Νικοπολίδης: Έργα και ημέρες

Δύο θητείες στο πλευρό τριών προπονητών, μια προσωρινή ανάθεση πρωταγωνιστικού ρόλου, τρεις κόντρες, πέντε ματς στην άκρη του πάγκου και μία φυγή μέχρι να... ξανάρθει. Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία της θητείας του Αντώνη Νικοπολίδη στο Λιμάνι, χωρίς τα γάντια...

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του και τρίτη συνολικά μετά το τέλος της ως ποδοσφαιριστής, ο Αντώνης Νικοπολίδης αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το απόγευμα της Τρίτης (3/3/2015) και το SDNA θυμίζει τα χαρακτηριστικότερα σημεία της παρουσίας του σε αυτή. Όχι φορώντας τα γάντια του, αλλά τη φόρμα του προπονητή...

19/9/2011: Η... προαναγγελία

Λίγο καιρό μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση στις 17 Απριλίου του 2011 και έχοντας στην τροπαιοθήκη του έξι πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα στις εφτά σεζόν (2004-2011) που τίμησε το έμβλημα του Ολυμπιακού, ο Αντώνης Νικοπολίδης αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς ξεκινά μαθήματα προπονητικής στην σχολή προπονητών της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, προαναγγέλοντας έτσι το μέλλον του στου Ρέντη. 

12/10/2012: Η αρχή στο πλευρό του Ζαρντίμ

Με μια ξαφνική κίνηση, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης που έχει σε μεγάλη εκτίμηση την προσωπικότητα του Αντώνη Νικοπολίδη, ουσιαστικά τον τοποθετεί στο πλευρό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά του Πορτογάλου. Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» θέλει με αυτή την κίνηση να βάλει στα αποδυτήρια της ομάδας έναν άνθρωπο που γνωρίζει απ' έξω και ανακατωτά πρόσωπα και καταστάσεις και μπορεί να προσφέρει ηρεμία και καλύτερη συνεργασία μεταξύ του τεχνικού τιμ και των ποδοσφαιριστών. Ο ίδιος άλλωστε έχει ήδη δηλώσει πως επιθυμεί κάποια στιγμή να αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή και αυτό είναι το ιδανικό πρώτο βήμα στην καριέρα του.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός ανακοινώνει την ένταξη του Αντώνη Νικοπολίδη στο τεχνικό τιμ της ομάδας. Ο Αντώνης Νικοπολίδης αναλαμβάνει καθήκοντα βοηθού προπονητή».

20/1/2013: Ντεμπούτο στην άκρη του πάγκου

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αποτελεί ήδη παρελθόν από τον Ολυμπιακό και στις 20 Γενάρη του '13, για την 18η αγωνιστική της Super League ο Αντώνης Νικοπολίδης κάθεται για πρώτη φορά στον «ερυθρόλευκο» πάγκο ως πρώτος προπονητής του συλλόγου. Οι Πειραιώτες επικρατούν του ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 στο Καραϊσκάκη. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, δηλώνει σχετικά με το αν είναι έτοιμος για το χρίσμα σε περίπτωση που επιλεγεί, αφού ακόμη η διοίκηση δεν έχει αποφασίσει αν θα τον διατηρήσει ως πρώτο προπονητή ή αν έχει ρόλο υπηρεσιακού μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του Ζαρντίμ: «Είμαι έτοιμος, αν και υπάρχει ανησυχία και μεγάλη πίεση, όταν βρίσκεσαι σε μία τέτοια ομάδα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, δέκα χρόνια πριν όταν και ήρθα ως παίκτης στον Ολυμπιακό, πως μου είχαν πει ένα πράγμα: οι δύο θέσεις που "καίνε" στον Ολυμπιακό είναι αυτή του τερματοφύλακα και του προπονητή! Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ψάξει για προπονητή. Η απόφαση είναι της διοίκησης και του προέδρου. Απλά εμείς προετοιμάσαμε τον σημερινό αγώνα και σκεφτόμαστε το επόμενο παιχνίδι». 

27/1/2013: Πρώτο «διπλό», πρώτη κόντρα

Την επόμενη αγωνιστική (19η) ο Ολυμπιακός νικά εκτός έδρας τον Πανθρακικό 1-0 και ο Νικοπολίδης παίρνει έτσι το πρώτο του «διπλό» ως προπονητής. Το αγωνιστικό μέρος του ματς όμως δεν είναι αυτό που μένει στη μνήμη, αφού έχει προηγηθεί το απίθανο περιστατικό με την κόντρα του Νικοπολίδη με τον... τρελιάρη Χουάν Πάμπλο Πίνο, μια μέρα νωρίτερα. 

Με την ομάδα να προπονείται στην Κομοτηνή ενόψει του συγκεκριμένου ματς, ο Νικοπολίδης δίνει εντολή στους ποδοσφαιριστές να βγουν στο γήπεδο για ζέσταμα. Ο Πίνο δεν ακολουθεί αλλά συνεχίζει να ακούει μουσική χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει γύρω του. Όταν ο πρώην διεθνής γκολκίπερ τον πλησιάζει για να τον ρωτήσει τι συμβαίνει, έμεινε… παγωτό από όσα άκουσε. Όταν του εξήγησε ότι η συμπεριφορά του είναι λάθος και θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, ο Κολομβιανός απαντά: «Δεν υπάρχει λόγος να ζητήσω συγνώμη». Ο Νικοπολίδης συνεχίζει, λέγοντάς του πως μέχρι και ο αρχηγός του Ολυμπιακού ζητάει συγνώμη μπροστά σε όλη την ομάδα αν κάνει κάποιο λάθος για να λάβει νέα απίθανη απάντηση από τον τρελο-Χουάν: «Άλλο οι άλλοι, άλλο εγώ». Όπως ήταν λογικό, ο Νικοπολίδης τον έστειλε… πακέτο πίσω στην Αθήνα.

30/01/2013: Πρώτη νίκη στο Κύπελλο

Στον επαναληπτικό της 4ης φάσης του Κυπέλλου της περιόδου 2012-13, ο Νικοπολίδης οδηγεί τον Ολυμπιακό στην εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Καβάλας, στην πρώτη του νίκη στον θεσμό. 

3/2/2013: «Υποβιβασμός» με ήττα

Για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα με 3-2 από τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη, στο τελευταίο... μέχρι το επόμενο ματς του Νικοπολίδη στον πάγκο, αφού έχει ήδη βρεθεί ο αντικαταστάτης του Ζαρντίμ στο πρόσωπο του Μίτσελ. Στη συνέντευξη Τύπου, δηλώνει σίγουρος πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό και τονίζει πως δεν υπάρχει πίκρα για την εξέλιξη του «υποβιβασμού» του, ξανά σε ρόλο βοηθού: «Πίκρα υπάρχει γιατί χάσαμε το παιχνίδι. Αυτή είναι και η μοναδική πίκρα. Το είχα πει και την προηγούμενη εβδομάδα ότι βρισκόμασταν εν αναμονή της πρόσληψης προπονητή. Δεν ήταν κάτι κρυφό».

Ο Μίτσελ κάνει το ντεμπούτο του στις 9/2/2013 και ο Νικοπολίδης παραμένει στο τεχνικό τιμ ως βοηθός του Ισπανού, μέχρι το τέλος της περιόδου.

22/5/2013: Πρώτη αποχώρηση

Με ανακοίνωση που εκδίδει η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο τέλος Μαΐου, ενημερώνει για τη λύση της συνεργασίας της με τον Αντώνη Νικοπολίδη, γεγονός που ήταν λίγο έως πολύ γνωστό: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον Αντώνη Νικοπολίδη και του εύχεται καλή επιτυχία στην συνέχεια της καριέρας του. Ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν και θα παραμείνει ένα μέλος της μεγάλης οικογένειας του Ολυμπιακού». Την απόφαση αυτή την έχει πάρει ο ίδιος αφού θεωρεί πως είναι έτοιμος να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του και δεν θέλει να παραμείνει απλά συνεργάτης του Μίτσελ. Άλλωστε, από τη στιγμή που στον πάγκο βρισκόταν επίσης ο Βίκτορ Σάντσεθ, ο ρόλος του Νικοπολίδη δεν ήταν συγκεκριμένος...

Απρίλιος-Ιούλιος 2014: Βίκτορ έξω, Αντώνης μέσα

Η σεζόν 2013-14 έχει ολοκληρωθεί και ο Ολυμπιακός (και κυρίως ξανά ο Βαγγέλης Μαρινάκης), αποφασίζει να κάνει αλλαγές στο τεχνικό τιμ του, ενόψει της νέας περιόδου. Ο Βίκτορ Σάντσεθ θα αποτελέσει παρελθόν, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την επιστροφή του Αντώνη Νικοπολίδη στου Ρέντη. Ως τρίτος στην ιεραρχία στην άκρη του πάγκου δεν θα επέστρεφε και πάλι, όμως από τη στιγμή που ο Βίκτορ απομακρύνεται, πλέον αδειάζει ο δρόμος για να πάρει έναν πιο ενεργό ρόλο στον Ολυμπιακό. Οι συζητήσεις του με άλλες ομάδες δεν απέδωσαν καρπούς, οπότε μετά από συζητήσεις με τον πρόεδρο των «ερυθρόλευκων» αναλαμβάνει τον ρόλο του βοηθού του Μίτσελ, με προοπτική κάποια στιγμή να γίνει πρώτος προπονητής του συλλόγου.

«H ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τους Βίκτορ Σάντσες και Κάρλος Λουένγκο και τους ευχαριστεί για την δουλειά τους και τον επαγγελματισμό τους, που συνέβαλε στην πετυχημένη αγωνιστική περίοδο που τελείωσε, αλλά και την συνολική τους προσφορά στον σύλλογο», ανακοινώνει ο Ολυμπιακός και ακολούθως ο Μίτσελ στη συνέντευξή του για το πλάνο της νέας περιόδου, ουσιαστικά ανακοινώνει την επιστροφή Νικοπολίδη: «Συζητάμε την περίπτωση της επιστροφής του Νικοπολίδη στον Ολυμπιακό». Τον Ιούλιο του 2014 πια, ταξιδεύει μαζί με την ομάδα στο Ζέεφελντ και δίνει το «παρών» στο πλευρό του Μίτσελ στην πρώτη προπόνηση της ομάδας, στις 7/7, για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της νέας περιόδου.

7/1/2015: Τέλος ο Μίτσελ, τέλος στο... όνειρο

Το Φωστήρας – Ολυμπιακός 0-2 για τη 2η φάση του Κυπέλλου της φετινής περιόδου ήταν το... πρώτο και τελευταίο ματς του Αντώνη Νικοπολίδη ως πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2014-15. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να του είχε πει ότι τον προορίζει κάποια στιγμή στο μέλλον για τη θέση αυτή, όμως οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Η συνεργασία του συλλόγου με τον Μίτσελ δεν συνεχίστηκε και μοιραία ο Νικοπολίδης δεν θα μπορούσε να έχει τον ίδιο ρόλο στην ομάδα χωρίς το «ΟΚ» του επόμενου προπονητή. Και από τη στιγμή που ο Μαρινάκης αποφάσισε να φέρει στην ομάδα ξένο τεχνικό χωρίς να ρισκάρει την τοποθέτηση ενός άπειρου προπονητή στο «τιμόνι» της ομάδας μεσούσης της περιόδου, το μέλλον του Νικοπολίδη στο Λιμάνι έγινε αβέβαιο.

20/2/2015: Η πειθαρχική δίωξη

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος τόσο του Αντώνη Νικοπολίδη όσο και του Ολυμπιακού, ασκεί ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Καρράς, καθώς στην αναμέτρηση Κυπέλλου με τον Φωστήρα, δεν παρέστη ως όφειλε στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα, έπειτα από εντολή της διοίκησης ως διαμαρτυρία για τη μετάδοση του αγώνα από τον ΟΤΕ.

3/3/2015: Το δεύτερο τέλος

Ο Ολυμπιακός ανακοινώνει αιφνιδιαστικά την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας του με τον Αντώνη Νικοπολίδη, καθώς υπήρξε διαφορά απόψεων με τον Βίτορ Περέιρα. Όπως τονίζεται από τον Ολυμπιακό, ο Νικοπολίδης θα είναι πάντα επίλεκτο μέλος της «ερυθρόλευκης» οικογένειας, ενώ οι άνθρωποι της ΠΑΕ συμπλήρωναν πως είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να φύγει από τη στιγμή που απομακρύνθηκε ο Μίτσελ.

«Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον Αντώνη Νικοπολίδη. Ο Αντώνης Νικοπολίδης θα είναι πάντα ένα επίλεκτο μέλος της Ερυθρόλευκης Οικογένειας», η ανακοίνωση με την οποία ο Ολυμπιακός τον αποχαιρέτησε.
Μέχρι να τα ξαναπούν...

ΠΗΓΗ: sdna.gr