Εκεί πρέπει να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός την Μπριζ!

Το SDNA, με τη βοήθεια των Βέλγων ρεπόρτερ, σας παρουσιάζει πώς ακριβώς παίζει η Κλαμπ Μπριζ, τα δυνατά και τα αδύνατά της σημεία, τον τρόπο που αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές της, αλλά και τις συχνές αλλαγές συστήματος, ενόψει του αποψινού αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. 

Λίγες ώρες απέμειναν για τη σέντρα του παιχνιδιού στη Λεωφόρο ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Μπριζ για τη φάση του Γ' προκριματικού του Champions League (21:00 ΟΤΕ ΤV), και το SDNA σας παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα όσα θα δείτε το βράδυ από την πλευρά των Βέλγων.

Η ενδεκάδα και η ρευστή διάταξη

Ο Μισέλ Πρεντόμ έχει καταλήξει από χθες στους 11 που θα ξεκινήσουν, με μόνο δύο ερωτηματικά. Την παρουσία του Ντουάρτε και του Κουλς στο αρχικό σχήμα. Συγκεκριμένα, ο Βέλγος τεχνικός θα παρατάξει την ομάδα του με 4-3-3. Ο Μπρουσέζε θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια, στο κέντρο της άμυνας θα βρίσκονται οι Μέχελε και Ντένσβιλ (παίζεται η παρουσία του Ντουάρτε στη θέση του), δεξί μπακ ο Ντε Φο (με τον Κουλς να έχει κάποιες πιθανότητες να ξεκινήσει επίσης), αριστερό μπακ ο Ντε Μποκ, στο κέντρο ως εξάρι ο αρχηγός Σίμονς, ως 8αρι θα αγωνιστεί ο Βόρμερ, και κλασσικό 10αρι ο Βανάκεν. Στο δεξί άκρο της επίθεσης ο Βάσκεζ, στο αριστερό ο Ντιαμπί και στην κορυφή ο Ντε Σούτερ.

Το ισχυρό χαρτί όμως τον Βέλγων είναι ότι το 4-3-3 είναι το σύστημα που ξεκινούν το παιχνίδι, καθώς κατά τη διάρκειά του και αναλόγως των συνθηκών, αυτό αλλάζει σε 3-5-2, ή ακόμη και σε 3-4-3 και 4-4-2. Οι ακραίοι Ντιαμπί και Βάσκεζ μόνο στα άκρα δεν αγωνίζονται, καθώς ο πρώτος γίνεται συχνά δεύτερος επιθετικός στο πλευρό του Ντε Σούτερ, ενώ ο δεύτερος συγκλίνει συνεχώς μοιράζοντας το παιχνίδι και δεν θεωρείται ο εξτρέμ που θα παίξει πάνω στη γραμμή.

Τα ισχυρά της χαρτιά και οι «τρύπες» σε άμυνα και τέρμα

Αυτή τη στιγμή ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής της Μπριζ είναι ο κεντρικός της επιθετικός, Τομ Ντε Σούτερ, ο οποίος πέτυχε και το μοναδικό τέρμα των Βέλγων στην ήττα από την Σεντ Τρούιντεν  για την πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος. Ο 30χρονος φορ βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική αλλά και ψυχολογική κατάσταση, και σίγουρα αποτελεί τον πιο μεγάλο κίνδυνο για την άμυνα του «τριφυλλιού». Δυνατό του σημείο είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το κορμί του, ατενίζει τον κόσμο από τα 192 εκατοστά, μυρίζεται το γκολ, αλλά είναι αρκετά αργός.

Ακολουθεί ο Βίκτορ Βάσκεζ, από τα 10 του χρόνια στη Μασία της Μπαρτσελόνα έχει διδαχθεί τι σημαίνει πραγματικό ποδόσφαιρο. Μέτρησε 118 συμμετοχές στη 2η ομάδα της Μπαρτσελόνα και 12 γκολ, ενώ στην Μπριζ αγωνίζεται από το 2011 και έχει φορέσει τη φανέλα της σε 114 παιχνίδια, σκοράροντας 15 τέρματα. Δυνατό του σημείο είναι η τεχνική του, δεν τρέχει πολύ με την μπάλα καθώς παίζει με τη μία, «βλέπει» γήπεδο που λέμε. Στα αρνητικά του είναι η ταχύτητά του, παρότι θα αγωνιστεί στο «φτερό» του «3» της επίθεσης, η φυσική του θέση είναι ως 10άρι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν παίζει στη γραμμή και συγκλίνει συνεχώς συμμετέχοντας στη δημιουργία  του παιχνιδιού της ομάδας του. Ο 28χρονος Ισπανός είναι ο εκτελεστής των κόρνερ, αλλά και των φάουλ, με τον Παναθηναϊκό να χρειάζεται να προσέξει τις απευθείας εκτελέσεις του.

Εκείνος που έχει τον καίριο ρόλο στο δημιουργικό κομμάτι όμως είναι ο Βανάκεν , νέο απόκτημα από την Λόκερεν, και είναι αυτό που λέμε κλασσικό 10αρι. Είναι ο λόγος που μεταφέρεται στα άκρα ο Βάσκεζ. Οι πάσες του είναι «φαρμάκι», είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας, και παρότι αργός μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, ενώ «έχει» και το γκολ.

Ο Ντιαμπί χαρακτηρίζεται κυρίως από την ταχύτητά και την διεισδυτικότητά του, καθώς είναι σίγουρα ο πιο γρήγορος από τους 11 των Βέλγων. Είναι αυτός που σκόραρε την ισοφάριση στο φιλικό στις αρχές Ιουλίου, και οι «πράσινοι» θα πρέπει να τον προσέξουν ιδιαίτερα στις κινήσεις που θα κάνει πίσω από την πλάτη της άμυνας.

Ο αρχηγός Σίμονς αναλαμβάνει τη σκληρή δουλειά στον χώρο του κέντρου, ενώ με την εμπειρία του αποτελεί τον φυσικό ηγέτη της ομάδας του. Μπορεί να είναι 38 χρονών αλλά γνωρίζει όσο κανείς άλλος που να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του. Στην εναλλαγή του συστήματος σε 3-5-2 ή 3-4-3, ο αρχηγός των Βέλγων γίνεται ο 3ος της άμυνας.

Ο Βόρμερ που θα αγωνιστεί ως 8άρι, είναι μέσος box-to-box και κάνει ακριβώς αυτό που επιτάσσει η θέση του, τρέχει σε όλο το γήπεδο καταπίνοντας πολλά χιλιόμετρα. Ναι μεν βοηθάει στο αμυντικό σκέλος, αλλά έχει σημαντικό ρόλο στο δημιουργικό κομμάτι της Μπριζ.

Στην άμυνα, ο Μέχελε αποτελεί τον βράχο της άμυνας των Βέλγων (με ύψος 1.88), δεν είναι ούτε γρήγορος αλλά ούτε και αργός. Είναι ένα ισορροπημένο στόπερ, με πολύ καλό πόδι και καλές βαθιές μπαλιές. Ανεβαίνει εναλλάξ στα κόρνερ με τον έτερό του στόπερ και είναι αρκετά επικίνδυνος με το κεφάλι.

Ο Ντένσβιλ είναι επίσης καλός στο ψηλό παιχνίδι αλλά σίγουρα πιο αργός από τον Μέχελε. Ο Ολλανδός στόπερ μπορεί μάλιστα να χαρακτηριστεί και ως ασταθής, καθώς είναι επιρρεπής στο λάθος, και ο Μπεργκ σίγουρα θα πρέπει να παίξει στην πλευρά του.

Τα ακραία μπακ, Ντε Φο (σκόραρε το 2-1 στο φιλικό) και Ντε Μποκ, παίζουν αρκετά ψηλά αν τους δοθεί η ευκαιρία, και σε συνδυασμό με το ότι δεν είναι γρήγοροι, οι «πράσινοι» μπορούν να χτυπήσουν στην αντεπίθεση με την ταχύτητα των Καρέλη, Μπεργκ. Επιθετικά είναι σίγουρα καλύτεροι από ότι στο αμυντικό κομμάτι, με τον Ντε Μποκ να έχει καλή σέντρα από το ύψος της περιοχής.

Στον «άσο» οι Βέλγοι έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα μετά την πώληση του Μάθιου Ράιαν στην Βαλένθια και ο Παναθηναϊκός μπορεί να ποντάρει πολλά σε αυτό. Ο Μπρουσέζε δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ενώ την Παρασκευή έκανε και ένα τραγικό λάθος που κόστισε την ήττα στους Βέλγους. 

Το ερωτηματικό με Ντουάρτε

O 26χρονος Κοσταρικανός κεντρικός αμυντικός προέρχεται από τραυματισμό και δεν είναι απόλυτα έτοιμος για μία  τόσο δυνατή αναμέτρηση. Όπως μας είπαν οι Βέλγοι συνάδελφοι οι πιθανότητες να ξεκινήσει είναι 45%, με το 55% να ανήκει στον Ντένσβιλ. Κάποιοι λένε πως ο Πρεντόμ μάλλον δεν θα ρισκάρει τη χρησιμοποίηση του για να τον έχει έτοιμο στη ρεβάνς του Βελγίου, άλλοι θεωρούν πως θα ξεκινήσει και σήμερα. Δυνατά του σημεία είναι το ψηλό παιχνίδι, η δύναμη, ενώ στα αρνητικά του είναι το γεγονός πως είναι αργός και ότι δεν είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια.

Να σημειώσουμε πως ο Ντουάρτε βρίσκεται στο στόχαστρο της Παλέρμο για την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το αν θα μετακομίσει στην Ιταλία.