Παίζουν με την… φωτιά Αρνεσεν-Τούντορ

Ρίσκο που δεν συνάδει με όσα γνωρίζαμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο πήραν οι Φρανκ Αρνεσεν και Ιγκόρ Τούντορ με την απόφαση να πορευτεί ο ΠΑΟΚ με έναν καθαρό σέντερ φορ στους 6 αγώνες των ομίλων του Europa League. 

Κάθε λογικός αθλητικός διευθυντής (αν και δεν συναντά εύκολα στέλεχος με τέτοιο ρόλο στην Ελλάδα) και προπονητής θα επιχειρούσαν να καλύψουν τα νώτα τους. Αντίθετα το δίδυμο αποφάσισε να παραχωρήσει δανεικούς και τον (έτσι κι αλλιώς περιθωριοποιημένο βέβαια) Περέιρα στο Αζερμπαιτζάν και τον Κουλούρη στην Κύπρο. 

Ο Δανός και ο Κροάτης αποφάσισαν να αφήσουν την ομάδα μόνο με τον Αθανασιάδη στην επίθεση για τους αγώνες με την Ντόρτμουντ, την Καμπάλα και την Κράσονταρ.

Θεωρώ ριψοκίνδυνη την απόφαση τους. Αντιλαμβάνεστε το βάρος που θα πέσει στην πλάτη του Κλάους. Δεν τίθεται μόνο θέμα τραυματισμού του αλλά και αντοχής. Μέχρι τον Δεκέμβριο που ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ στους ομίλους δεν θα υπάρχει παίκτης να τον αντικαταστήσει. Παράλληλα μεσολαβούν τα παιχνίδια «φωτιά» με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Ηρακλή, Παναθηναικό και όλες τις υπόλοιπες ομάδες στην διάρκεια του α΄ γύρου της Superleague.

Δε νομίζω ότι θα καταφέρει ο Αθανασιάδης επί τέσσερις μήνες να παίζει ασταμάτητα ακόμα κι αν δεν τραυματιστεί. Ακόμα κι αν τον ξεκουράζουν, στους αγώνες Κυπέλλου που θα γίνουν ενδιάμεσα. Τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ καταφέρει να αποκτήσει επιθετικό στο διάστημα των 10 ημερών που δίδεται η προθεσμία για συμφωνία με ελεύθερους παίκτες. Και πάλι όμως δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Αν έρθει παίκτης τέτοια εποχή, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα (αν όχι δυο μήνες) για να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης και να προσαρμοστεί στα δεδομένα μιας ομάδας που ξεκίνησε προετοιμασία τον Ιούλιο.

Επομένως ο Αθανασιάδης και πάλι θα είναι ο παίκτης που θα πρέπει να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Τόσο ο Αρνεσεν όσο και ο Τούντορ... παίζουν με τη φωτιά αλλά δεν δείχνουν να επηρεάζονται από την πίεση που ασκείται. Ποντάρουν στην προσαρμογή του Ζάιρο που ναι μεν δεν είναι καθαρόαιμος επιθετικός αλλά θεωρούν ότι μπορεί να έρθει στο γκολ αν βρει ρυθμό δίπλα στον Αθανασιάδη. Ποντάρουν και στον Μακ που επίσης δεν είναι επιθετικός αλλά δείχνει να προσαρμόζεται στην ιδέα ότι επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κορυφή της επίθεσης πότε μόνος και πότε δίπλα στον Κλάους.

Δεν θα αμφισβητήσω τα ποδοσφαιρικά μυαλά του Αρνεσεν και του Τούντορ. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι ρισκάρουν υπέρμετρα. Ακόμα κι αν αποκτήσει τον Μπερμπάτοφ ο ΠΑΟΚ τις επόμενες ημέρες θα εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη για τους λόγους που προαναφέρω. Κυρίως γιατί παίκτης που είναι ελεύθερος τέτοια εποχή απέχει για μεγάλο διάστημα από προπονήσεις, ανταγωνισμό και πίεση. Ακόμα και ο Μπερμπάτον ή παίκτης του ιδίου επιπέδου δεν είναι ο… BATMAN για να κάνει τη διάφορα σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και σ΄ αυτό το δύσμοιρο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Ελπίζω να δικαιωθούν τόσο ο αθλητικός διευθυντής όσο και ο προπονητής για τις επιλογές τους. Και η δικαίωση τους δεν θα έρθει μόνο από τα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε και πρέπει να κρίνουμε μόνο από τα αποτελέσματα αλλά και από την απόδοση της ομάδας τόσο στο πρωτάθλημα όσο και το Europa League. 

Υ. Γ. Ο ΠΑΟΚ θα περιμένει όσο χρειαστεί τον Μπερμπάτοφ. Παρά το γεγονός ότι πλέον δεν έχει δικαίωμα να τον δηλώσει στη λίστα για τους αγώνες του Europa League, είναι δεδομένη η απόφαση να περιμένει μέχρι το τέλος την απόφαση του για να τον χρησιμοποιήσει –εφόσον έρθει στην Τούμπα- στους αγώνες του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου μέχρι τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια και στο Europa League αν βέβαια η ομάδα καταφέρει να προκριθεί στην φάση των «32». Τόσο μεγάλη…καψούρα υπάρχει στο Ροστόφ για τον Βούλγαρο. Γι αυτό και του πρότειναν διετές συμβόλαια με 3.000.000 ευρώ καθαρά και μπόνους εφικτά που μπορούν να ανεβάσουν τις ετήσιες αποδοχές του, σε 2.000.000 ευρώ.