Η «ερυθρόλευκη» παράδοση και τα «ασπρόμαυρα» διπλά

Λίγες ώρες έμειναν πριν το μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Superleague, όπου ο Ολυμπιακός "καίγεται" για τη νίκη ώστε να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή κι ο ΠΑΟΚ ψάχνει το διπλό που θα τον φέρει στο +7 από τους "ερυθρόλευκους".

Το αποψινό παιχνίδι είναι το Νο 149 στη συνολική προϊστορία των δύο ομάδων ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, με τους "ερυθρόλευκους" να έχουν υπέρ τους την παράδοση, πολύ δε περισσότερο όταν αγωνίζονται μπροστά στο κοινό τους. 

Το SDNA συγκέντρωσε ενδιαφέροντες αριθμούς από τις κόντρες των δύο ομάδων και σας τους παρουσιάζει:

* Σε 59 αγώνες πρωταθλήματος με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, οι "ερυθρόλευκοι" μετρούν 43 νίκες, έναντι 9 του ΠΑΟΚ (43-7-9). Τα τέρματα είναι 110 για τους Πειραιώτες και 45 για τους Θεσσαλονικείς. 

* Μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ το 6-0 της σεζόν 1961-62. Η πιο πρόσφατη ευρεία νίκη ήταν το 4-0 της περιόδου 2013-14. Για τον Δικέφαλο το μεγαλύτερο διπλό επί των "ερυθρολεύκων" ήταν το 0-4 του 1975-76, χρονιά που κατέκτησε και το πρώτο του πρωτάθλημα. 

* Στο νεότευκτο Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ έχει πανηγυρίσει τέσσερις νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό (2014, 2010 καν. διάρκεια.-πλέι οφ, 2005), περισσότερες από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. 

* Στις 14 νίκες το μεγαλύτερο σερί του Ολυμπιακού, εντός έδρας απέναντι στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα (1989-2002). 

* Στα έξι τελευταία παιχνίδια Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ ανεξαρτήτως έδρας, οι Θεσσαλονικείς έχουν μόνο μία νίκη, το περσινό 2-0 (4-1-1). Υπολογίζεται και το ματς Κυπέλλου που διεκόπη με υπαιτιότητα του ΠΑΟΚ, αλλά όχι ο επαναληπτικός που δεν κατέβηκαν οι "ασπρόμαυροι". 

Την 8η αγωνιστική διεξήχθη και το περσινό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (2-1) και μάλιστα με μόλις μία μέρα διαφορά (23/10/16)! 

* 24 είναι οι παίκτες που έχουν φορέσει τόσο τα ερυθρόλευκα όσο και τα ασπρόμαυρα!
Αυτοί είναι οι Κώστας Ορφανός, Γιάννης Γούναρης, Πιτ Σκούρας, Γιώργος Κωστίκος, Χάρης Μπανιώτης, Σωτήρης Μαυρομμάτης, Μάκης Χάβος, Γιώργος Μητσιμπόνας, Βαγγέλης Καλογερόπουλος, Αλέξης Αλεξίου, Γιώργος Σκαρτάδος, Γιώτης Τσαλουχίδης, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Κυριάκος Τοχούρογλου, Κόφι Αμπονσά, Λουτσιάνο, Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Οκκάς, Παντελής Καφές, Λάμπρος Χούτος, Λεονάρντο, Πάμπλο Κοντρέρας, Φάνης Τζανδάρης.

* 9 οι προπονητές που καθοδήγησαν και τις δύο ομάδες! Να ποιοι είναι: Λες Σάνον, Λάκης Πετρόπουλος, Χάιντς Χέερ, Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Γούναρης, Τάις Λίμπρεχτς, Λιούπκο Πέτροβιτς, Όλεγκ Μπλαχίν, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

* Μόλις ένας άνθρωπος διετέλεσε παίκτης και προπονητής και στους δυο συλλόγους! Πρόκειται για τον σπουδαίο αμυντικό Γιάννη Γούναρη!

* Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό είναι ο Ανέστης Αφεντουλίδης, μετρώντας εννιά γκολ! Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πριν από περίπου τρία χρόνια πως μικρός ήταν Ολυμπιακός, αλλά όταν πήγε στον Δικέφαλο έγινε ΠΑΟΚ... ως το κόκαλο!

* Ο Γιώργος Σιδέρης έχει τα ηνία των σκόρερς του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα μετράει εννιά τέρματα, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Αναστόπουλος με 7. 

* Από το σημερινό ρόστερ του Ολυμπιακού, μόνο οι Ελαμπντελαουί και Ανσαριφάρντ (ως παίκτης του Πανιωνίου) έχουν σκοράρει εναντίον του ΠΑΟΚ.