Δύο παγκοσμίου φήμης τριαθλητές στην Πάφο (συνέντευξη)

Την Πάφο επέλεξαν οι δύο παγκοσμίου φήμης παρά-τριαθλητές, Claire Cashmore και David Ellis για την προετοιμασία τους. Και οι δύο αθλητές φιλοξενήθηκαν από την εταιρεία Mokapot Productions (www.mokapotproductions.com) η οποία με έδρα την Πάφο δραστηριοποιείται στο άθλημα του τριάθλου και των επιμέρους αθλημάτων του.

Η εταιρεία με συνεργασίες όπως την no. 1 προπονητική ομάδα τριάθλου στον κόσμο την Trisutto, την Outlaw Training αλλά και τη διοργάνωση των δικών της προπονητικών καμπ αλλά και αγώνων όπως το πρώτο Xterra Cyprus (http://xterracyprus.com) που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου στην παραλία της Λάρας, ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει στην Πάφο το 10% της αγοράς του τριάθλου που επισκέπτεται την Ισπανία και θα εκπαιδεύσει νεαρούς τριαθλητές για να διεκδικήσουν όχι απλά πρόκριση αλλά και μετάλλια είτε στο Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020 ή το 2024 μετατρέποντας την πόλη σε διεθνές προπονητικό κέντρο τριάθλου.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας των παρά-τριαθλητών, αντιπροσωπία του Round Table 7 Πάφου τους επισκέφθηκε για να τους καλωσορίσει στην πόλη της Πάφου αλλά και να συζητήσει μαζί τους τα θέματα προσβασιμότητας της πόλης στα πλαίσια της καμπάνιας του Access City. To Access City είναι μια πρωτοβουλία του Round Table 7 - Πάφου και αποτελεί ένα τριετές πλάνο με όραμα την βελτίωση της προσβασιμότητας και την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτιστική ζωή της πόλη. Αρχικό σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της πολιτείας, των επιχειρήσεων και των πολιτών μέσω διαφόρων δράσεων.

Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε ακολουθεί πιο κάτω

Claire Cahsmore

Ποιά θεωρείς τα σημαντικότερα αθλητικά σου επιτεύγματα;
Το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του  Ρίο 2016 ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα αλλά και τα 7 μετάλλια σε Παραολυμπιακούς για τα οποία νιώθω περήφανη.

Πώς το κολύμπι μπήκε στη ζωή σου και ποια είναι τα οφέλη για ένα άτομο με αναπηρία να είναι επαγγελματίας αθλητής; Έζησα στο Ντουμπάι από την ηλικία των 5 – 11 ετών και λόγω των πολλών πισίνων που υπάρχουν εκεί ήταν απαραίτητο να μάθω να κολυμπώ ικανοποιητικά. Το μισούσα στην αρχή, αλλά σύντομα το αγάπησα ως παιδί. Και ναι, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα άτομα με αναπηρία να κρατιούνται σε φόρμα και υγιείς. Ήμουν πολύ συνειδητοποιημένη για την απώλεια του χεριού μου από την εφηβεία, αλλά ο αθλητισμός άλλαξε τη ζωή μου και με έκανε να νιώθω ακόμα πιο άνετα με το σώμα μου.

Εκτός από τα οφέλη, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες (έλλειψη υποδομών, κοινωνικές διακρίσεις, κλπ). Πώς τις αντιμετωπίζεις; Έχω συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς αγώνες από το 2004, ώστε έχω βιώσει τις τεράστιες αλλαγές στο παραολυμπιακό κίνημα. Οι αγώνες στο Λονδίνο 2012 έχουν αναβαθμίσει το κύρος του παραολυμπισμού και υπήρξε μια τεράστια αλλαγή νοοτροπίας από τότε. Η χρηματοδότηση και χορηγία δεν είναι ακόμα σε ισότιμη βάση αλλά καλυτερεύει. Δυστυχώς στο παρελθόν δεν λάμβαναν μέρος πολλοί Κύπριοι στους Παραολυμπιακούς, ωστόσο με το αυξημένο ενδιαφέρον για τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Γιατί επιλέξατε την Πάφο; Είχα επισκεφθεί την Πάφο παλαιότερα ως κολυμβήτρια και μου άρεσε πολύ αφού έχετε τον τέλειο καιρό και εξαιρετικές εγκαταστάσεις σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Έκανα επίσης την έρευνα μου και έμαθα για το πρόγραμμα Elite Training Experience (ETE) που διοργανώνει η Mokapot Productions μαζί με τον προπονητή Perry Agass και αποφάσισα ότι η Πάφος είναι ιδανική για προετοιμασία και συμμετοχή στο ETE.

Πόσο προσβάσιμη βρίσκετε την Πάφο; Τι θα προτείνατε να αλλάξει/βελτιωθεί; Για μένα που έχω μια πολύ περιορισμένη αναπηρία που δεν επηρεάζει την κινητικότητα μου δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, για κάποιον σε αναπηρικό καροτσάκι δεν είναι τόσο εύκολο να κυκλοφορήσει. Περισσότερες ράμπες είναι απαραίτητες για να αυξηθεί η προσβασιμότητα.

David Ellis

Ποιά θεωρείς τα σημαντικότερα αθλητικά σου επιτεύγματα; Τη θέση μου στους top 10 της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία Τ13 μετά το χρόνο των 4:00:3 στα 1500μ πέρυσι που με έφερε κοντά στη συμπερίληψη στην ομάδα στίβου της Βρετανίας για τους παραολυμπιακούς του Ρίο 2016. Την πρώτη μου θέση το 2013 στο ITU World, στην ETU (Ευρώπη) και στη Βρετανία στην κατηγορία PT6 b. Τη συμμετοχή μου στους τελικούς δύο αγωνισμάτων στίβου στους παραολυμπιακούς στο Πεκίνο 2008.

Πώς το τριάθλο μπήκε στη ζωή σου και ποια είναι τα οφέλη για ένα άτομο με αναπηρία να είναι επαγγελματίας αθλητής; Ξεκίνησα το τρίαθλο αφού έχασα την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 κατά 0,3 του δευτερολέπτου στα 100μ. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα να αθλείται και να είναι υγιής, και το να έχεις κάποια αναπηρία δεν πρέπει ποτέ να σε σταματά να κάνεις οτιδήποτε. Δεν είμαι επαγγελματίας αθλητής, αλλά το να είσαι μέρος μιας προετοιμασίας ελίτ αθλητών σου δίνει ώθηση για να βελτιωθείς και να μην αφήνεται την αναπηρία να σας κρατά πίσω.

Εκτός από τα οφέλη, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες (έλλειψη υποδομών, κοινωνικές διακρίσεις, κλπ). Πώς τις αντιμετωπίζεις; Νομίζω ότι γενικά βρήκα τρόπους για να προσαρμόζω τα πράγματα ούτως ώστε να μου επιτρέπουν να ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Τα μεταφορικά μέσα αποτελούν συνήθως πρόβλημα για τα άτομα με αναπηρία στην όραση, αλλά αν επιλέξετε το σωστό μέρος για να ζείτε αυτό μειώνεται και διαχειρίζεται. 

Γιατί επιλέξατε την Πάφο; Ο καιρός ήταν ένας μεγάλος λόγος αλλά και για να δοκιμάσω το πρόγραμμα προπόνησης Trisutto. Οι εγκαταστάσεις επίσης είναι πολύ καλός λόγος για να έρθεις στην Πάφο. 

Πόσο προσβάσιμη βρίσκετε την Πάφο; Τι θα προτείνατε να αλλάξει/βελτιωθεί;
Για την αναπηρία μου είναι αρκετά καλή, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους αθλητές που κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι.