Fernando's way και στους "8" η Πορτογαλία (βίντεο/φώτος)

Η Πορτογαλία χάρη σ' ένα γκολ του Κουαρέσμα στο 117ο λεπτό του (κάκιστου) αγώνα κέρδισε την Κροατία με το αγαπημένο 1-0 του Φερνάντο Σάντος και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στους «8» θ' αντιμετωπίσει την Πολωνία.

Στο πρώτο 45λεπτό του αγώνα στο Stade Bollaert-Delelis ήταν εμφανές πως ο Φερνάντο Σάντος αφού... έπαθε με τους Ούγγρους, έμαθε και είχε μια σαφώς αμυντικογενή προσέγγιση στο ματς (αφήνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά σ' αυτό το Euro εκτός 11άδας τον Βιεϊρίνια).

Κάπως έτσι, οι Κροάτες είχαν τα ηνία του παιχνιδιού, πίεζαν και στον αντίποδα οι Ίβηρες περίμεναν να «χτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις.

Αυτά, όμως, στη θεωρία. Γιατί στην πράξη δεν συνέβη απολύτως τίποτα: μια υποψία ευκαιρίας με τον Πέπε στο 25΄ να παίρνει την κεφαλιά (από θέση, μάλιστα, οφσάιντ) και να στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ, ενώ οι Κροάτες ανταπέδωσαν με τον Πέρισιτς στο 30΄, όταν μετά από ωραία ατομική ενέργεια, σούταρε έξω από το δεξί δοκάρι του Ρουί Πατρίσιο. Τα μάτια των θεατών έμεναν με το ζόρι ανοιχτά και άπαντες περίμεναν να δουν τι θα γίνει στη συνέχεια...

Σα να μην πέρασε μια «μέρα» και το πέναλτι της Πορτογαλίας

Το δεύτερο 45λεπτο αποτέλεσε ένα απόλυτο αντίγραφο του κάκιστου πρώτου: ελάχιστες φάσεις (με μεγαλύτερη αυτή στο 62΄, όταν και ο Βίντα πήρε την κεφαλιά σε φάουλ κι έστειλε την μπάλα λίγο έξω), όμως στο 64΄ έγινε κάτι που θα μπορούσε ν' αλλάξει τη ροή του παιχνιδιού: Ο Κριστιάνο με μπαλιά στην πλάτη της άμυνας βρήκε τον Νάνι εντός περιοχής, ο τελευταίος πρόλαβε και «τσίμπησε» την μπάλα κι εν συνεχεία ο Στρίνιτς τον ανέτρεψε, κάνοντάς του ένα «βλακώδες» πέναλτι, το οποίο, όμως, ο διαιτητής δε σφύριξε.

Από κει και πέρα, στα εναπομείναντα 30, περίπου, λεπτά μέχρι τη λήξη του ματς δε συνέβη απολύτως τίποτα, μ' εξαίρεση την υπνηλία που αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. Μοιραία, λοιπόν, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.  

Κουαρέσμα ο λυτρωτής!

Η παράταση κύλησε στους ίδιους αργούς ρυθμούς, με τις δύο ομάδες να δείχνουν- και να είναι- απίστευτα καταβεβλημένες. Στο πρώτο ημίχρονο δε συνέβη απολύτως τίποτα, μ' εξαίρεση το ρολόι που κυλούσε.

Το δεύτερο, ωστόσο, ήταν εντελώς άλλη υπόθεση: στο 113΄ ο Ρουί Πατρίτσιο έκανε άσχημη έξοδο, ο Βίντα πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα κατέληξε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 117΄ οι Κροάτες έφτασαν μια ανάσα από την πρόκριση, όμως η προβολή του Πέρισιτς έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στην αντεπίθεση ήρθε η λύτρωση για την Πορτογαλία: ο Σάντσες βρήκε τον Νάνι, αυτός με το μυτάκι γύρισε την μπάλα στον Κριστιάνο, ο Ρονάλντο ηττήθηκε από τον Σούμπασιτς, όμως ο Κουαρέσμα πήρε το «ριμπάουντ» και με κεφαλιά «έγραψε» το 0-1!  

Κροατία (Τσάτσιτς): Σούμπασιτς, Σρνα, Τσόρλουκα (119' Κράμαριτς), Βίντα, Στρίνιτς, Μόντριτς, Μπαντέλι, Ράκιτιτς (110' Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς (88' Kαλινιτς)

Πορτογαλία (Σάντος): Ρούι Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φοντέ, Γκερέιρο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα (108' Περέιρα), Ζοάο Μάριο (87' Κουαρέσμα), Αντρέ Γκόμες (50' Ρενάτο Σάντσες), Νάνι, Ρονάλντο

Κίτρινες: -Γουίλιαμ Καρβάλιο