Ο ΑΣΙΛ για τον "Σταυραετό του Μαχαιρά" (Φώτος)

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΑΣΙΛ Λύσης με την οποία αναφέρεται στον ήρωα της Κύπρου...Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η ανακοίνωση:

Ο Σταυραετός του Μαχαιρά γεννήθηκε στο χωριό Λύση της Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Από νεαρή ηλικία έδειξε το μεγάλο ζήλο για τις έννοιες πατρίδα και λευτεριά. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Επιστρέφοντας στην Κύπρο ακολούθησε τα σκιρτήματα της καρδιάς του και μυήθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. 
……Χαράματα 3ης Μαρτίου 1957. Κατόπιν προδοσίας, εκατοντάδες Άγγλοι περικυκλώνουν το κρησφύγετο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, κοντά στην Ιερά Μονή Μαχαιρά και τον καλούν να παραδοθεί. Ένα νέο «Μολών Λαβέ» αντηχεί στους καταγάλανους ουρανούς της Κύπρου. 

Μετά από ώρες άνισης μάχης οι Βρετανοί δίνουν εντολή να περιχυθεί το κρησφύγετο με βενζίνη και καλούν τον Γρηγόρη για τελευταία φορά να παραδοθεί. Ο λεοντόκαρδος υπαρχηγός, με πλήρη επίγνωση ως προς το τι θα ακολουθούσε, δίνει εντολή στους αντάρτες που τον συντρόφευαν να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο διότι θα τους χρειαζόταν αλλού η πατρίδα. Ο ίδιος, αποφασισμένος να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Άγγλων, απάντησε στους εχθρούς με μία νέα ριπή αυτόματου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το κρησφύγετο παραδίδεται στις φλόγες. 

Ο Αυξεντίου, όμως, «δεν πέθανε». Όσοι γίνονται ολοκαύτωμα στο βωμό των μεγάλων Ιδανικών της πατρίδας, δεν πεθαίνουν. Το σώμα του Γρηγόρη Αυξεντίου κάηκε, η ψυχή και το πνεύμα του όμως έμεινε αθάνατο, αιώνια παρακαταθήκη για τους απανταχού Έλληνες στο αίμα και στο πνεύμα.

Όλες οι καμπάνες της Κύπρου σήμαναν μεμιάς. Όλα τ’ ανθρώπινα μέτωπα ψηλά. Όλες οι καρδιές μεσίστιες. Στο χωριό Λύση, ανάμεσα Λευκωσία κι Αμμόχωστος, η μάνα του έσφιξε το μαύρο της τσεμπέρι κάτω απ’ το δυνατό σαγόνι της κι είπε ακριβώς τα λόγια που περίμενε ο γιος της: «Είμαι περήφανη. Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου.» 

Το γήπεδο του ΑΣΙΛ στη Λύση ονομαζόταν «Γρηγόρης Αυξεντίου» και φυσικά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, ο ΑΣΙΛ εδρεύει στη Λάρνακα και χρησιμοποιεί ως προσωρινή έδρα νέο γήπεδο με το ίδιο όνομα.

Υποκλινόμαστε στο ήθος και στο μεγαλείο του Ζήδρου, που με τη θυσία του και την ανυποχώρητη αφοσίωση του στην πατρίδα του και στο σκοπό του αγώνα, την Ένωση με τη μάνα Ελλάδα, έγραψε άλλη μια χρυσή σελίδα στους ατελείωτους τόμους της Ελληνικής Ιστορίας. Με τη θυσία του δίδαξε και θα συνεχίσει να διδάσκει στους λαούς, πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι!