«Θεός ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό»

Ο Μοϊσές Ουρτάδο αποθέωσε τον Βαλβέρδε. Τόνισε ότι πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις στον προπονητή από τον πρόεδρο της ομάδας και ότι σήμερα δεν υπάρχουν παίκτες να κάνουν τη διαφορά.

Ο Μοϊσές Ουρτάδο μίλησε στη «Marca» για: 

Την παρουσία του στον Ολυμπιακό: «Προσωπικά τα πήγα καλά. Ήταν μια εμπειρία που ήθελα να έχω. Ήθελα να φύγω από την Εσπανιόλ μετά το θάνατο του Τζάρκε και να παίξω στο εξωτερικό. Επιπλέον, με ήθελε και ο Βαλβέρδε. Σε αθλητικό επίπεδο, δεν τα πήγα αλά. Στο πρώτο μου ματς είχα ένα οστικό οίδημα και όταν επέστρεψα σε καλή κατάσταση μετά τα Χριστούγεννα είχα μια θλάση. Έτσι δεν μπόρεσα να συνδεθώ με την ομάδα και τους φιλάθλους. Ήταν άσχημο για μένα, γιατί ήθελα να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Βαλβέρδε». 

Τις εντυπώσεις του από τη συνεργασία με τον Βαλβέρδε: «Όταν είχε αναλάβει την Εσπανιόλ με είχε απορρίψει. Όμως είναι ένας προπονητής που αν δουλεύεις, σου δίνει ευκαιρίες και αυτό είναι πολύ καλό για τους παίκτες. Μετά με πήρε στην Ελλάδα γιατί πίστευε πως ταίριαζα στον τρόπο που έπαιζε εκεί και ήθελε κάποιον που θα του έδινε περισσότερη ισορροπία. Είναι ένας προπονητής που κάνει αυτό που σκέφτεται. Ίσως άλλοι να προτιμούν έναν πιο αυστηρό προπονητή, αλλά εμένα με έκανε να δω τα πράγματα λίγο διαφορετικά». 

Τη δουλειά του στην Μπαρτσελόνα: «Μέχρι τώρα δεν έχει αφήσει το στίγμα του στην Μπαρτσελόνα. Ένα από τα καλά του στοιχεία είναι πως είναι ένας προπονητής που προσαρμόζεται σε αυτό που έχει και δουλεύει με τα διαθέσιμα όπλα. Ακόμη η Μπαρτσελόνα δεν παίζει όπως θέλει ο ίδιος, αλλά είναι αλήθεια πως στις προηγούμενες ομάδες του δεν αντιμετώπιζε τόσο κλειστές άμυνες». 

Την κατάσταση του Ολυμπιακού: «Από όσα έζησα εγώ, η πίεση που πρέπει να έχει τώρα η ομάδα θα είναι τεράστια. Σε κάθε παιχνίδι που είχαμε ισοπαλία γινόταν… δράμα, υπήρχε πολλή πίεση. Ο κόσμος της ομάδας έχει συνηθίσει να κερδίζει τα πάντα. Όμως δεν πιστεύω πως ο Ολυμπιακός θα προκαλέσει προβλήματα στην Μπαρτσελόνα». 

Την επιλογή Λεμονή: «Πάντα υπήρχαν κάποιες παρεμβάσεις από τον πρόεδρο και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει αυτός ο προπονητής. Και αυτή η ομάδα δεν έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως παλιότερα. Όμως ο προπονητής είναι μια σημαντική μορφή. Ο Βαλβέρδε ήταν Θεός στην Ελλάδα». 

Τη θητεία του Βαλβέρδε στην Ελλάδα: «Έκανε δύο θητείες εκεί. Μετά την πρώτη δεν ήθελε να επιστρέψει και χρειάστηκε να πάει ο πρόεδρος στην Ισπανία για να τον πείσει. Τελικά αποδέχτηκε την πρόταση. Κατέκτησε τίτλους και αγαπήθηκε όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για το καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα με αυτόν προπονητή. Επίσης τον αγαπούν και για την προσωπικότητά του. Δεν είναι ένας άνθρωπος με μεγάλο εγωισμό ή που θέλει να πρωταγωνιστεί».