Κόστα: «Έκανα την τέλεια επιλογή»

Ο Ρικάρντο Κόστα με δηλώσεις του υποστήριξε πως πήρε την σωστή απόφαση να έρθει στην Τούμπα. Αναφέρθηκε στο αμυντικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, αλλά και στον μεγάλο στόχο που είναι η 1η θέση στα πλει οφ.

Ο Πορτογάλος αμυντικός αρχικά μίλησε για το πώς βίωσε τις ώρες από τον τραυματισμό σου μέχρι να διαπιστωθεί πως τελικά αυτός δεν ήταν σοβαρός; 
«Πάντα είναι δύσκολο όταν χτυπάς. Στην αρχή δεν ξέρεις ποτέ το μέγεθος της ζημιάς. Ήταν μία άσχημη αίσθηση, αισθανόμουν πολύ πόνο. Όμως στάθηκα τυχερός μέσα στην ατυχία μου. Πολλές φορές αισθάνεσαι πως έχεις υποστεί μικρή ζημιά, αλλά τελικά αυτή αποδεικνύεται μεγάλη ή το αντίστροφο. Τώρα θα χρειαστεί να λείψω για λίγο διάστημα προκειμένου να επιστρέψω έτοιμος».

Ήρθες στον ΠΑΟΚ σε μία περίοδο όπου η ομάδα διεκδικούσε τον τίτλο, όμως τρεις μήνες μετά, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αισθάνεσαι απογοητευμένος;  «Αποφάσισα να έρθω στον ΠΑΟΚ για να μείνω και να παλέψω για τίτλους και να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σίγουρα, το πρωτάθλημα πλέον είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο να αγωνιστεί στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει λοιπόν όλοι να παλέψουμε στα πλέι οφ για να τερματίσουμε δεύτεροι. Αυτό που μετράει για μένα είναι το μέλλον. Αν έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας και στο πρότζεκτ του κλαμπ, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Όταν ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο άφησε τη Σαουδική Αραβία και ήρθε στον ΠΑΟΚ, δήλωσε πως νιώθει ότι μαθαίνει το ποδόσφαιρο από την αρχή. Αισθάνεσαι κάτι παρόμοιο;
«Όχι. Έμεινα στο Κατάρ λίγους μήνες και σε αυτό το διάστημα αγωνίστηκα δύο φορές με την εθνική Πορτογαλίας. Επιπλέον, στο πρωτάθλημα του Κατάρ υπάρχουν πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές και το επίπεδο είναι υψηλό. Άλλωστε, στο πρωτάθλημα αυτό θα αγωνίζεται από του χρόνου ο Τσάβι, ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα. Το πρόβλημα είναι άλλο. Είναι ότι συναντάς νέες φιλοσοφίες, νέους συμπαίκτες, νέους προπονητές, νέο στιλ παιχνιδιού, νέα γήπεδα, νέους διαιτητές. Οπότε, κάθε παίκτης πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των αγώνων και των προπονήσεων. Όλα είναι καινούργια». 

Ο ΠΑΟΚ δέχεται πολύ εύκολα γκολ. Παρότι νέος στην ομάδα, έχεις καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το τι φταίει γι’ αυτό; 
«Πρέπει να προπονηθούμε, να δούμε τα γκολ που δεχόμαστε και να βελτιωθούμε. Το μόνο εύκολο είναι να πεις φταίει αυτό ή φταίει το άλλο. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε και να λειτουργούμε ως ομάδα. Η δουλειά μου είναι στην άμυνα, όμως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο οι τέσσερις που αμύνονται. Είναι έντεκα εναντίον έντεκα. Όλοι κάνουν λάθη στο ποδόσφαιρο. Και εγώ κάνω λάθη. Όταν όμως δεχόμαστε γκολ στο τρανζίσιον, θα πρέπει ως ομάδα να αμυνόμαστε καλύτερα. Σε πολλά πρωταθλήματα της Ευρώπης, βλέπεις πως οι ομάδες είναι συμπαγείς. Αν δεν είσαι συμπαγής ως ομάδα, τότε θα δεχθείς και τέσσερα και πέντε γκολ και επτά γκολ». 

Ακούστηκαν πολλά τις ημέρες που ήρθες στον ΠΑΟΚ για ενδιαφέρον άλλων ομάδων. Εσύ τελικά επέλεξες τον ΠΑΟΚ, είσαι ακόμα πεπεισμένος πως έκανες τη σωστή επιλογή;
«Η επιλογή μου ήταν τέλεια. Συνειδητά ήρθα εδώ, ξέρω ποιες ομάδες με ήθελαν. Επέλεξα τον ΠΑΟΚ, θέλοντας να παλέψω για τίτλους. Δεν κοιτάω πίσω, κοιτάω μόνο το μέλλον. Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος».

Ο κόσμος περιμένει πολλά από εσένα, λόγω και του βιογραφικού σου. Αισθάνεσαι πως έχεις προσφέρει έως τώρα αυτό που μπορείς;
«Το πιο σημαντικό είναι να δουλεύεις κάθε μέρα και να προσπαθείς να βοηθήσεις την ομάδα και τον εαυτό σου. Αν πω πως είμαι χαρούμενος για την τωρινή κατάσταση και τη δική μου παρουσία, αυτό δεν θα είναι αλήθεια. Ο ΠΑΟΚ είναι τρίτος στη βαθμολογία και είμαι δυσαρεστημένος γιατί ήρθα εδώ για να παλέψω για την πρώτη θέση. Είναι φυσιολογικό όλοι οι παίκτες να θέλουν να βελτιώνονται όσο γίνεται περισσότερο. Ισχύει το ίδιο και για μένα, θέλω να γίνω όσο πιο σημαντικός γίνεται στην ομάδα και να τη βοηθήσω με την εμπειρία και την ποιότητά μου». 

Τι σου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση το διάστημα που βρίσκεσαι εδώ;   
«Ο χαρακτήρας της ομάδας και όλων όσων βρίσκονται σε αυτήν. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό και στο ποδόσφαιρο και στη ζωή. Η αμεσότητα και η εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Να πιστεύεις δηλαδή αυτό που σου λέει ο άλλος. Αν μπροστά μου λες ευχάριστα πράγματα και πίσω από την πλάτη μου λες πως θέλεις να με σκοτώσεις, αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο και σίγουρα δεν βοηθάει στο να δημιουργηθεί μια οικογένεια. Είμαστε χαρούμενοι όταν ερχόμαστε στην προπόνηση, θέλουμε να βελτιωνόμαστε και να βοηθάμε την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι μία πραγματική οικογένεια».

Οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον νέο προπονητή και τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί; 
«Κάθε φορά που σε μία ομάδα αλλάζει κάτι, γίνεται προκειμένου η κατάσταση να αλλάξει προς το καλύτερο. Μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν ήταν καλά για εμάς, δεν παίζαμε καλό ποδόσφαιρο, δεχόμασταν πολύ εύκολα γκολ, οι άνθρωποι της ομάδας και εμείς ψάχναμε τι μπορούσαμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει ο προπονητής. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από τον νέο προπονητή είναι πολύ καλές. Είναι ένας σταθερός προπονητής και καλός επαγγελματίας, δίνει σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για να μας βοηθήσει και να βελτιωθούμε ώστε να τερματίσουμε πρώτοι στα πλέι οφ. Αυτό θέλει χρόνο, αλλά ο χρόνος είναι ελάχιστος. Εμείς πάντως δουλεύουμε στο μάξιμουμ προκειμένου από το επόμενο παιχνίδι να ξεκινήσουμε να εμφανιζόμαστε βελτιωμένοι».

Για το αν έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να έρθει στην Τούμπα το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ συνεργάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν με τους Φερνάντο Σάντος, Σέρτζιο Κονσεϊσάο και Αντελίνο Βιεϊρίνια ή κάποια κουβέντα που έκανε με κάποιον εκ των τριών. «Είμαι φίλος του Βιεϊρίνια και μιλάμε συνέχεια. Πριν έρθω, μίλησα και με τον Φερνάντο Σάντος και με τον Βιεϊρίνια, δεν μίλησα με τον Κονσεϊσάο παρά το ότι γνωριζόμαστε από την Πόρτο, γιατί δεν έχω το τηλέφωνό του», τόνισε αρχικά στην απάντησή του ο Πορτογάλος στόπερ, συνεχίζοντας: «Για μένα δεν έχει σημασία αν στον ΠΑΟΚ έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν Πορτογάλοι ή Ισπανοί ποδοσφαιριστές. Αυτό που μετράει για μένα είναι το μέλλον. Το σημαντικό ήταν να ξέρω αν ερχόμενος στον ΠΑΟΚ θα είχα την ευκαιρία να διεκδικήσω τίτλους. Αν δεν το έβλεπα έτσι, θα καθόμουν σπίτι μου. Ρώτησα τον Βιεϊρίνια και τον κ. Σάντος αν στον ΠΑΟΚ θα είχα την ευκαιρία να κερδίζω παιχνίδια. Μου μίλησαν με τα καλύτερα λόγια και έτσι ήμουν σίγουρος πως πήρα την καλύτερη απόφαση όταν βρέθηκα στο αεροδρόμιο».

Πηγή: gazzetta.gr