Η θέση Στρατή για 14 ομάδες

Ο Κώστας Στρατής, μέλος του ΔΣ της Ε.Ν Παραλιμνίου, κατέθεσε μέσω της επίσημης σελίδας της Ένωσης στο Facebook, την προσωπική του άποψη του για την αύξηση των ομάδων στο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΩΣΤΑ ΣΤΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Με μεγάλη έκπληξη αλλά και απογοήτευση παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, ανθρώπους που είναι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο, να αντιμετωπίζουν ειρωνικά και καταδικαστικά την απόφαση για αύξηση των ομάδων σε 14. Μπόλικος χλευασμός και ειρωνεία περιστρέφονται γύρω από τα σωματεία, την Ομοσπονδία και τον πρόεδρο της ΚΟΠ. . Έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι ήρθε το τέλος του ποδοσφαίρου, από μια απόφαση που ήταν σχεδόν ομόφωνη. Επειδή αυτό δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο, θέλησα να παραθέσω τις δικές μου προσωπικές απόψεις.
Προσωπικά πιστεύω ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μέλλον, αν δεν καταφέρουμε όλοι μαζί να θέσουμε τα προβλήματα στη σωστή τους βάση, μακριά από οπαδικές σκοπιμότητες. Και εξηγώ:

1. Αν δεν αποβάλουμε από το μυαλό μας τον άδικο, κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, διαχωρισμό των ομάδων σε μεγάλες και μικρές, τίποτε δεν μπορεί να συζητηθεί. Μεγάλες ομάδες δεν είναι μόνο αυτές που ευτύχησαν να εδρεύουν σε μια μεγάλη πόλη και να απολαμβάνουν τη στήριξη μερικών χιλιάδων οπαδών. Μεγάλες ομάδες είναι και αυτές, που ευτύχησαν με τη σειρά τους να διαθέτουν τις απαραίτητες γηπεδικές συνθήκες και εγκαταστάσεις και την οικονομική ασφάλεια. Που έχουν δώσει παικταράδες στο ποδόσφαιρο μας, όπως είναι και η Ένωση.

2 .Έχει σκεφτεί κάποιος πως θα μπορούσαμε να απολαμβάναμε την παρουσία του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αν ο Πλατινί είχε στο μυαλό του μόνον τα μεγάλα ονόματα στον χώρο; Αντιθέτως βρήκε τον τρόπο να δοθεί η ευκαιρία και στις λεγόμενες μικρές, όχι μόνο να συμμετέχουν αλλά και να έχουν τα δικά τους οικονομικά κίνητρα. Δεν ακούσαμε όμως κανένα να χλευάζει τον Μισιέλ Πλατινί, παρά μόνον δηλώνουμε την ικανοποίηση μας. Εδώ να θυμίσουμε ότι τόσο η Ανόρθωση όσο και το ΑΠΟΕΛ, κέρδισαν την πρώτη συμμετοχή τους στο Champion League αγωνιζόμενοι σε πρωτάθλημα με 14 ομάδες και είχαν εξαιρετική παρουσία.

3. Όταν πριν λίγο καιρό έγινε η συνάντηση στη Λεμεσό για τη δημιουργία της περίφημης Λίγκας, δεν είδαμε ούτε ακούσαμε από κανένα την οποιαδήποτε αντίδραση. Δεν ρώτησε κανένας τι θα γίνει με το υπόλοιπο κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεν ζήτησε κανένας δεσμεύσεις, για τη βιωσιμότητα των υπόλοιπων ομάδων. Δεν θέλησε κανένας να αντιληφθεί την πρόθεση κάποιων, όσο αφορά στο διαμοιρασμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που μερικοί ( όχι όλοι)είχαν στο μυαλό τους. Η οπαδική έξαρση κάποιων είχε μόλις αρχίσει.

4. Φέτος στο Παραλίμνι, παρά την απογοήτευση μας, «ευτυχήσαμε» να βιώσουμε και να αντιληφθούμε συνθήκες και καταστάσεις στη Β’ Κατηγορία, που μόνο άθλιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Γήπεδα και εγκαταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τους ποδοσφαιριστές και που δεν τιμούν κανένα. Κανένας όμως πάλι, από αυτούς που θέλησαν να δείξουν ότι κόπτονται για το καλό του ποδοσφαίρου, δεν ασχολήθηκε. Κανένας δεν χλεύασε κανένα, γιατί απλά κανένας δεν ενδιαφέρεται, πέραν από τη δική του ομάδα. Δεν είδαμε κανένα σχόλιο, ούτε και οποιαδήποτε αντίδραση προς την πολιτεία, όταν σε παιχνίδι κυπέλλου, ανάμεσα σε ομάδα της Β και της Α κατηγορίας, δόθηκε εντολή στην πρώτη, να βρει γήπεδο που να πληρεί τις προδιαγραφές. Η δυνατή φωνή που κάποιοι διαθέτουν, θα μπορούσε να ωφελήσει και να ενισχύσει την προσπάθεια της Ομοσπονδίας για καλύτερες γηπεδικές συνθήκες. Τότε μόνον θα μπορούσαμε όλοι να πειστούμε για τις έγνοιες κάποιων, γιατί τα πράγματα θα έμπαιναν στη σωστή τους βάση, δίνοντας και το δικαίωμα σε κάποιους να μιλούν ακόμα και για Λίγκες.

5. Τι να πει κανείς για την προβολή που τυγχάνουν τα δύστυχα σωματεία στη Β’ Κατηγορία? Πόσο παράπονο δικαιούνται να έχουν ομάδες που έδιναν ντέρμπι ανόδου και ενώ τις συγκεκριμένες μέρες δεν υπήρχαν παιχνίδια Α’ κατηγορίας, κανένας δεν ασχολήθηκε; Καμιά κάλυψη, ούτε καν ραδιοφωνική, σε μέρες που υπήρχε η ευκαιρία να δοθεί η λιγότερη σημασία… Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί, τι σχέση έχει η προβολή της Β΄ Κατηγορίας με την αύξηση των ομάδων. Απλά θέλω να επισημάνω ότι η προσοχή κάποιων είναι επικεντρωμένη σε μια μερίδα ομάδων και δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο.

6. Κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχτούν το γεγονός ότι, αυτοί που εμπλέκονται στις ομάδες, μεγάλες και μικρές όπως τις αποκαλούν, έχουν συνηγορήσει στην αλλαγή. Θα επαναλάβω ότι όλα τα σωματεία, πλην ενός, έχουν συμβληθεί με τη νέα προσπάθεια. Ας πιστώσουμε επιτέλους αυτούς που καθημερινά βιώνουν τα δρώμενα των σωματείων, ότι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθούν να δώσουν τις κατάλληλες λύσεις.

7. Τα κίνητρα αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλα από την οικονομική επιβίωση των σωματείων και την προώθηση των ντόπιων ποδοσφαιριστών. Τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν. Όλοι μιλούν για λάθη του παρελθόντος, αλλά κανένας δεν προτείνει κάτι. Η αύξηση των ομάδων είναι μια πρόταση και ίσως είναι η ώρα για να ξαναδούμε και το θεσμό του κυπέλλου, που διεξάγεται με ένα τρόπο που δεν επιτρέπει καθόλου εκπλήξεις.

8. Η απόφαση για αύξηση έχει οριστικοποιηθεί. Οποιαδήποτε αναφορά από τώρα και στο εξής μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Είναι η ώρα λοιπόν, να δούμε όλοι μαζί, πως με τη νέα δομή θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό το νέο πρωτάθλημα. Υπάρχουν λύσεις, που με καλή θέληση μπορεί να αποδώσει. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μπορούμε να προτείνουμε σημαντικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να κάνουν το πρωτάθλημα μας ελκυστικό και με τις 14 ομάδες.

Κώστας Στρατής

Μέλος ΔΣ ΕΝΠ

(Προσωπική άποψη)