«Βήμα πίσω εάν δεν πάμε στη Γαλλία»

Στη σημαντικότητα του αυριανού (29/3) ματς της Εθνικής Ελλάδας με την αντίστοιχη της Ουγγαρίας, στάθηκε ο Σέρχιο Μαρκαριάν στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως εάν δεν προκριθούμε στη Γαλλία θα πρόκειται για ένα βήμα πίσω στην ιστορία.

Παράλληλα, ο Ουρουγουανός τεχνικός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, για την προετοιμασία αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού του.

Για το ποσοστό στο οποίο έχει πετύχει η προετοιμασία: «Ο μαθηματικός στην οικογένεια είναι ο αδελφός μου. Πιστεύω οτι όταν είσαι προπονητής στην Εθνική ομάδα ξέρεις οτι δεν έχεις πολύ χρόνο. Το πρόγραμμα της δουλειάς, πρέπει να είναι ακριβέστατο. Να μην χάνεις χρόνο. Να κάνεις αυτό που είναι αναγκαίο. Αν τα καταφέρεις θα παίξεις τον αγώνα με αυτά που μπορείς να χάνεις. Εμείς δεν κάναμε ούτε 15 λεπτά φυσική κατάσταση. Κάναμε μόνο τακτική. Η μεθολογία της Εθνικής είναι διαφορετική από μία κανονική ομάδα. Στην Εθνική η πίεση είναι οτι περνάει η μέρα και πρέπει να κερδίζεις κάθε ώρα προπόνησης. Τα παιδιά πρέπει να καταλαβαίνουν τι θέλω. Να μην χάνουμε χρόνο».

Για το εάν είναι για εκείνον μία από τις πιο δύσκολες αποστολές στην καριέρα του: «Δεν ξέρω. Δεν είχα ποτέ εύκολη δουλειά. Κλείνω 40 χρόνια στον χώρο και ποτέ δεν είχα εύκολη δουλειά. Είμαι αυτό που λένε... πυροσβέστης.

Για την τακτική που θα ακολουθήσει η Εθνική αύριο (29/3): «Πάντα σε αυτές τις συναντήσεις γίνονται τέτοιες ερωτήσεις. Εγώ σκέφτομαι να κάνω καλή άμυνα, να μην δώσω ευκαιρία στον αντίπαλο, να δημιουργήσουμε φάσεις για γκολ και να σκοράρουμε. Υπάρχει όμως και το στιλ. Μας αρέσει να έχουμε στιλ που γουστάρει ο κόσμος μας, αλλά σιγά σιγά. Οι παίκτες ξέρουν τι θέλει ο προπονητής. Ξέρουν το δρόμο για την άμυνα και το γκολ. Το πρόβλημα είναι ο αντίπαλος και το αν θα μας αφήσει να τα κάνουμε όλα αυτά».

Για το κλίμα που εκλαμβάνει από τους παίκτες: «Ο αγώνας θα πει αν κάναμε καλή δουλειά. Εγώ ξέρω οτι κάναμε όσα μπορούσαμε. Δεν χάσαμε ούτε ένα λεπτό. Είμαι ευχαριστημένος, αλλά η πίεση του αντιπάλου θα δούμε πως λειτουργήσει. Εγώ περιμένω ένα καλο παιχνίδι από την Εθνική».

Για το γεγονός πως το κλίμα στην Εθνική δείχνει καλό: «Όταν κάνεις το πρόγραμμα, δεν υπάρχει χώρος για κακό κλίμα. Ο προπονητής δείχνει ηρεμία, οι παίκτες είναι και αυτοί ήρεμοι. Όταν περνάει ο χρόνος έχεις παίκτες που δεν είναι ευχαριστημένοι. Εκεί η απάντηση είναι η αγάπη. Έτσι έκανα πάντα στην ζωή μου. Το βλέπω πως αντέδρασαν οι παίκτες που είχα στην Ελλάδα. Με αντιμετωπίζουν τώρα με αγάπη. Μακάρι να γίνει το ίδιο και με τους τωρινούς παίκτες σε δέκα χρόνια».

Για το εάν θα ξεκινήσει τον Κώστα Κατσουράνη στο παιχνίδι: «Είναι ειδικό παιχνίδι. Είναι τελικός. Αυτό το παιχνίδι έχει μεγάλη ιστορία. Το ξέρω από την αρχή της καριέρας του. Ξέρω οτι υπάρχει πρόβλημα με την επιλογή της εντεκάδας, αλλά θα δούμε. Είναι δική μου απάφαση. Θα δούμε. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να βοηθήσει. Είμαι ευχαριστημένος με την συμπεριφορά του».

Για το εάν έχουμε... σημαδέψει κάποια ομάδα έτσι ώστε να την περάσουμε: «Τα δύο παιχνίδια με Ουγγαρία, έχουν μεγάλη σημασία. Μόνο με αυτά τα δύο παιχνίδια μπορούμε να πάρουμε την 3η θέση. Για αυτό είναι τελικός για εμάς».

Τέλος, εάν θα είναι στον πάγκο για να παρακολουθεί ή αν θα είναι ο παλιός καλός παθιασμένος Μαρκαριάν: «Από την πείρα μου ξέρω οτι ο προπονητής πρέπει να μιλήσει δυνατά. Πρέπει να δώσει κίνητρο στους παίκτες. Να κάνει αυτό που κρίνει αναγκαίο. Αυτό το παιχνίδι δεν θέλει κάτι. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημασία έχει. Όλοι ξέρουν οτι θα είναι μία μαύρη στάμπα στην ιστορία της ομάδας. Αν δεν πάμε στην Γαλλία θα είναι βήμα πίσω στην ιστορία της Εθνικής από το 2004. Σίγουρα θα προσπαθήσω να δώσω κίνητρο στους παίκτες, αλλά δεν θα κάνω θέατρο. Τα παιδιά ξέρουν οτι θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν δεν κερδίσουν».

ΠΗΓΗ: sdna.gr