«Κομμάτι της καρδιάς μου ο Παναθηναϊκός»

Το ραντεβού με τον Τζιμπρίλ Σισέ είχε δοθεί σε ξενοδοχείο των Βορείων Προαστίων, με τη Σαμάνθα Αποστολοπούλου να μας βοηθά καταλυτικά ώστε να κλείσουμε τη συνέντευξη με τον Γάλλο παικταρά. Ο Τζιμπρίλαρος πέρα από την επιθυμία του να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό μας μίλησε για πολλά ακόμα. Εξήγησε τον δεσμό που τον συνδέει με τον κόσμο του «τριφυλλιού», για το γεγονός ότι βάζει στις άκρες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες (και πλέον και τα χρήματα) όταν μιλάει το συναίσθημα για τον κόσμο της ομάδας, για την οικονομική κρίση, τη μουσική, τον Μίκαελ Εσιέν, τον Σωτήρη Νίνη.

Παράλληλα αναφέρεται στην υπόθεση με τη φημολογούμενη συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δίνοντας για πρώτη φορά την πραγματική της διάσταση, ενώ αναφέρεται και στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», θύμα της οποίας θεωρεί πως έχει πέσει και ο ίδιος! Το δεύτερο μέρος είναι το ίδιο απολαυστικό...

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ήταν τελικά η σωστή απόφαση να αποχωρήσεις από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2011?

«Όχι, γιατί ήταν μια απόφαση που πήραμε μαζί με τον Παναθηναϊκό εκείνη την περίοδο. Αν έμενα θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση οικονομικά ο σύλλογος, οπότε παρουσιάστηκε η ευκαιρία της Λάτσιο και κάναμε τη μεταγραφή. Αν η κατάσταση ήταν διαφορετική, αν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, τότε φυσικά και θα έμενα. Και ο σύλλογος ήθελε να μείνω, αλλά η οικονομική κατάσταση που διαμορφωνόταν ουσιαστικά μας έσπρωξε στη λύση της πώλησής μου στη Λάτσιο».

Είχες λείψει αρκετά από την Ελλάδα. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει πολιτικά και κυρίως οικονομικά. Έχεις εντοπίσει αυτές τις αλλαγές στο πρόσωπο των ανθρώπων;

«Πιο πολύ το βλέπω στους δρόμους αυτές τις δύο μέρες που είμαι εδώ. Δεν βλέπω τόσο πολύ κόσμο έξω, πολλά μαγαζιά εί ναι κλειστά. Μέρη που συνήθιζα να πηγαίνω όταν ήμουν εδώ δεν υπάρχουν. Είναι μια πολύ στενάχωρη κατάσταση για να είμαι ειλικρινής. Αλλά ελπίζω και προσεύχομαι για να βελτιωθούν τα πράγματα στην Ελλάδα».

Το οικονομικό κομμάτι παίζει ρόλο για σένα; Από όσα λες δεν φαίνεται να είναι σημαντικό σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη επιστροφή σου στον Παναθηναϊκό...

«Παλιά ίσως και να ήταν ένα κριτήριο για μένα. Τώρα όμως απλά θέλω να νιώσω καλά και να καταφέρω κάτι ωραίο που επιθυμώ για το τέλος της καριέρας μου. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Και στη Μπαστιά είχα μειώσει το συμβόλαιό μου. Δεν το κρύβω, πήρα μόνο 20.000 ευρώ, που δείχνει πως δεν παίζω πλέον για τα χρήματα. Κάποιες αποφάσεις είναι απλά δουλειά και κάποιες άλλες συναίσθημα».

Η φανέλα που κρατάς ήταν μια ακόμα ιδέα για να δείξεις την αγάπη σου στον κόσμο ή μια επιχειρηματική σκέψη;

«Έτσι το ένιωθα. Νομίζω ότι έχει βγει πολύ ωραίο και αρέσει πολύ και στον κόσμο. Είναι κάτι που έχω κάνει μέσα από την καρδιά. Όλες οι υπόλοιπες συλλογές ρούχων έχουν επιχειρηματικό σκοπό και φυσικά θέλω να πουληθούν. Αυτά τα κομμάτια όμως είναι ξεχωριστά. Ξέρω ότι μόνο ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα τα εκτιμήσει. Γιατί είναι μόνο γι' αυτούς. Δεν είναι κομμάτι της επιχείρησής μου, αλλά κομμάτι της αγάπης μου γι' αυτούς. Άλλωστε αποτελούν κομμάτι της καρδιάς μου».

Παρότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την αποχώρησή σου συνεχίζεις και λαμβάνεις δεκάδες μηνύματα αγάπης από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Πως το κατάφερες;

«Αυτό σημαίνει ότι έκανα καλή δουλειά και ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με αυτό. Είναι σημαντικό να σε θυμούνται για κάτι καλό. Είμαι περήφανος γι' αυτό. Όπως είμαι περήφανος για το νταμπλ που κατακτήσαμε και τις σημαντικές ευρωπαϊκές νίκες που πετύχαμε»

«Θύμωσα γιατί είναι θέμα περηφάνιας»

Ο Τζιμπρίλ Σισέ έδωσε για πρώτη φορά και μια αποστομωτική απάντηση στα σενάρια που έκαναν την εμφάνισή τους το 2014 και τον ήθελαν να τρώει μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και να του... αποκαλύπτει μυστικά του Παναθηναϊκού! Η αλήθεια ωστόσο είναι πολύ διαφορετική!

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε εμφανιστεί ένα σενάριο περί συνάντησής σου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στη Γαλλία και μάλιστα ότι δειπνήσατε μαζί...

(σ.σ  διακόπτει την ερώτηση) «Ξέρω πολύ καλά τι είχε γραφτεί, το είχαμε συζητήσει και με τη Σαμάνθα (σ.σ. η Σαμάνθα Αποστολοπούλου). Θα σου πω ακριβώς πώς έγιναν τα πράγματα. Είχα βρεθεί στο Μονακό και είχα πάει για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Ήταν εκεί, όπως και άνθρωποι της UEFA για κάποια συνάντηση, δεν ξέρω ακριβώς τι. Ήρθε προς το μέρος μου, μου είπε γεια και μου έδωσε το χέρι του. Έκανα το ίδιο. Κι έφυγα. Μίλησα μόνο 5 λεπτά με τον Κριστιάν Καρεμπέ. Αν αυτό είναι συνάντηση και συζήτηση για διάφορα πράγματα τι να πω; Αυτό ακριβώς έγινε. Τίποτα παραπάνω. Δεν κάθισα ποτέ μαζί του δεν είπαμε τίποτα παραπάνω. Μου ζήτησαν να κάτσω μαζί τους, αλλά είπα πως δεν είναι εδώ η θέση μου κι έφυγα».

Ήταν κάτι που σε έκανε έξαλλο ή σε έκανε να γελάσεις όταν το έμαθες;

«Νευρίασα πάρα πολύ. Δεν είναι κάτι απλό, κάτι αστείο, είναι πολύ σημαντικό θέμα για εμένα. Δεν είναι πως ακούστηκε ότι θα υπογράψω για την ΑΕΚ ή κάποια άλλη ομάδα. Με κάτι τέτοιο θα γέλαγα. Αλλά αυτά δεν είναι αστεία. Γιατί πρόκειται για την περηφάνια μου. Θα πάω στο δικαστήριο με αυτόν άνθρωπο. Όταν το έμαθα θύμωσα. Και απογοητεύτηκα είναι η αλήθεια με κάποιους οπαδούς του Παναθηναϊκού που το πίστεψαν. Γνωρίζοντάς με δεν θα έπρεπε καν να τους περάσει από το μυαλό. Γνωρίζοντας την αγάπη που έχω για τον σύλλογο και το... Δεν θα το έλεγα μίσος... Για μένα τέλος πάντων ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλύτερος από τον Ολυμπιακό. Σε όλα τα επίπεδα. Ελπίζω να μάθουν πλέον πως έχουν τα πράγματα. Ξέρω βέβαια ότι κάποιοι θα πουν ακόμα και τώρα "γιατί του έσφιξες το χέρι". Αλλά είμαι ευγενικός και η μητέρα μου με μεγάλωσε καλά. Αυτό ήταν όλο».

«Το έζησα κι εγώ με τον Καλόπουλο»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο απασχολεί μια δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, με πολλούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μαρινάκης -με τον οποίο βρίσκεσαι σε δικαστική διαμάχη- να κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» και «στησίματος» αγώνων.

Σου προκαλεί έκπληξη αυτό το γεγονός;

«Όχι καθόλου. Έχω ακούσει τι έχει γίνει. Είναι μεγάλο το πρόβλημα κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα, λόγω αυτής της υπόθεσης πήρε αναβολή για αργότερα και η δική μου δίκη (σ.σ. με τον Μαρινάκη). Ακόμα είμαστε σε δικαστήρια και φυσικά δεν ισχύει ότι συμφωνήσαμε ή ότι βρήκαμε λύση για τη δίκη. Αυτό με έκανε να γελάσω, που με ρώταγες πριν. Δεν με εξέπληξε καθόλου πάντως, για να πω την αλήθεια. Έζησα κι εγώ αυτή την κατάσταση μια φορά, οπότε δεν ήταν έκπληξη για μένα».

Αναφέρεσαι στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη με τον Καλόπουλο το 2011;

«Ναι φυσικά, ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό το παιχνίδι. Το παραέκαναν. Δεν πήγαινε παραπάνω. Για εμάς ήταν η ευκαιρία να διεκδικήσουμε και πάλι το Πρωτάθλημα, θα μειώναμε τη διαφορά στους 4 πόντους και ήταν ακόμα Φεβρουάριος. Μας σκότωσαν. Έτσι ακριβώς είναι. Σκότωσαν τις ελπίδες μας. Κάναμε τα πάντα για να είμαστε ξανά οι καλύτεροι, το δείξαμε σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά ένας άνθρωπος αποφάσισε να σκοτώσει τη σεζόν μας. Ήταν μια πολύ άσχημη στιγμή για το ποδόσφαιρο και για εμένα. Γι' αυτό και δεν εκπλήσσομαι με ότι συμβαίνει πλέον».

 «Θα λατρέψετε τον Εσιέν»

Πριν προλάβει καν να συμπληρώσει μερικές ώρες στην Ελλάδα ο Σισέ φρόντισε να έχει άμεσα συνάντηση με δύο πολύ καλούς του φίλους. Τον Μίκαελ Εσιέν και τον Σωτήρη Νίνη για τους οποίους είναι σίγουρος ότι θα κάνουν τη διαφορά τη νέα χρονιά.

«Συναντήθηκα χθες με τον Μίκαελ, τον Σωτήρη (σ.σ. Νίνη)και τη Σαμάνθα. Ήταν πολύ ωραία. Είναι ένας πολύ πολύ καλός φίλος. Και χαίρομαι πραγματικά γι' αυτόν. Μιλάω σε πολύ κόσμο για την εμπειρία στον Παναθηναϊκό αλλά δεν καταλαβαίνουν ακριβώς. Πλέον θα έχει τη δική του εμπειρία και θα καταλάβει. Ήδη πήρε μια ιδέα και συνειδητοποίησε ότι ήταν σωστό να υπογράψει στον Παναθηναϊκό. Ήταν πραγματικά έκπληκτος με αυτό που συνάντησε στο αεροδρόμιο και του είπα πως δεν θα συγκρίνεται με όσα θα ζήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Γι' αυτό να είσαι έτοιμος. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα τον λατρέψει. Είναι παίκτης που παίζει παθιασμένα κι αυτό αρέσει στον κόσμο. Και είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας. Πολύ καλός άνθρωπος, πάντα με το χαμόγελο στο πρόσωπο».

Ο Νίνης ήταν ο αγαπημένος σου συμπαίκτης. Είχε μια φθίνουσα πορεία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πλέον δείχνει ικανός να επιστρέψει στην κορυφή. Συμφωνείς;

«Είμαι χαρούμενος γι' αυτόν που επέστρεψε και στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική. Είναι καλός μου φίλος. Μίλαγα συχνά μαζί του και όταν ήταν στην Ιταλία. Υπήρχαν φορές που ήταν στα κάτω του και μιλάγαμε για να τον ανεβάσω. Είναι πολύ καλό γι' αυτόν που επέστρεψε σπίτι του. Ίσως να ήταν δύσκολο να είναι μακριά από την οικογένειά του, σε μια ξένη χώρα, να μην μιλάει τη γλώσσα. Βρήκε και πάλι τη φυσική του κατάσταση, οπότε δεν ανησυχώ. Το ταλέντο δεν φεύγει και θα δείξει πάλι πόσο καλός παίκτης είναι».

Ραντεβού σε Ακρωτήρι και Μύκονο!

Σε περίπτωση πάντως που δεν γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του Σισέ (αλλά και του κόσμου του Παναθηναϊκού) να φορέσει ξανά τα πράσινα ο Γάλλος άσος, οι φίλαθλοι του Τριφυλλιού θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά στα δύο club στα οποία θα εμφανιστεί για να κάνει χαρούμενο τον κόσμο με τις μουσικές επιλογές του. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 23:00 θα εμφανιστεί στο Ακρωτήρι DC στην παραλιακή, ενώ την Παρασκευή 10 Ιουλίου, θα εμφανιστεί στο Monarch, στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, στις 18:00. Ο ίδιος μας είπε σχετικά με τη μουσική και τα τραγούδια που του θυμίζουν τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα: «Τον Παναθηναϊκό φυσικά ο ύμνος. Τον ακούω κάποιες φορές. Την Ελλάδα μου τη θυμίζει το τραγούδι του Χατζηγιάννη «Το καλοκαίρι μου», αυτό είναι το αγαπημένο μου»!