο αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια ότι στην Ελλάδα δεν έχει αποδειχθεί πετυχημένο. 

Μπορεί εύκολα να θυμηθεί κανείς την εποχή που ο Σωκράτης Κόκκαλης παρέδωσε τα ηνία στον γιο του Πέτρο Κόκκαλη από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και στον Ίλια Ίβιτς χρίζοντάς τον νέο τεχνικό διευθυντή, αλλά πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η αγωνιστική σεζόν και οι δύο είχαν περιθωριοποιηθεί ή αποχωρήσει και ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού ξαναπήρε το παιχνίδι πάνω του. Είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε Έλληνα παράγοντα να αποδεχθεί το γεγονός ότι μπορεί να αποφασίζουν άλλοι με τα δικά του λεφτά. Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν, οι διοικήσεις και οι μεγαλομέτοχοι άλλαξαν και το ίδιο συνέβη και στον ΠΑΟΚ που τα τελευταία τρία χρόνια ζει σε ρυθμούς... Ιβάν Σαββίδη. 

Ο Ρώσος ομογενής βιώνει το πιο ουσιαστικό καλοκαίρι της θητείας του στους Θεσσαλονικείς, αφού μετά την αποπληρωμή του χρέους προς το Δημόσιο ύψους 11 εκατ. ευρώ, μόλις χθες ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες... μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει όχι μόνο ο ΠΑΟΚ, αλλά γενικότερα ελληνικός σύλλογος. Ο λόγος για τη σύναψη συμφωνίας με τον Φρανκ Άρνεσεν που θα αναλάβει το πόστο του αθλητικού διευθυντή, θέση -έστω κι αν είχε άλλο τίτλο- που είχε μείνει «ορφανή» μετά την παραίτηση του Ζήση Βρύζα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν υπηρετήσει από οποιοδήποτε πόστο το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς μιλάμε για έναν αθλητικό διευθυντή που όχι απλά έχει περάσει από Αϊντχόφεν, Τότεναμ, Τσέλσι και Αμβούργο, αλλά αποτέλεσε το Α και το Ω αυτών των ομάδων, αυξάνοντας ταυτόχρονα κατά πολλά (πάρα πολλά) εκατομμύρια ευρώ τον τραπεζικό του λογαριασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά την περίοδο της θητείας του στην Τσέλσι, θεωρείτο από τα αγγλικά ΜΜΕ ως ο μοναδικός ακλόνητος στη θέση του, μετά τον... Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που του είχε ο Ρώσος μεγιστάνας. Άλλωστε, ο Δανός ποτέ δεν απολύθηκε από την Τσέλσι, αλλά παραιτήθηκε, κάτι που έχει τη δική του σημασία. 

Κάνουν… κι άλλοι επενδύσεις στην Ελλάδα 

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ιδανικό background, ώστε ο Ιβάν Σαββίδης να πεισθεί και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια θέση στην οποία είναι αλήθεια χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να καλυφθεί. Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον στον ΠΑΟΚ, δεν μιλάμε απλά για κάποιον που απλά θα αποφασίζει για τις μεταγραφές, αλλά ο ρόλος του θα είναι πολύ πιο καθοριστικός. 

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν χρειαστεί να ειπωθούν καν αν ο Ιβάν Σαββίδης δεν αποφάσιζε να «χρυσοπληρώσει» -δεν γινόταν κι αλλιώς- τον Φρανκ Άρνεσεν. Όσο ελκυστικό και αν είναι ένα πλάνο, όσο ωραία λόγια και να βρεις για να το περιγράψεις, στην εποχή του «ψυχρού» επαγγελματισμού, αν δεν μιλήσει το χρήμα δεν γίνεται τίποτα. Ένα εκατομμύριο επί τρία χρόνια! 

Ως ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, ο Ιβάν Σαββίδης το γνωρίζει αυτό και «χτυπώντας» την πόρτα του πρώην αθλητικού διευθυντή των Αϊντχόβεν, Τότεναμ, Τσέλσι, Αμβούργου και Μέταλιστ ήταν προετοιμασμένος για όλα. Τελικά, το deal με τον Δανό «έκλεισε» με ένα ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως, με τον μεγαλομέτοχο του «Δικεφάλου» να δείχνει ότι έχει κι αυτός… δικαίωμα στις επενδύσεις και κατ' επέκταση στην ισονομία των ελληνικών ποδοσφαιρικών οργάνων. Το συμβόλαιο του είναι το υψηλότερο που έχει οποιοσδήποτε στον ΠΑΟΚ και θα έχει μάλιστα τριετή διάρκεια, προκειμένου να έχει τον χρόνο να φτιάξει μια ομάδα όπως την ονειρεύονται οι φίλαθλοι της ομάδας, αλλά και η ιδιοκτησία. 

Ο Φρανκ Άρνεσεν με αριθμούς 

Πέρα όμως από τα λόγια και το τι έχει γενικότερα ειπωθεί για την αξία και τα πεπραγμένα του Φρανκ Άρνεσεν, η πραγματική ουσία όταν μιλούν τα λεφτά είναι τα ίδια τα λεφτά. Η πετυχημένη θητεία του νέου αθλητικού διευθυντή του ΠΑΟΚ στην Αϊντχόφεν του έδωσε το διαβατήριο για μια πλουσιοπάροχη και -κακά τα ψέμματα- χλιδάτη ζωή στο «μαγικό» κόσμο της Premier League. Ο μεγαλομέτοχος της Τότεναμ, Ντάνιελ Λέβι του έδωσε στις 19 Μαΐου του 2004, τα κλειδιά της ομάδας προκειμένου να την ανεβάσει επίπεδο και από τη 14η θέση που τερμάτισε τη σεζόν 2003-04 να την οδηγήσει στην Ευρώπη. Μαζί με τα... κλειδιά του χάρισε και ένα κλειστό τριετές συμβόλαιο 850.000 ευρώ ετησίως. Παρ' όλα αυτά, το συμβόλαιο δεν τηρήθηκε ποτέ, καθώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς τον φιλοξένησε στο πολυτελέστατο γιοτ του και τον έπεισε να αποχωρήσει από την Τότεναμ για την άλλη ομάδα του Λονδίνου, την Τσέλσι. Φυσικά, ο Ντάνιελ Λέβι, δεν πρόκειται να άφηνε την «περιουσία» του να έφευγε έτσι απλά. 

Ο Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να πληρώσει το 2005, 7-8 εκατ. λίρες για να σπάσει το συμβόλαιο του Δανού, κάνοντας τη συγκεκριμένη μετακίνηση την πιο ακριβή στην Premier League, σε ό,τι αφορά έναν αθλητικό διευθυντή. Όσο για το συμβόλαιό του στην Τσέλσι; Κλειστό τετραετές το οποίο του απέφερε 2 εκατ. λίρες ή σε... δικά μας χρήματα, 2,8 εκατ. ευρώ. Το 2009 όταν έληξε το συμβόλαιό του, ανανέωσε χρόνο, αλλά τον Νοέμβριο του 2010, ανακοίνωσε την παραίτησή του για το τέλος της σεζόν. Φυσικά, δεν έμεινε άνεργος. Το Αμβούργο είναι αυτό που κέρδισε την υπογραφή, καταθέτοντάς του πρόταση-μαμούθ για τα δεδομένα της ομάδας. 

Ο Δανός συμφώνησε για κλειστό τριετές συμβόλαιο αντί 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που τον έκανε από τους πιο ακριβοπληρωμένους σε όλη την Bundesliga. Από τη Γερμανία αποχώρησε καθώς δεν τα βρήκε με τη διοίκηση για την ανανέωση του συμβολαίου του και επαγγελματική στέγη του πρόσφερε η Μέταλιστ αντί 1,5 εκατ. ετησίως. Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν έμεινε πάνω από δύο μήνες στην Ουκρανία και παραιτήθηκε. Με βάση τα παραπάνω νούμερα και χωρίς να υπολογίζεται το βραχύβιο πέρασμά του από τη Μέταλιστ, ο Άρνεσεν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει από την περίοδο της Τόταναμ μέχρι και σήμερα, έχει αυξήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό με πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα για έναν αθλητικό διευθυντή... 

Έδωσε στίγμα μέσω Άρνεσεν Από το deal με τον Φρανκ Άρνεσεν δεν προκύπτουν συμπεράσματα μόνο για αυτή καθ' αυτή τη συμφωνία, αλλά γενικότερα για το δρόμο που θα χαράξει στο εξής ο ΠΑΟΚ. Ο Δανός λατρεύει να δουλεύει με παίκτες μικρούς σε ηλικία. Είναι το κύριο στοιχείο που του χάρισε τη θέση του στην Τσέλσι, ενώ στο Αμβούργο έριξε το μέσο όρο ηλικίας από 30,5 έτη στα 25, τερματίζοντας μάλιστα και στην υψηλότερη θέση (7η) των τελευταίων ετών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο «Δικέφαλος» θα κινηθεί μόνο με αυτή τη λογική. Από τη στιγμή που «χρυσοπλήρωσε» για τον Άρνεσεν θα τον στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο. 

Αν πάντως, έψαχνε για το μικρότερο δυνατό ρίσκο, τότε δύσκολα θα μπορούσε να καταφύγει σε πιο ασφαλή περίπτωση από αυτή του Δανού. Μάλλον πιο πιθανό είναι να φέρει πολλαπλά πίσω τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή του, φτιάχνοντας παράλληλα ένα ορθολογικό ποδοσφαιρικό πλάνο, παρά το αντίθετο. 

Όλα βεβαίως θα φανούν στο γήπεδο. Και το περιβάλλον του ΠΑΟΚ και της Τούμπας, αν μη τι άλλο, αποτελούν ένα στοίχημα από τα πιο ιδιόμορφα που έχει βάλει ο Αρνεσεν στην καριέρα του…