Ζουέλα: «Τον πρώτο καιρό στην Ελλάδα έκλαιγα κάθε μέρα»

Το κουβάρι της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) του ζωής ξετύλιξε ο Φ. Ζουέλα στον ΣΠΟΡ FM και μίλησε για… όλα. Για τον πανέξυπνο Μάκη Ψωμιάδη, τον Σερ Άλεξ… Ματζουράκη, τον Λεμονή, τον Σέλουκ και άλλους. 

Rewind στην ποδοσφαιρική του καριέρα και κυρίως στην παρουσία του στην Ελλάδα έκανε ο Φρανσισκο Ζουέλα και αναφέρθηκε στις στιγμές και στους ανθρώπους που του έχουν μείνει χαραχτεί στη μνήμη. 

Φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6 από τους Αλέξη Σπυρόπουλο και Μάνο Σπανόπουλο και μίλησε μεταξύ άλλων για την συνεργασία του με τους Μάκη Ψωμιάδη, Χρήστο Πανόπουλο, τον Γιάννη Ματζουράκη που χαρακτήρισε Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Ελλάδας. Αλλά και τους Τάκη Λεμονή, Γιώργο Δώνη που θεωρεί τους καλύτερους προπονητές που είχε στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στο νέο κεφάλαιο της ζωής του και τις σπουδές που έκανε παράλληλα με το ποδόσφαιρο. 

Αναλυτικά μίλησε για: 

-τον Ντμιτρι Σέλουκ: «Με βοήθησε πολύ ο Ντμίτρι Σέλουκ. Προστατεύει όλους τους παίκτες του. Ήταν ο μοναδικός μάνατζερ που με προστάτεψε. Με πήρε μια φορά όταν ήμουν στην Ξάνθη και μου είπε ότι του άρεσε ο τρόπος παιχνιδιού μου. Στην αρχή δεν τον πίστεψα και του ζήτησα να μιλήσει με τον πρόεδρο, αλλά στη συνέχεια μου είπαν ότι πράγματι ήταν μάνατζερ που έδειξε ενδιαφέρον». 

-τον Μάκη Ψωμιάδη: «Ο Ψωμιάδης ήταν πανέξυπνος άνθρωπος και πάντα ήξερε να φέρνει καλούς ποδοσφαιριστές. Είχε τον τρόπο του. Τον πρώτο καιρό στην Ελλάδα, έκλαιγα κάθε ημέρα στα Άνω Λιόσια, λόγω της κατάστασης εκεί, λόγω του σεισμού. Στην Ελλάδα τον πρώτο καιρό είχα πάθει σοκ στην αρχή, επειδή ήξερα ότι το ποδόσφαιρο ήταν αλλιώς παλιά. Μου είπε πει ο κύριος Ψωμιάδης “σε πιστεύω σαν παίκτη και είναι όλα καλά”. Ήταν πολύ κύριος, ήμουν συγκεντρωμένος στη δουλειά και μετά από πέντε μήνες τήρησε τη συμφωνία και με έδωσε σε άλλη ομάδα, στην Ξάνθη. Ήταν σωστός και ακόμα έχω επαφή με την οικογένειά του». 

-την Ξάνθη: «Η Ξάνθη ήταν το Πανεπιστήμιο για εμένα. Με κράτησε ο Πανόπουλος, ήταν η μόνη ομάδα που παρέμεινα καιρό. Έκατσα σχεδόν τρεισήμισι χρόνια εκεί. Ίσως να είναι ο πιο έξυπνος πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα. Έμαθα αρκετά πράγματα από αυτόν. Ο κύριος Ματζουράκης μου έμαθε πολλά, ήταν ο Άλεξ Φέργκιουσον της Ελλάδας και μου έμαθε πολλά. Μου έμαθε να παίζω σε διάφορες θέσεις». 

-τον Τάκη Λεμονή και τον Γιώργο Δώνη: «Πολύ καλός προπονητής ο Τάκης Λεμονής, αλλά δουλέψαμε λίγο μαζί στην Ξάνθη. Ήθελε από την ομάδα να παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Οι δύο πιο καλοί προπονητές μαζί με τον κύριο Δώνη και δεν είναι τυχαίο ότι δούλεψαν στο εξωτερικό οι δυο τους. Με τον κύριο Δώνη δεν θα παίξεις αν δεν ξέρεις μπάλα. Ήταν πολύ καλός ο κύριος Σπανός επίσης στον Ατρόμητο. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, επειδή δεν συμμετέχει πολύ στην ομάδα. Καλό είναι αυτό πάντως». 

-την παρουσία του στον ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ είναι η μεγαλύτερη ομάδα που έπαιξα στην Ελλάδα. Το μόνο που μου έμεινε ήταν η συνεργασία με τον Βρύζα (σ.σ. ήταν πρόεδρος τότε) . Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν φιλίες. Δεν γίνεται να μην έχω πάρει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής στην κανονική μου θέση. Δεν γίνεται να βάζεις έναν παίκτη με αυτόν τον σωματότυπο να τον βάζεις δεξιά ή αριστερά και να μην τον βάζεις στη θέση του. Στην Ανγκόλα έπαιζα ως αμυντικό χαφ και στην Ελλάδα αρχικά. Μετά έπαιζα και ως στόπερ». 

-τον Φερνάντο Σάντος: «Ο κύριος Σάντος είναι κύριος πάνω απ’ όλα. Με ήθελε παλιά να με πάρει στην ομάδα του». 

-την ελληνοποίηση του Ζέκα: «Συγχαρητήρια για τον Ζέκα. Είναι πάρα πολύ καλό παιδί». 

-τη ζωή του μετά το ποδόσφαιρο: «Εκεί αρχίζει η ζωή. Όταν σταματάς το ποδόσφαιρο. Ήμουν τυχερός μέσα σε πολλές ατυχίες, όταν το κατάλαβα νωρίς. Κάποιοι άλλοι νόμιζαν ότι εγώ δεν καταλάβαινα, νόμιζα ότι μόνο αυτοί ήξερα». 

-τους Έλληνες που αγωνίζονται στην Πορτογαλία: «Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής ο Μήτρογλου. Όπως και οι Σάμαρης-Καραμάνος. Πιστεύω ότι τον Καραμάνο θα τον δώσουνε φέτος». 

-τη συνεργασία του με την αδερφή του Κριστιάνο Ρονάλντο: «Ήρθε για τα εγκαίνια. Μου μίλησε και μου είπε να πάμε στην Πορτογαλία για να συνεργαστούμε. Χάρηκε πολύ η αδερφή του Κριστιάνο. Ασχολείται με τις Ακαδημίες της Σπόρτινγκ, αλλά και για να βοηθήσουμε παιδιά που έχουν ανάγκη από βοήθεια». 

-τον Βαρέλα: «Είναι χαρούμενος στη Θεσσαλονίκη. Έχει τα παιδιά, μπορεί να είναι ασφαλής. Πιστεύω ότι θα πάρουνε τίτλο». 

-τον Έλληνα που αγωνίζεται στα τμήματα Υποδομής της Σπόρτινγκ: «Έχουμε Έλληνα στην Ακαδημία της Σπόρτινγκ. Είναι καλός παίκτης και καλός μαθητής. Μου λέει κάθε ημέρα ότι ζει ένα όνειρο». 

-τις παράλληλες σπουδές του με το ποδόσφαιρο: «Ήρθα στην Ευρώπη για σπουδές, δεν ήρθα για ποδόσφαιρο. Ήμουν ο μοναδικός που έπαιζα ποδόσφαιρο από τα αδέρφια μου, αλλά δεν είχα ξεχάσει αυτά που μας είχε πει ο πατέρας μας. Τις τελείωσα κατά τη διάρκεια. Ξεκίνησα τις σπουδές όταν ήμουν στον Απόλλωνα και έπρεπε να γυρίσω στην Πορτογαλία και έκανα εκεί κάποια μαθήματα για να τελειώσω και πήρα το δίπλωμα στην Ανγκόλα. Τελείωσα οικονομικά, αλλά δεν ήθελα να απομακρυνθώ από το ποδόσφαιρο. Σπούδαζα μάνατζμεντ, μάρκετινγκ και επικοινωνία. Θέλησα να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και νομίζω ότι τα ξέρουν όλα. Είχα επαφή με όλες τις ελληνικές ομάδες για να τους πω που είναι το πρόβλημα με τις ομάδες. Το πρόβλημα είναι με τις διοικήσεις και όχι με τους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να ξέρουν τι θα κάνουν αν… φύγουν οι ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν το ίδιο πριν 10 χρόνια ή πριν 20 χρόνια».