Οι ΔΟΕ και οι απαγορευμένες λέξεις!

Ακόμη και με ακύρωση του αποτελέσματος ή απώλεια μεταλλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι οι αθλητές που θα παραβούν τον Κανονισμό 40.

Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό που έχει αυστηροποιήσει η ΔΟΕ, απαγορεύεται δια ροπάλου ένας αθλητής το διάστημα 27 Ιουλίου με 24 Αυγούστου να διαφημίσει ακόμη και εμμέσως έναν μην επίσημο χορηγό των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Οι οδηγίες είναι σαφείς και αυστηρές, απαγορεύεται ο αθλητής, το όνομα αυτού, η φωτογραφία του ή οι επιδόσεις του να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς από μη επίσημο χορηγό. 

Σύμφωνα με το BBC ακόμη και μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ο χορηγός θα εύχεται καλή επιτυχία στον αθλητή είναι λόγος τιμωρίας.

Πιο συγκεκριμένα η ΔΟΕ στην προσπάθεια της να διασφαλίσει ότι το προϊόν της δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανταγωνιστικές εταιρείες, κατάρτισε έναν κατάλογο με απαγορευμένες λέξεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής: Ολυμπιακοί Αγώνες, Ολυμπιάδα, Ολυμπιονίκης, πόντιουμ, βάθρο, μετάλλιο, Ρίο, Ρίο ντε Τζανέιρο, χρυσό, ασημένιο, χάλκινο. 

Οι αθλητές έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν αθλητική υπόδηση της επιλογής τους, ωστόσο δεν θα πρέπει να σκεφτούν καν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος μετά από κάθε κούρσα να έβγαζε και κρατώντας τα στα χέρια τα μόστραρε στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στο παρελθόν ο Μάικλ Τζόρνταν είχε χρησιμοποιήσει αυτοκόλλητο της αμερικανικής σημαίας προκειμένου να καλύψει το λόγκο της Reebook από τη ζακέτα του στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, προκειμένου να μην κακοκαρδίσει την Nike.