Ο "Πούρσα" στο kerkida.net (Το "Χ" με ΑΕΚ, το 3-5-2 και το... δώρο στο ΑΠΟΕΛ)

Η Αναγέννηση πραγματοποίησε την έκπληξη της 13ης αγωνιστικής, με το ισόπαλο 0-0 κόντρα στην πρωτοπόρο ΑΕΚ. Η ιστοσελίδα μας www.kerkida.net επικοινώνησε με τον προπονητή της Δερύνειας Σάββα Πουρσαϊτίδη, ο οποίος μίλησε για το παιχνίδι αλλά και την γενικότερη δουλειά που γίνεται…

Αναλυτικά:

Ένας προπονητής της τελευταίας ομάδας, πώς προετοιμάζει την ομάδα του για παιχνίδι με την πρωτοπόρο, για να καταφέρει να πάρει θετικό αποτέλεσμα;

«Σαν προπονητής έπρεπε να δω τα προηγούμενα παιχνίδια της ΑΕΚ, τον τρόπο παιχνιδιού της, τους παίκτες κλειδιά, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία. Προπονείς την ομάδα σου και επιλέγεις τον τρόπο που θα αγωνιστείς με βάση τα όσα έχεις δει. Είχαμε μελετήσει και δει την ΑΕΚ, ξέραμε πόσο ποιοτική ομάδα είναι, αλλά όχι στην καλύτερη της κατάσταση. Ο νέος τρόπος σχηματισμού που επιλέγουμε μας δίνει την δυνατότητα να φτιάχνουμε περισσότερες ευκαιρίες. Ότι είπαμε στους παίκτες, αυτό ακριβώς βγήκε. Θα δίναμε χώρο, θα κλείναμε πίσω και θα χτυπούσαμε στην κόντρα».

Πολλές φορές όταν ο μικρός κάνει την ζημιά, οι περισσότεροι εστιάζουν στο πώς ο μεγάλος δεν κέρδισε και όχι στο πώς ο μικρός πήρε βαθμολογικό κέρδος. Δεν ήταν καλή η ΑΕΚ ή ήταν καλή η Αναγέννηση;

«Πολλές φορές δεν φτάνει να είσαι καλός, χρειάζεται και ο αντλπαλος να μην είναι. Όντως η ΑΕΚ δεν ήταν πολύ καλή, αλλά κάναμε ένα καλό και μεστό παιχνίδι. Είχαμε κι εμείς μερίδιο στο να μην είναι καλή η ΑΕΚ. Όπως έβλεπα και διαχειριζόμουν το παιχνίδι, ήμουν πολύ ήρεμος και είχα εμπιστοσύνη στο πλάνο μου. Λίγο ακόμα και θα έβγαινε στο 100% αν πετυχαίναμε ένα γκολ. Είναι το πρώτο παιχνίδι που η ΑΕΚ δεν σκόραρε, δεν κινδυνεύαμε σοβαρά και παίξαμε κι εμείς τον ρόλο μας σε αυτό».

Η αλλαγή συστήματος και το 3-5-2, ήταν κάτι που είχες αρχικά στο μυαλό σου ή κάτι που αποφάσισες στην πορεία βλέποντας τα δεδομένα στην ομάδα σου;

«Το 3-5-2 είναι σύστημα που έπαιζα ακόμα και στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ. Εγώ πήγα και βρήκα κάποια παιδιά εκεί, ένα μεγάλο ρόστερ 30 παικτών. Αυτό που είδα ήταν ότι δεν είχαμε πολλές τελικές, είχε παιχνίδια χωρίς τελικές και κόρνερ. Επιλέξαμε ένα τρόπο παιχνιδιού πιο άμεσο, δίνει ισορροπία και στις τρεις γραμμές, αρκετά κόρνερ, κερδισμένα φάουλ σε καλή θέση. Δεν σημαίνει ότι θα το διατηρήσουμε για πάντα, κάθε αγώνας είναι διαφορετικός, οι ανάγκες τροποποιούνται και ο σχηματισμός μπορεί να αλλάξει».

Όταν τελείωσε το ματς, σκέφτηκες ότι έμμεσα βοήθησες και την πρώην ομάδα σου το ΑΠΟΕΛ;

«Δεν είχα την έγνοια στο ντέρμπι, παιζόταν το τομάρι μου. Σίγουρα ήμουν πολλά χρόνια στο ΑΠΟΕΛ, πέρασα μεγάλες στιγμές. Όταν τελείωσε το παιχνίδι ρώτησα τους συνεργάτες μου για το αποτέλεσμα. Όταν μου είπαν 1-4 το ΑΠΟΕΛ, πέρασε απ’ το μυαλό μου ότι βοήθησα την πρώην ομάδα μου. Και μετά πήρα πολλά μηνύματα στα social media από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ».

Τι έχει να κερδίσει ένας προπονητής που αναλαμβάνει μια ομάδα που οι περισσότεροι θεωρούν τελειωμένη;

«Πολλά. Πήγα σε μια ομάδα που την εποχή εκείνη καταδικασμένη και πρώτο φαβορί. Οτιδήποτε καλύτερο κάνεις, θα φανεί. Στις αρχές ήμουν απογοητευμένος, πίστευα ότι μπορώ να αλλάξω πολλά πράγματα. Δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις πράγματα που έχουν ξεκινήσει αλλιώς. Όλα τα παιχνίδια τα χάσαμε στο γκολ, κε εξαίρεση την Νέα Σαλαμίνα. Θεωρώ ότι έχω πάρει αρκετά πράγματα σαν εμπειρία, έχουμε αλλάξει το κλίμα στα αποδυτήρια».

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που προσπάθησες να βελτιώσεις;

«Οι δύο πρώτες εβδομάδες αναλώθηκαν καθαρά στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό που λέω είναι ότι είναι καλύτερα μια νίκη σε τρία παιχνίδια παρά δύο ισοπαλίες. Είμαι κοντά στους παίκτες, παίζει ρόλο και το ότι πρόσφατα τελείωσα το ποδόσφαιρο. Ξέρω πώς σκέφτονται, πώς αντιδρούν. Είμαι και τυχερός γιατί κάνω τώρα το UEFA PRO και η σχολή εδώ στην Κύπρο είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Γίνεται τρομερή δουλειά και εγώ εφαρμόζω πολλά πράγματα απ’ αυτά που κάνω στην σχολή».

Είναι εφικτός ο στόχος της παραμονής;

«Δεν είμαστε ακόμα στην Β’ κατηγορία, αν και όντως έχουμε λίγες πιθανότητες. Αν πέσουμε, να το κάνουμε με ψηλά το κεφάλι. Πλέον μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Οι παράγοντες μου άφησαν εν λευκώ την διαχείριση για να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Πριν τρία χρόνια είχε γίνει ξανά μια κουβέντα, ήμουν εντελώς άπειρος και επέλεξα να παραμείνω στο ΑΠΟΕΛ. Οι ίδιοι άνθρωποι με πήραν ξανά τηλέφωνο και μου είπαν αν θέλω να έρθω. Και για μένα έχει μεγάλη σημασία να σε παίρνουν οι ίδιοι χωρίς να σε προτείνει κάποιος μάνατζερ».