Κύπελλο εκπλήξεων, Ευρώπη ποιος;

Θα παίξει ο φιναλίστ Κυπέλλου, Ευρώπη; Η ΑΕΚ εάν φτάσει θα μπορέσει ν' αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ; Το gazzetta.gr έχει τις απαντήσεις σε έναν θεσμό που δίνει ευκαιρίες, αλλά...

Υπήρχε πάντα το κλισέ ότι “το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων”. Κλισέ γιατί προφανές σε άλλες χώρες όντως συμβαίνει. Στην Ελλάδα σπάνια. Ειδικά με το νέο τρόπο διεξαγωγής φέτος όλα έδειχναν ότι όλοι οι ισχυροί κουτσά στραβά θα έφταναν μέχρι τα προημιτελικά!

Κι όμως! Κοιτάς τους “8” που συνεχίζουν στον θεσμό και τρίβεις τα μάτια σου! Τέσσερις ομάδες από την Football League (AEK, Χανιά, Απόλλων Σμύρνης και Ηρακλής) και οι ομάδες που συνεχίζουν από την Σούπερ Λίγκα είναι ο Ολυμπιακός (ΟΚ, λογικό) και η Ξάνθη με τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο

Δύο πράγματα δείχνει αυτή η 8αδα:
Α) Ο Ολυμπιακός φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο
Β) Πως εάν δεν κατακτήσει το τρόπαιο ο Ολυμπιακός υπάρχει ευκαιρία για ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ωστόσο ποιες ομάδες εάν κατάφερναν να βγουν μέσω του θεσμού Ευρώπη θα μπορούσαν να παίξουν σε αυτήν; Δηλαδή πληρούν τα κριτήρια; Αρχικά καλό να διευκρινίσουμε πως κάποια ομάδα μπορεί να παίξει στην Ευρώπη μέσω του θεσμού.

Για να βγει κάποια ομάδα στο Γιουρόπα Λιγκ θα πρέπει να κατακτήσει το τρόπαιο! Δηλαδή ο φιναλίστ δεν επιβραβεύεται εάν ο αντίπαλος (στη προκειμένη μόνο ο Ολυμπιακός πληρεί το συγκεκριμένο κριτήριο) βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αυτό γιατί επιβραβεύεται η ομάδα του πρωταθλήματος (δηλαδή ο 3ος) και παίρνει το καλό εισιτήριο (απευθείας είσοδος στους ομίλους).

Σε ένα υποθετικό σενάριο που ο Ολυμπιακός δεν κατακτά το τρόπαιο και το κατακτά κάποια άλλη ομάδα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες μπορούν να παίξουν και Ευρώπη!

ΞΑΝΘΗ
Δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και φάκελο παίρνει κάθε χρόνο και δεν έχει οικονομικές ατασθαλίες. Οπότε ναι η Ξάνθη παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο εάν κατακτήσει τον τίτλο (έχει και πιθανότητες να μπει και στην πεντάδα του πρωταθλήματος).

ΟΦΗ
Καλά καλά δεν ξέρουμε εάν θα κατέβει ν' αγωνιστεί κόντρα στον Ατρόμητο. Το να συζητάμε εάν θα φτάσει τελικό θα κατακτήσει το τρόπαιο και θα βγει κι Ευρώπη αυτή την στιγμή φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Είχε και τον Γενάρη περιορισμό όσον αφορά τις μεταγραφές του. Το πλάνο στον Πανιώνιο λέει πως θα πάει έτσι και το καλοκαίρι ώστε να μπορεί σε δύο σεζόν να είναι... καθαρός. Οπότε και ο Πανιώνιος για την ώρα δεν δείχνει ικανός εάν πάρει το τρόπαιο να μπορεί να παίξει Ευρώπη!

ΑΕΚ
Εδώ υπήρχε το μεγάλο ερωτηματικό. Για το εάν η ΑΕΚ κατακτήσει το τρόπαιο θα μπορεί να συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ. Και η απάντηση είναι όχι! Η ΑΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Οπερ σημαίνει ότι για να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα χρειαστεί να περάσει μια 3ετία. Ευρώπη και ΑΕΚ θα πάνε μαζί (εάν βρει ευρωπαϊκό εισιτήριο) από το καλοκαίρι του 2016.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Αν κι αυτός έχει περιορισμό μεταγραφών τον Γενάρη όλα δείχνουν ότι ο “Ηρα” θα έχει φάκελο το καλοκαίρι. Το νέο αφεντικό (Σπύρος Παπαθανασάκης) πληρώνει κανονικά και στην ώρα ρυθμίζει παλιές υποχρεώσεις και ο Ηρακλής εάν πάρει το τρόπαιο θα μπορεί να παίξει Ευρώπη.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΧΑΝΙΑ
Ο φάκελος του πληρεί τις προϋποθέσεις ακόμα και για την Σούπερ Λιγκα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα για την ομάδα του Απόλλωνα. Το ίδιο ισχύει και για τα Χανιά!

Εν κατακλείδι από τις 8 ομάδες που συνεχίζουν στον θεσμό μόνον οι πέντε έχουν δικαίωμα στο όνειρο της Ευρώπης! Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι τρεις από αυτές είναι της Football League. Οπως και να 'χει μπορούν να ονειρεύονται με ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Αστέρας και ο Ατρόμητος δεν έφτασαν ούτε μέχρι τους “8”.

Πηγή: gazzetta.gr