Οι συνέπειες ενός Grexit!

Το Grexit έχει πέσει ξανά ως επιλογή στο... τραπέζι, ωστόσο οι συνέπειες σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι οδυνηρές για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαβάστε το τι θα ισχύσει σε μία τέτοια περίπτωση.

Για αρχή καμία Εθνική, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα μπορεί να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική μας να αποβληθεί από τις δύο επερχόμενες διοργανώσεις που έχει.

Ούτε ένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες έχουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος θα... κοπούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ οι πιο πολλοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους. Εννοείται πως επίσης θα απαγορεύονται διεθνή φιλικά εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέπει στις ελληνικές ομάδες να κάνουν σωστή και σοβαρή προετοιμασία.

Επίσης μεταγραφές, όπως τις γνωρίζαμε,... τέλος! Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές (σ.σ. τουλάχιστον με την μορφή που γίνονται τώρα), αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως Ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε ξένος ή κοινοτικός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στην FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια τα κανάλια και οι χορηγοί να πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν και άλλα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε μία περίοδο που έτσι και αλλιώς αρκετές εξ αυτών και στην Λίγκα έχουν... θέματα επιβίωσης και δεν έχουν εξασφασλισμένο το επόμενο συμβόλαιο ενώ μπορεί και να χάσουν την χορηγία της Σουρωτής.

Σε διοικητικό επίπεδο το ποδόσφαιρό μας και η ΕΠΟ χάνουν την δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA. Επίσης χάνεται η δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA. Δεν θα μπορεί να κάνει προτάσεις για την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA και ως εκ τούτου δεν θα δύναται να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία των FIFA / UEFA, καθώς και για μέλη σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες επιτροπές.

Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA και χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ τα άρθρα 7,8,9 της UEFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της. Δείτε αναλυτικά εδώ τα άρθρα 14, 15, 16, 17 της FIFA με το τι προβλέπεται για αποκλεισμό και κυρώσεις Ομοσπονδιών. Επίσης εφόσον μία Ομοσπονδία βγει εκτός FIFA / UEFA μετά για να ξαναμπεί τα πράγματα δυσκολεύουν για τα καλά. Σε κάθε τέτοια περίπτωση οι FIFA / UEFA ξεψαχνίζουν μετά όλο το πλαίσιο που υπάρχει σε σχέση με την εκάστοτε Ομοσπονδία για να εισέλθει πάλι στους κόλπους των δύο διεθνών Ομοσπονδιών. Μπορεί μία τέτοια επιστροφή να απαιτεί και αρκετές αλλαγές.

Ο αποκλεισμός επί Ορφανού, δεν επηρεάζονται οι Έλληνες του εξωτερικού

Στις 3 Ιουλίου του 2006, η FIFA είχε αποφασίσει την προσωρινή αποβολή της ΕΠΟ από μέλος της. Ο λόγος ήταν ο τότε αθλητικός νόμος που... καταπατούσε το αυτοδιοίκητο. Εν τέλει 4 ημέρες μετά ο Γιώργος Ορφανός ως τότε Υπουργός Αθλητισμού εξαίρεσε την ΕΠΟ από το νόμο που αφορούσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών ενώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η FIFA να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό και οι ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν κανονικά στις διοργανώσεις. Τώρα βιώνουμε βέβαια κάτι διαφορετικό διότι οι FIFA / UEFA με την Επιτροπή Παρακολούθησής της είναι σαν να συνδιοικεί με την ΕΠΟ στην παρούσα φάση. Επίσης σε περίπτωση Grexit οι Έλληνες του εξωτερικού δεν επηρεάζονται.