«Να είμαστε ως το τέλος σε τροχιά πλέι οφ»

Ο τερματοφύλακας της Ξάνθης Λουίτζι Τσέναμο μιλάει στο gazzetta.gr για το μηδέν παθητικό κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και τονίζει πως στόχος της ομάδας είναι το να βρίσκεται ως το τέλος σε τροχιά πλέι οφ.

Η αλήθεια είναι πως η κληρωτίδα δεν φέρθηκε και με τον καλύτερο τρόπο στην Ξάνθη, καθώς το πρόγραμμα για τους...ακρίτες μέχρι και την 8η αγωνιστική και το... «Ελ Θράκικο» είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Ήδη τις δύο πρώτες αγωνιστικές η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου έχει παίξει κόντρα στους δύο «δικεφάλους» φέρνοντας ισάριθμες ισοπαλίες χωρίς τέρματα με του βορρά στη Τούμπα και με του νότου στα Πηγάδια.

Και στα δύο παιχνίδια από τους κορυφαίους της Ξάνθης ήταν ο Λουίτζι Τσενάμο. Ο 35χρονος τερματοφύλακας μετά το πέρασμά του από τον Ατρόμητο, αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τους... ακρίτες και με το καλημέρα έδειξε πως μπορούν να βασιστούν επάνω του για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Στόχοι που για τον ίδιον όπως ανέφερε στο gazzetta.gr, είναι να μπορέσει η ομάδα να βρίσκεται ως το τέλος σε τροχιά πλέι οφ, ενώ για το Κύπελλο, θεσμός στον οποίο η Ξάνθη έφτασε πέρσι ως τον τελικό, ξεκαθάρισε πως ναι μεν θα ήθελε μια διάκριση, όμως επειδή έχει να κάνει με τύχη και κλήρωση δεν μπορείς να στηρίξεις όλη την χρονιά εκεί.

Ο έμπειρος πορτιέρο αναφέρθηκε και στο πρωτάθλημα, χρήζοντας φαβορί τον Ολυμπιακό, μιας και είπε πως από την στιγμή που δεν έκαναν την υπέρβαση οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, το φαβορί είναι οι Πειραιώτες και φέτος.

Λουίτζι η Ξάνθη σε δύο αγώνες κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ξεκίνησε με δύο βαθμούς και με μηδέν παθητικό. Πως κρίνεις το ξεκίνημα της νέας σου ομάδας;

«Αρχικά θέλω να πω πως δεν πρέπει να μας ξεγελάει το μηδέν στην άμυνα. Δηλαδή δεν πάει να πει πως εγώ έπαιξα καταπληκτικά ή όχι. Όλη η αμυντική λειτουργία ήταν εξαιρετική και γι' αυτό το λόγο η ομάδα κατάφερε να πάρει τα δύο μηδενικά. Αυτή η αμυντική λειτουργία βέβαια από την άλλη, μας έχει στοιχίσει το ότι δεν έχουμε βάλει γκολ. Όταν οι επιθετικογενείς παίκτες συμμετέχουν ενεργά στην άμυνα καταναλώνουν ενέργεια. Με αρχή όμως το ό,τι απέναντι σε δύο τόσο δυνατούς αντιπάλους κρατήσαμε το μηδέν στην άμυνα και πήραμε δύο βαθμούς, είμαστε ευχαριστημένοι».

Από τα δύο πιο θεωρείς πως ήταν το πιο δύσκολο;

«Το παιχνίδι στη Τούμπα ήταν πιο δύσκολο. Και λόγω έδρας και λόγω πρώτης αγωνιστικής ήταν επίσης και μία έδρα που εμένα με είχε στοιχειώσει και ήταν ένα προσωπικό στοίχημα να βγω αλώβητος αυτή την φορά».

Όπως είπες και εσύ η αρχή ήταν ικανοποιητική. Πως βλέπεις την συνέχεια;

«Μπορεί να φαίνεται κοινότυπο, αλλά πραγματικά εμείς κοιτάζουμε παιχνίδι με παιχνίδι και το εννοούμε. Έχουμε ένα ματς με μία ομάδα που παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο (Ατρόμητος), ειδικά επιθετικά και αν δεν είναι πιο δύσκολο με αυτά κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, σίγουρα είναι εξίσου δύσκολο».

Πέρσι η Ξάνθη κατάφερε να φτάσει στον τελικό Κυπέλλου και να είναι και στην οκτάδα του πρωταθλήματος. Φέτος ποιοι είναι οι στόχοι;

«Ο στόχος επειδή φέτος στο πρωτάθλημα έχουν μπει οι ΑΕΚ και Ηρακλής στο κόλπο, οι Αστέρας και Ατρόμητος είναι πολύ δυνατοί, συν Παναθηναϊκό φυσικά και ΠΑΟΚ, είναι να καταφέρουμε ως το τέλος να είμαστε σε τροχιά πλέι οφ. Δεν λέω να βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις, αλλά να είμαστε σε τροχιά και να το παλεύουμε.

Όσον αφορά το Κύπελλο είναι και θέμα τύχης και κλήρωσης και δεν μπορεί να περάσει από το χέρι μας όπως το πρωτάθλημα. Δεν μπορείς να βασιστείς στον θεσμό αυτό για να πεις αν είσαι πετυχημένος ή όχι».

«Και ένας να έρχεται, θα παίζουμε γι' αυτόν»

Πριν λίγες μέρες ο ιδιοκτήτης της ομάδας Χρήστος Πανόπουλος έκανε αναφορά στον κόσμο που δεν έρχεται στα Πηγάδια. Τι έχεις να πεις για το θέμα αυτό;

«Και ένα άτομο να έρχεται στο γήπεδο, εμείς θα παίζουμε γι' αυτό. Όσοι πιστοί έρχονται τους ευχαριστούμε. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε και άλλους. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την ομάδα πιο ανταγωνιστική και να έρχονται και άλλοι, αλλά όσοι έρχονται είτε 1 είτε 3.000 εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παίζουμε γι' αυτούς».

Πάμε λίγο σε εσένα. Ξεκίνησες πολύ καλά, μετά από μία όχι και τόσο καλή χρονιά με τον Ατρόμητο. Θέλεις να δώσεις τις δικές σου απαντήσεις φέτος;

«Θέλω να αναφερθώ σε κάτι που δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Πέρσι είχα ένα πολύ σοβαρό προσωπικό πρόβλημα, το οποίο ήταν η αιτία για να βγάλω αυτούς τους συνεχόμενους τραυματισμούς. Το πρόβλημα ανήκει στο παρελθόν και πλέον εύχομαι και πιστεύω πως θα συνεχίσω εκεί που είχα σταματήσει αρχές Σεπτέμβρη».

Και κλείνοντας ποια ομάδα θεωρείς φαβορί για το πρωτάθλημα;

«Ο Ολυμπιακός εκ των προτέρων θεωρείται φαβορί, βάση φανέλας, ψυχολογίας και μπάτζετ. Αν κάποια άλλη ομάδα θέλει να μπει σφήνα πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Αυτό που έχουμε δει ως τώρα είναι πως καμία ομάδα δεν την έχει κάνει αυτή την υπέρβαση. Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο ΠΑΟΚ, αλλά ούτε η ΑΕΚ έχουν κάνει ως τώρα αυτή την υπέρβαση».