Δημητριάδης: «Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική»

Δείτε την κατάθεση του γενικού αρχηγού της ΑΕΚ Βασίλη Δημητριάδη, στην εκδίκαση των γεγονότων της Τούμπας!

Ο Βασίλης Δημητριάδης ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε και αρχικά είπε: Είμαι εκπρόσωπος ομάδας σε οτιδήποτε αφορά την ομάδα στην μεταφορά της και οτιδήποτε αφορά την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο και στον περιβάλλοντα χώρο.»
 
Ποιες ήταν οι ενέργειες του Κομίνη διαδικαστικά μετά την επίτευξη του γκολ; 
 
«Ο διαιτητής δείχνει σέντρα, ότι είναι γκολ. Στη συνέχεια με την ενδοεπικοινωνία που υπάρχει με τον κ. Ποντίκη. Με την επίτευξη του γκολ του ΠΑΟΚ, υπάρχει διαμαρτυρία από τους δικούς μας παίκτες ότι υπάρχει γκολ φαίνεται στο γκολ. Φαίνεται ότι ο κ. Ποντίκης του λέει να πάει κοντά του, μετά από διακοπή λίγων λεπτών (2-3 λεπτά) και του λέει στο αυτί κάτι ο κ. Ποντίκης και σηκώνει το χέρι, δηλαδή ότι είναι οφσάιντ. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΠΑΟΚ. Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.
 
 Υπήρξε ένταση, ο διαιτητής δεχόταν διαμαρτυρίες από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Κατευθύνεται στη σέντρα, φωνάζει τους αρχηγούς και ενημερώνει τους δύο αρχηγούς ότι υπάρχει οφσάιντ. Στη συνέχεια υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους παίκτες του ΠΑΟΚ για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι την ενημέρωση των αρχηγών. Στη συνέχεια, εκεί που υπάρχει η ένταση, υπάρχει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Μαουρίτσιο του λέει κάτι, σαφώς τί έδειξε ο διαιτητής και εκείνη τη στιγμή μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και με μία κίνηση κάνει στην ομάδα να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο, μαζί με 6-8 άτομα τα οποία δεν τα γνωρίζω. Ήταν εύσωμοι κύριοι».
 
«Δεν ήταν διαπιστευμένος και κάνει την κίνηση να πάρει την ομάδα και να φύγει, απευθύνεται στον διαιτητή, κάτι του λέει αλλά δεν κατάλαβα τί. Από τη στιγμή που έκανε αυτή την κίνηση εκνευρισμένος. Ένας αρχηγός του ΠΑΟΚ του έκανε κίνηση "΄όχι μην το κάνεις αυτό" όταν ζήτησε να φύγει η ομάδα. 
 
Φεύγει από τον διαιτητή, κάνει να βγει από τον αγωνιστικό χώρο και κάνει κίνηση προς τον πάγκο μας. Κατευθύνεςται με επιθετικές διαθέσεις προς τον πάγκο μας για να διαμαρτυρηθεί για το γκολ».
 
Το είδατε το όπλο; «Αυτό έγινε όταν γύρισε». 
 
Ο δικαστής ζητά να διευκρινιστεί την κατάσταση στην οποία ήταν ο κ. Σαββίδης, με τον Δημητριάδη να λέει ότι φώναζε. «Έρχεται στον πάγκο μας, φεύγει και γυρίζει και πάλι προς τον πάγκο μας, πάει να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Την πρώτη φορά φοράει το μπουφάν και τη δεύτερη δεν το φοράει. Ερχεται πάνω μου και με σπρώχνει. Του λέω "γιατί σε εμένα;", μου λέει κάτι αλλά δεν το κατάλαβα. Όταν ήρθε δεν το είδα, αλλά όταν γύρισε φάνηκε. Όταν γύρισε είδα ότι είχε το όπλο του στη θήκη, δεν το έβγαλε, ούτε μου το προέκτεινε».
 
Είχε σκοπό να δηλώσει κάτι; «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τη δεύτερη φορά είχε βγάλει το μπουφάν. Γιατί την πρώτη φορά το είχε και ότι τη δεύτερη. Σαφώς και ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Γιατί τη δεύτερη φορά το έβγαζε;».
 
Ο δικαστής ρωτά αν ήθελε να προκαλέσει φόβο; «Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική. Και για τους παίκτες και για όλους εμάς.»
 
Θα φοβόσασταν αν βλέπατε κάποιον που φέρει νομίμως καραμπίνα; 
 
«Το όπλο στον αγωνιστικό χώρο απαγορεύεται ακόμα και από αστυνομικό. Η αποστολή τρομοκρατήθηκε από τη στιγμή που είδε το όπλο».
 
Πόσο κράτησε το περιστατικό; «Πέντε λεπτά...». Μετά αποχώρησε; «Δεν το γνωρίζω...». Τι είναι ο Μίχελ; «Ο Μίχελ είναι τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ και μέλος του Δ.Σ. Στην  πρώτη φορά που μπήκε ο κ. Σαββίδης στον αγωνιστικό χώρο, πήγε στο διαιτητή και του είπε απ' όσο είδε "σήμερα εσύ τελείωσες". Του έκανε με το χέρι την χειρονομία δύο φορές η οποία είναι ενδεικτική του "τελείωσες". Δεν είδαν αν έσπρωξε τον ρεπόρτερ της ΑΕΚ. Μετά αποχώρησε κι ο διαιτητής αποφασίζει τη διακοπή. Εμάς η έννοια μας ήταν να είναι ασφαλείς όλα τα μέλη που ήταν στον αγωνιστικό χώρο. Αποχώρησε ο διαιτητής και μετά αποχωρήσαμε και εμείς».
 
Ποια η συμπεριφορά του κόσμου; «Δημιουργήθηκε ένταση στον ακυρωθέν γκολ, όχι κάτι επιπλέον». Υπήρξαν έκτροπα; «Υπήρχε αναβρασμός».
 
«Δεν ήταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ μία ώρα στον αγ. χώρο. 21:30 έγινε η διακοπή και στις 23:30 μας ενημέρωσαν... Δεν είδα να πιάνει το όπλο του του ο κ. Σαββίδης. Κάποιοι παίκτες το είχαν δει που ήταν στον πάγκο και το μετέφεραν και στους άλλους. Υπήρξε ανησυχία και δέχτηκαν παίκτες τηλεφωνήματα από τους δικούς τους ανθρώπους για το αν είναι καλά. Υπήρχε αναμονή για να δούμε τι θα γίνει. Εγώ ήμουν στα αποδυτήρια της ομάδας γιατί αυτό που με ενδιέφερε ήταν η ασφάλεια των παικτών. Στα αποδυτήρια των διαιτητών ήταν ο κ. Λυσάνδρου με τον κ. Γκαγκάτση. Κάποιες φορές έβγαινε ο κ. Λυσάνδρου για το τί θα γίνει».
 
 Τι ενημέρωση είχατε; «Εμένα προτεραιότητά μου ήταν να είναι ήρεμοι οι παίκτες και να είναι ασφαλείς όλοι. Ξέρετε, υπήρχε αναβρασμός, αυτός υπήρχε και μέσα στα αποδυτήρια. Κάποια στιγμή είδαμε ότι έβγαιναν ΜΑΤ από τα αποδυτήρια προς τον αγ. χώρο μετά από 45' με μία ώρα. Περιμέναμε το διαιτητή, τι θα αποφασίσει. Μας είπε ότι το σκορ στο 89' ήταν 1-0. Και μετά "διακόπτω τον αγώνα για τα γεγονότα που έγιναν". (αναφέρεται στην εισβολή του Σαββίδη και στην αναστάτωση)».
 
Ο δικαστής ρωτάει αν η διακοπή οφείλεται στο ότι δεν έβγαινε να παίξει.  «Η ομάδα ήταν τρομοκρατημένη από την εισβολή και κατά συνέπεια και για το όπλο. Είναι σοκαριστικό να υπάρχει όπλο στον αγωνιστικό χώρο. Εγώ σας μεταφέρω τον τρόμο που υπήρχε σ' όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα».
 
Υπήρχε αστυνομική παρουσία; Ήταν ανεπαρκής; «Δεν χτυπήθηκε κάποιος παίκτης μας, ούτε προπηλακίστηκε. Απλώς επειδή έγινε αυτή η φάση στο 89' και επειδή έγινε όλο αυτό και βγήκαν οι φωτογραφίες με το όπλο υπήρχε ανησυχία. Γιατί εκτός από το ότι το άκουσαν κάποιοι παίκτες το είδαν και σε εικόνα μέσω της πρόσβασης στο διαδίκτυο».
 
Εκανε κρύο; Ρωτάει η κ. Ρίζου, δείχνοντας μια φωτογραφία (του Σαββίδη χωρίς μπουφάν). «Ο κ. Σαββίδης έχει βγάλει το μπουφάν του, φοράει το κασκόλ και έχει μείνει με ένα μπλουζάκι ενώ οι άνθρωποι γύρω του.» Το έβγαλε επειδή ζεστάθηκε; «Προφανώς επειδή δεν ζεστάθηκε. Προφανώς». 
 
Η κ. Ρίζου ρωτάει τον Δημητριάδη αν φοβήθηκε στην επίθεση του Σαββίδη. «Βεβαίως, όταν βλέπω κάποιον να μου κάνει επίθεση με τους άντρες του... Το κύριο θέμα στα αποδυτήρια ήταν η εισβολή του κ. Σαββίδη και το όπλο. Κάποια παιδιά πρώτη φορά στη ζωή τους είδανν όπλο».
 
Γιατί δεν πήγατε στην αστυνομία; «Γιατί εγώ κοίταξα να μαζέψω την αποστολή να είναι συγκεντρωμένοι. Όπως καταλαβαίνετε από την εμπειρία μου, υπήρχε ο κίνδυνος εισβολής κόσμου».
 
Μπίρδας: Με ποια πράξη νιώσατε φόβο;  Δημητριάδης: «'Οταν μπαίνει ο μεγαλομέτοχος της αντίπαλης ομάδας για ένα αμφισβητούμενο γκολ και σε απωθεί δεν είναι απειλή;». Κανείς παίκτης της ΑΕΚ δεν είδε το όπλο», απαντά ο κ. Μαυρομάτης κι ο κ. Δημητριάδης του λέει: «Μην το λέτε αυτό».