Κρατάει γκολάρα και Νίνη, «πετάει» την άμυνα

Ο Παναθηναϊκός έχασε 2-1 από την Μπριζ στο πρώτο δυνατό φιλικό στην Ολλανδία. Γκολάρα ο Καρέλης, εξαιρετικός ο Νίνης, καμία συγκέντρωση και προβλήματα στην άμυνα.

Ξανά 4-2-2-2

Ο Γιάννης Αναστασίου συνέχισε να τσεκάρει το 4-2-2-2, αυτή την φορά στο πρώτο δυνατό φιλικό επί ολλανδικού εδάφους απέναντι στην Μπριζ, ομάδα που είναι πιθανό να βρει μπροστά του ο Παναθηναϊκός στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Έλληνας τεχνικός ξεκίνησε τον Κοτσόλη κάτω από τα δοκάρια. Αριστερό μπακ ο Χουχούμης, δεξί ο Μπούρμπος και ο Τριανταφυλλόπουλος με τον Κουτρουμπή στο κέντρο των μετόπισθεν. Ζέκα και Δώνης τα αμυντικά χαφ. Μπροστά τους ο Ατζαγκούν με τον Πέτριτς και στην επίθεση ο Καρέλης με τον Καλτσά. Ένας από τους δύο φορ τραβιόταν στο πλάι για να δώσει στήριγμα και να δημιουργήσει υπεραριθμία.

Γκολάρα ο Καρέλης, «θέματα» στην άμυνα

Το δείγμα από το πρώτο ημίχρονο έχει δύο αναγνώσεις. Αυτή στο ατομικό κομμάτι που αφορά τον Νίκο Καρέλη και τον Στέφανο Κοτσόλη και αυτή στην μεγάλη, την ομαδική εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν ήταν θετική. Ας ξεκινήσουμε από τα ευχάριστα. Το εκπληκτικό γκολ του Έλληνα επιθετικού, το οποίο έβαλε σε ρόλο οδηγού τον Παναθηναϊκού στο 21'. Ο «Κάρε» κατέβασε την μπάλα εξαιρετικά μετά από την βαθιά πάσα του Ζέκα, έκανε... κουτό τον Ντεσβίλ, τον πέρασε σαν σταματημένο και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο διεθνής άσος πέτυχε γκολάρα και ξεκινά φορτσάτος!

Άξια αναφοράς και η καταπληκτική εμφάνιση του Στέφανου Κοτσόλη, ο οποίος κατέβασε ρολά και ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο.

Πάμε τώρα και στα αρνητικά. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κυκλοφορούσε την μπάλα σωστά αλλά το έκανε μόνο μέχρι το κέντρο του γηπέδου. Από κει και έπειτα δεν είχε κίνηση, ενέργεια και καθαρό μυαλό να δημιουργήσει. Με εξαίρεση τον Καρέλη, οι υπόλοιποι ήταν εκτός κλίματος κι ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν. Οι γραμμές είχαν μεγάλες αποστάσεις ενώ σε αρκετές στιγμές οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση.

Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, δεν ήταν αυτό. Ήταν η ανασταλτική λειτουργία του «τριφυλλιού». Δώνης και Ζέκα δεν είχαν την συνεργασία που θα έπρεπε στον άξονα, οι Βέλγοι κυκλοφορούσαν εύκολα την μπάλα ενώ και στα δεξιά ο Μπούρμπος αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Η αλληλοκάλυψη στην άμυνα δεν λειτούργησε και η Μπριζ είχε 4-5 μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει αλλά έπεσε πάνω στον «κέρβερο» Κοτσόλη. Bέβαια, μιλάμε για μια άμυνα που δεν πρόκειται να δούμε σε επίσημο παιχνίδι. Μια άμυνα από την οποία έλειπαν οι Βέμερ, Ταυλαρίδης, Σάντσεθ και ίσως ο Νάνο.

Η Μπριζ ανέβασε την απόδοσή της μετά το γκολ που δέχθηκε και έφερε το ματς στα ίσια με τον Ντιαμπί στο 26'. Ο Αφρικανός επιθετικός σκόραρε με μανσέτα, ο διαιτητής δεν το είδε και έβαλε σε συνθήκες ελληνικού πρωταθλήματος με το καλημέρα τον Παναθηναϊκό...

Κεφάτος Νίνης και πιο καλός με 4-3-2-1

Στην επανάληψη ο Αναγνωστόπουλος πήρε θέση στα γκολπόστ και ο Ταυλαρίδης πέρασε στο πλευρό του Τριανταφυλλόπουλου. Αριστερό μπακ ο Χουχούμης, δεξί ο Μαρινάκης. Λαγός και Πράνιτς αμυντικά χαφ, μπροστά τους Λουντ και Νίνης και στην επίθεση ο Καλτσάς με τον Μπεργκ.

Στο 48' οι Βέλγοι πέτυχαν και δεύτερο γκολ μετά την λάθος απομάκρυνση του Τριανταφυλλόπουλου και το δυνατό σουτ του Ντεφό. Οι «πράσινοι» δεν είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση και άρχισαν ανεβαίνουν μετά το 60'. Στο 67' ο Αγγελόπουλος πήρε την θέση του Καλτσά και το σύστημα άλλαξε σε 4-3-2-1, με τον Μπεργκ κορυφή και τον Νίνη με τον Λουντ να κινούνται από πίσω του. Με αυτή την διάταξη ο Παναθηναϊκός έφερε πιο κοντά τις γραμμές, πήρε την κατοχή της μπάλας και ήταν καλύτερος.

Ο Νίνης ήταν εκείνος που έβαλε ποιότητα δημιουργικά στο παιχνίδι του «τριφυλλιού», είχε κάποιες εξαιρετικές ενέργειες που άνοιγαν ωραία το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και μαζί με τον θετικό Λουντ δημιούργησαν ρήγματα στον άξονα. Η ομάδα του Αναστασίου παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει την μεγάλη φάση για να φέρει το ματς στα ίσια. Εξαίρεση η φάση στο φινάλε με την εξαιρετική πάσα του Νίνη και το άστοχο σουτ του Μπεργκ. Στο 75' ο Θελάντερ έκανε ανεπίσημο ντεμπούτο με την φανέλα της νέας του ομάδας. Προφανώς δεν μπορεί να κριθεί από αυτό το τέταρτο. Έδειξε δυναμισμό στο παιχνίδι του.

Με αυτά και με αυτά το 2-1 υπέρ της Μπριζ έμεινε μέχρι το τέλος και αποτέλεσμα καμία σημασία δεν έχει. Αυτό που μπορεί να κρατήσει ο Παναθηναϊκός είναι το γκολ του Καρέλη-δουλεμένο στην προπόνηση-, την εμφάνιση του Νίνη και το τελευταίο καλό εικοσάλεπτο μετά την αλλαγή σε 4-3-2-1. Ήταν πολύ καλός και ο νεαρός Αγγελόπουλος. Στα αρνητικά η έλλειψη συγκέντρωσης στην ανασταλτική λειτουργία και οι πολλές φάσεις που έφτιαξαν οι Βέλγοι, ειδικά στο πρώτο μέρος...

Παναθηναϊκός: Κοτσόλης (46' Αναγνωστόπουλος), Μπούρμπος (46' Μαρινάκης), Τριανταφυλλόπουλος (75' Θελάντερ), Κουτρουμπής (46' Ταυλαρίδης), Χουχούμης,  Δώνης (46' Λαγός), Ζέκα (46' Πράνιτς), Ατζαγκούν (46' Λουντ), Πέτριτς (46' Νίνης), Καλτσάς (67' Αγγελόπουλος), Καρέλης (46' Μπεργκ).

Μπρίζ: Μπρούσες, Ντεφό, Ντένσβιλ, Ντε Μποκ, Μέσελ, Σίμονς, Βάσκες (46' Ντικς), Βάνακεν, Βόρμερ, Ντιαμπί, Ισκέρντο (46' Ντε Σούτερ)