Tι επιπτώσεις έχει η πιθανή αποχώρηση

Όπως αποκάλυψε το SDNA ο Παναθηναϊκός εξετάζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης από το πρωτάθλημα μετά την εξοντωτική ποινή που του επεβλήθη. Διαβάστε ποιες είναι οι ποινές που προβλέπονται από τον ΚΑΠ σε περίπτωση που προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση...

Μπορεί οι «πράσινοι» να μπήκαν ξανά στο κόλπο του τίτλου με τη νίκη στο ντέρμπι της προηγούμενης αγωνιστικής, ωστόσο η βαριά «καμπάνα» από την Πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ εξανέμισε κάθε ελπίδα του Τριφυλλιού με την αφαίρεση των τριών βαθμών λόγω των επεισοδίων στη Λεωφόρο. 

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού σκέφτονται ακόμα και την αποχώρηση από το πρωτάθλημα, θεωρώντας ότι εξαντλήθηκε επάνω τους όλη η αυστηρότητα των κανονισμών, κάτι που δεν συνέβη σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. 

Ποιες μπορεί να είναι ωστόσο οι συνέπειες για τους «πράσινους» αν προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση; Βάσει των όσων προβλέπει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου, από πολύ βαριά χρηματικά πρόστιμα μέχρι υποβιβασμός στη Football League! Οι ποινές βέβαια που αναφέρονται παρακάτω, σχετίζονται μόνο όσα επιβάλλει ο ΚΑΠ, το ίδιο δηλαδή το ποδόσφαιρο κι όχι τις κυρώσεις από τις συμβάσεις με άλλους φορείς. Στη συμφωνία επί παραδείγματι της Σούπερ Λιγκ με τη Nova προβλέπονται πολύ μεγάλες ρήτρες για τις ομάδες που αποχωρούν από το πρωτάθλημα, φτάνοντας ως την οικονομική τους εξόντωση.  

Διαβάστε τι προβλέπει ο ΚΑΠ:

ΑΡΘΡΟ 17 - Αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα   Στην παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου, αναφέρεται: «Ομάδα που δεν κατέρχεται σε αγώνα η παραιτηθεί από αγώνες ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα χωρίς να συντρέχει ανωτέρα βία, τιμωρείται με απώλεια του αγώνα και πρόστιμο από 8.000 έως 40.000 ευρώ».     

ΑΡΘΡΟ 21 - Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα   Στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου αναφέρεται: «Για αγώνα που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων, επιβάλλονται: Α) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει: απώλεια αγώνα και πρόστιμο 8.000 έως 40.000 ευρώ. Γ) Σε περίπτωση αποχώρησης μετά την έναρξη του αγώνα: τα παραπάνω και επιπλέον αφαίρεση 10 βαθμών».     

ΑΡΘΡΟ 33 - Υποβιβασμός λόγω αρνητικής βαθμολογίας   Στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου αναφέρεται: «Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί, μετά από τελεσίδικη απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής ή από απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, σε 3 συνολικά αγώνες της ίδιας περιόδου, θεωρείται ότι αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα και υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση με αρνητική βαθμολογία -6 βαθμών. Ως μη κάθοδος σε αγώνα θεωρείται, πέραν της περίπτωσης του άρθρου 17 παράγραφος 2, και κάθε άλλη περίπτωση που ένας αγώνας δεν τελείται από υπαιτιότητα μίας ομάδας».  

Πηγή: sdna.gr