Το καλύτερο 20λεπτο, η σωστή διαχείριση και η ΠΑΕΕΚ

Αν και αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, η ΕΝΠ κατάφερε να… αποδράσει από το «ΠΑΕΕΚ Κερύνεια – Επιστροφή» επικρατώντας της προσφυγικής ομάδας με 2-1. Σκόρερ οι Μοράες και Κατσιατής.

Οι επιλογές του Καϊάφα

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ήταν ο Βαλβέρδε, δεξί μπακ ο Μέρτακκας, αριστερό μπακ ο Ιωάννου και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Ατάντα και Λαιφης. Αμυντικό χαφ ο Κοσμά, δημιουργικά χαφ οι Κωνσταντίνου και Τροϊτέιρο, έξω δεξιά ο Κατσιατής, έξω αριστερά ο Σέζαρ και στην κορυφή της επίθεσης ο Μοράες.

Πολλές αλλαγές

Ξανά αλλαγές, όπως συνηθίζει από παιχνίδι σε παιχνίδι άλλωστε, για τον Κώστα Καϊάφα. Σε σχέση με το παιχνίδι της Τετάρτης κόντρα στον ΑΣΙΛ, ο Κύπριος τεχνικός επανέφερε το σχήμα με τέσσερις στην άμυνα και έδωσε φανέλα βασικού σε Ιωάννου, Κατσιατή, Κωνσταντίνου, Κοσμά και Σέζαρ. Αυτές ήταν και οι πέντε αλλαγές.

Το καλύτερο εικοσάλεπτο

Το πρώτο εικοσάλεπτο, ήταν το καλύτερο φετινό για την Ένωση. Άκρως διαβασμένη και σωστά προετοιμασμένη, η Παραλιμνίτικη ομάδα διέγνωσε τα κενά στην αμυντική γραμμή του γηπεδούχου και αφήνοντας στην άκρη το παιχνίδι κατοχής με πολλή passing game, χρησιμοποίησε ένα πιο άμεσο τρόπο παιχνιδιού με πολλές πάσες από τον κεντρικό άξονα στην πλάτη της άμυνας.

Γκολ και φάσεις

Με αυτό τον τρόπο, η μία φάση διαδεχόταν την άλλη και οι «βυσσινί» όχι μόνο σκόραραν ένα υπέροχο σε δημιουργία και εκτέλεση γκολ από τον Μοράες, αλλά είχαν άλλες 2-3 φάσεις για να… καθαρίσουν νωρίς το ματς με αποκορύφωμα το ανεπανάληπτο τετ α τετ του Σέζαρ το οποίο αναχαίτισε ο αντίπαλος γκολκίπερ. Σε αυτά τα πρώτα 20 λεπτά, η ΕΝΠ κυριάρχησε και ο αντίπαλος δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Αντίδραση από τον πάγκο

Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για 90 λεπτά, μιας και ο αντίπαλος πάγκος συμμετείχε στο παιχνίδι. Βλέποντας τα κενά στα μετόπισθεν, με κάποιες εσωτερικές κινήσεις κατάφερε να σταματήσει την επιθετικότητα των φιλοξενουμένων και στο δεύτερο μισό του πρώτου μέρους το παιχνίδι ήταν σε ισορροπία. Κάποιες προϋποθέσεις εκατέρωθεν, χωρίς επιπλέον ευκαιρίες.

Εντελώς διαφορετική η εικόνα

Εντελώς διαφορετική η εικόνα στην επανάληψη. Απ’ την στιγμή που η Ένωση δεν μπόρεσε να… καθαρίσει το ματς, η ΠΑΕΕΚ αναθάρρησε και με όπλο τον ενθουσιασμό της, έφτασε να κυριαρχεί σε κάποια σημεία επιβάλλοντας τον ρυθμό της. Οι επιθέσεις των γηπεδούχων έρχονταν κατά κύριο λόγο από την δεξιά τους πλευρά, ωστόσο η αδυναμία που είχαν με την μπάλα κάτω τους ανάγκαζε σε σέντρες, κάτι το οποίο ήταν εύκολη λεία για το δίδυμο Ατάντα – Λαΐφη.

Ισοφάριση και... ροντέο

Αφού δεν τα κατάφερε σε ανοικτό παιχνίδι, η ΠΑΕΕΚ ισοφάρισε με όμορφη εκτέλεση φάουλ του Παναγιώτου, που έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Βαλβέρδε, με τον Γάλλο κήπερ να αιφνιδιάζεται και να δέχεται ένα ακόμη γκολ. Απ’ την ισοφάριση και έπειτα σήμανε… συναγερμός μιας και το παιχνίδι έγινε ροντέο! Η μπάλα πάνω κάτω και ήταν θέμα χρόνου να έρθει το γκολ από κάποια ομάδα.

Πλεονέκτημα που... στοίχισε

Η προσφυγική ομάδα είχε το ψυχολογικό πλεονέκτημα της ισοφάρισης και της έδρας, κάτι που στο τέλος της στοίχισε. Η ισοφάριση ήρθε σε σημείο που ασκούσε μεγάλη πίεση, ωστόσο μετά το 1-1 δεν το διαχειρίστηκε σωστά, συνεχίζοντας να ανεβάζει πολλούς παίκτες στην επίθεση και να μένει εκτεθειμένη στα μετόπισθεν. Η Ένωση δεν άλλαξε αμέσως τακτική, ο Καϊάφας σωστά δεν βιάστηκε να κάνει την τρίτη του αλλαγή, περιμένοντας να δει τον τρόπο που θα χρειαστεί το παιχνίδι ο αντίπαλος πάγκος. Η πρώτη αντεπίθεση ήταν άστοχη, η δεύτερη το ίδιο, αλλά η τρίτη ήταν και… φαρμακερή. Ο Σέζαρ από αριστερά βρληκε με ωραία πάσα απέναντι τον Κατσιατή και ο νεαρός άσος με διπλή προσπάθεια σκόραρε για το 2-1

Τρίτη αλλαγή και τέλος

Μετά το 2-1, το τεχνικό τιμ της ΕΝΠ είχε την άνεση μιας αλλαγής και με την είσοδο του Φίλγκεϊτ, έδωσε ύψος, δύναμη και φρεσκάδα στην αριστερή πτέρυγα, σταματώντας την σχετική επιθετικότητα των γηπεδούχων. Στα τελευταία λεπτά ότι καλύτερο είχαν να επιδείξουν ήταν από στημένες φάσεις, τις οποίες εύκολα – δύσκολα… καθάριζε ο Βαλβέρδε.

Το βαρύ πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο ήταν ίσως το πρωτο φετινό που η Ένωση δεν κυριάρχησε στα τελευταία στάδια του. Και αυτό έχει την εξήγησή του, μιας και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα, η Παραλιμνιτικη ομάδα ανά 3ήμερο σχεδόν έχει αγώνα. Παρασεκυή με το ΘΟΪ, Τετάρτη με τον ΑΣΙΛ, Σάββατο με την ΠΑΕΕΚ, ακολουθεί Τετάρτη με την ΑΕΖ και Σάββατο με τον Εθνικό Άσσιας. Είναι λογικό να υπάρχει κούραση, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το… σύνδρομο των παιχνιδιών – θρίλερ εξακολουθεί να ακολουθεί την ομάδα. Όσο δεν τα τελειώνει όταν τα έχει στα μέτρα της, θα είναι αναγκασμένη να παίζει μέχρι το 90’ και να μην υπάρχει η δυνατότητα χαλάρωσης, μείωσης ρυθμού και αλλαγών για ξεκούραση.

Έξι ασίστ!

Ένα στατιστικό που είναι άξιο σχολιασμού, αφορά την περίπτωση του Χόρχε Τροϊτέιρο. Ο βραχύσωμος άσος, αποτελεί τον νούμερο ένα ποδοσφαιριστή στο δημιουργικό κομμάτι και οι επιδόσεις του είναι εντυπωσιακές. Σε σύνολο έξι αγώνων, η ΕΝΠ έχει σκοράρει 12 γκολ και τα μισά είναι από ασίστ του! Έξι αγώνες – έξι ασίστ για τον Ισπανό χαφ, με δύο στην πρεμιέρα κόντρα στον Ολυμπιακό, δύο με την Ομόνοια Αραδίππου και από μία στα παιχνίδια με ΘΟΪ και ΠΑΕΕΚ. Αν αρχίσει να σκοράρει κιόλας, όλα θα είναι απλούστερα…

Απλούστερα θα είναι

Απλούστερα θα είναι βέβαια αν σταματήσει να… παίζει με την φωτιά και βρεθεί τρόπος να εκμεταλλεύεται τις εκάστοτε ευνοϊκές συγκυρίες που προκύπτουν μέσα στα παιχνίδια. Στις πρώτες έξι αγωνιστικές, μόλις μια φορά κατάφερε να προηγηθεί με δύο γκολ, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Οθέλλο με τα δύο γκολ στο φινάλε. Σε κανένα άλλο σημείο δεν μπόρεσε να προηγηθεί με πέραν του εντός γκολ, κάτι το οποίο στοίχησε ήδη μια φορά, στον εντός έδρας ισόπαλο αγώνα με το ΘΟΪ.

ΔΕΝ είναι ομάδα υποβιβασμού...

Αν ο αγώνας με την Ένωση είναι το δείγμα της σεζόν που θα έχει η ΠΑΕΕΚ, τότε δεν τίθεται θέμα υποβιβασμού, ούτε καν κινδύνου για κάτι τέτοιο. Η προσφυγική ομάδα έδειξε εξαιρετικά στοιχεία, κατάφερε να βάλει δύσκολα (πολύ δύσκολα) στην ΕΝΠ και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το μισάωρο πίεσης της ΠΑΕΕΚ στο β’ μέρος ήταν το πιο δύσκολο φετινό μισάωρο για την Παραλιμνίτικη ομάδα. Με λίγη περισσότερη προσοχή, διαχείριση εκάστοτε αποτελέσματος μέσα στον αγώνα και με οδηγό το μότο «πρώτα κλειδώνω το Χ και μετά παίζω για την νίκη», έχει προοπτικές για να τερματίσει στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.