Ξανά... Σεμπά

Γιατί ο Μάρκο Σίλβα ετοιμάζεται να «ενεργοποιήσει» και πάλι τον Βραζιλιάνο winger, εν όψει του καθοριστικού πενθήμερου που στέλνει τον Ολυμπιακό σε ΟΑΚΑ και... Βρυξέλλες. Γράφει ο Διονύσης Δελλής.

Δεν σκοράρει. Δεν είναι δημιουργός. Δεν πάει στο «ένας εναντίον ενός». Δεν θα θυμηθείς ποτέ μια φοβερή ντρίμπλα του, ένα σόλο. Γενικά... δεν. Πράγμα σχεδόν αφύσικο για Βραζιλιάνο που κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο δηλώνοντας winger. Σε τέτοιο βαθμό που να απορεί κανείς για την «γνησιότητα» της καταγωγής του.

Περισσότερο «αφρικανικό» είναι το στιλ του Σεμπά, και λιγότερο «λάτιν». Ένας ποδοσφαιριστής με δύναμη, με ταχύτητα που είναι περισσότερο χρήσιμος για αυτά τα στοιχεία του (συν την μεγάλη προσήλωση του τακτικά) και λιγότερο για τις επαφές του με τη μπάλα. Αν τα ήξερε αυτά ο Μάρκο Σίλβα το καλοκαίρι όταν ζητούσε από την διοίκηση του Ολυμπιακού την απόκτηση του 24άχρονου; Προφανώς. Και ήξερε, και μια χαρά σωστά το σκέφτηκε. Ακριβώς για πενθήμερα σαν αυτά που έρχονται προσεχώς για τους Πειραιώτες. Το εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ, και αμέσως μετά το ταξίδι στις Βρυξέλλες για την Άντερλεχτ. Σε τέτοιες «νύχτες» φαίνεται η χρησιμότητα αυτής της επιλογής. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κόουτς των Ερυθρόλευκων τον καλοσκέφτεται τον Σεμπά για την αρχική 11άδα. Και του Σαββάτου. Και της επόμενης Πέμπτης.

Τρεις διαφορετικούς winger διάλεξε ο Πορτογάλος προπονητής το καλοκαίρι. Τον Φελίπε Πάρντο τον οποίο έχει αποδείξει ότι πιστεύει σε μεγάλο βαθμό. Τον Σεμπά. Και τον Ερνάνι. Ο Κολομβιανός για το δεξί άκρο. Οι άλλοι δύο για το αριστερό. Με τον Ερνάνι να έχει όλο το «πακέτο» για να κάνει τη διαφορά κυρίως εντός των συνόρων, με τις επινοήσεις, την «τέχνη» του κλπ. Αν το πράγμα κυλούσε όπως ο 39άχρονος το είχε κατά νου, τότε ο Ερνάνι θα ήταν αυτή τη σεζόν «σημείο αναφοράς» για τους Πειραιώτες. Ο Σεμπά ήρθε για «συγκεκριμένη» αποστολής. Για να χρησιμοποιηθεί ως το απόλυτο «εργαλείο» σε ματς ειδικών συνθηκών. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στο Τσάμπιονς Λιγκ που προηγήθηκε.

Ο Ερνάνι δεν βγήκε. Πολύ σύντομα έγινε... Ντουρμάζ. Ο Βραζιλιάνος όμως την δουλειά του, την έκανε πολύ καλά στο διάστημα από τα τέλη Σεπτέμβρη ως τις αρχές Δεκέμβρη. Την περίοδο της διεξαγωγής της φάσης των ομίλων. Πολύ σημαντικός στο πλάνο του προπονητή. Στο Emirates. Στα ματς με τη Ντιναμό. Αλλά και στην Τούμπα. Και στο ματς με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Ακόμη και στη Λεωφόρο (ήταν στο αρχικό σχήμα για εκείνο το περίφημο ματς που δεν έγινε ποτέ). Ένας «αμυντικός» εξτρέμ. Που θα «καλύψει» τον Μασουακού όταν εκείνος αρχίσει τα... δικά του. Που θα δώσει συνέπεια στην λειτουργία της πτέρυγας. Που δεν θα αφήσει τον αντίπαλο μπακ να ανέβει στο επιθετικό «τρίτο». Που μπορεί να παίξει το transition και στις δύο φάσεις του.

Ο 24άχρονος είναι «αόρατος» το τελευταίο δίμηνο. Από το ματς με την Άρσεναλ στο Φάληρο (9/12) και έπειτα, έχει «δει» 11άδα μονάχα στα δύο ματς Κυπέλλου με τα Χανιά, και σε εκείνο της Τρίπολης όπου αφιερώθηκε σε ρεζέρβες. Δεν παίζει λοιπόν. Είναι πίσω από τον Ντουρμάζ, τον Πάρντο ακόμη και από τον Κολοβό. Όχι τυχαία.

Μια ματιά στο πρόγραμμα, και στα ονόματα των αντιπάλων απαντά με τρόπο πειστικό. Τώρα ξαναρχίζει η χρονιά για εκείνον. Τώρα που ο Ολυμπιακός μέσω Γιουρόπα θα πρέπει να αλλάξει και πάλι το αγωνιστικό «προφίλ». Το Σαββατιάτικο είναι μιας πρώτης τάξεως... δοκιμή. Κλασικός επιθετικός μπακ ο Γκάλο. Και μεγάλη η δύναμη της ΑΕΚ από δεξιά, στο φτερό όπου κυριαρχεί η παρουσία του Μπαρμπόσα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Ρέντη καταλαβαίνουν, πως ο Σεμπά προορίζεται για βασικός εκεί. Και αν όλα κυλήσουν κανονικά; Το αυτό θα γίνει και στο Βέλγιο. Στην πραγματική «μάχη» πρόκρισης για τους «16». Στο «καλό» ματς του ζευγαριού.

Έχει αποδείξει ο Ολυμπιακός την τελευταία τετραετία ότι τις «προκρίσεις» στη συγκεκριμένη διοργάνωση ουσιαστικά τις παίζει μακριά από το Καραϊσκάκη. Με τη Ρούμπιν στη Μόσχα (0-1). Αλλά και με τη Λεβάντε στη Βαλένθια (3-0) και με τη Ντνίπρο στο Κίεβο (2-0). Τα πρώτα ματς ουσιαστικά ορίζουν την διαδρομή. Και αυτό αναμένεται να συμβεί και στις Βρυξέλλες.