(ΑΦΙΕΡΩΜΑ) Θ. Κολοκούδιας – Ο πιο επιτυχημένος προπονητής της ΕΝΠ

Η Ένωση είχε χθες (20/02) γενέθλια συμπληρώνοντας 82 χρόνια ζωής. Με αφορμή την γενέθλια ημέρα αλλά και το εορταστικό κλίμα ελέω και της πρόσφατης εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Παραλιμνίτικη ομάδα (και στην οποία κακώς δεν έγινε αναφορά από κάποιον στο όνομά του), η ιστοσελίδα μας www.kerkida.net ασχολείται με τον Θεόδωρο Κολοκούδια. Τον κορυφαίο προπονητή που είχε ποτέ ΕΝΠ και κορυφαίο Παραλιμνίτη προπονητή γενικότερα… 
 
Ποιος είναι ο Θεόδωρος;
 
Ο Θεόδωρος Κολοκούδιας γεννήθηκε το 1938 στο Παραλίμνι. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τον αθλητισμό και στα νιάτα του υπήρξε Παγκυπριονίκης στα 100μ και στο δέκαθλο.
 
Για πάνω από τριάντα χρόνια υπηρέτησε την Ένωση ως προπονητής, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής και φτάνοντας μέχρι και την πρώτη ομάδα.
 
Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 1972 δίπλα από τον αναμορφωτή της ομάδας και μεγάλο του ΔΑΣΚΑΛΟ Σβάτο Πλούσκαλ.
 
Σχεδόν όλες οι κορυφαίες στιγμές της ΕΝΠ ήταν µε τον Θεόδωρο Κολοκούδια παρόντα. Είτε ως προπονητή είτε ως βοηθό προπονητή.
 
Έχουμε και λέμε…
 
Ήταν παρών σε τέσσερις τελικούς Κυπέλλου. Το 1974 ως βοηθός προπονητής και το 1975, το 1981 και το 1983 ως πρώτος προπονητής.
 
Μια δεύτερη θέση την περίοδο 1974-75. Την ίδια χρονιά 1974-75 η ομάδα της ΕΝΠ σκόραρε 51 γκολ ενώ δέχθηκε µόλις 11 γκολ. Επίτευγμα που την ανάδειξε σε καλύτερη άµυνα στην Ευρώπη!
 
Σε δύο άλλες χρονιές η Ένωση τερμάτισε στην άκρως τιμητική 3η θέση.
 
Η πρώτη και µοναδική νίκη της Ένωσης στην Ευρώπη για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Κέρδισε µε 1-0 την Ουγγρική οµάδα VASAS με σκόρερ τον Μιχαλάκη Γούμενο.
 
Την περίοδο 1987-88, υπό τις οδηγίες του αναδείχθηκε ο μεγάλος γκολτζής Τάσος Ζουβάνης πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 τέρματα.
 
Μπορεί λόγω ηλικίας να έχει αποσυρθεί από την προπονητική, αλλά από την αγαπημένη του Ένωση δεν αποστασιοποιήθηκε ποτέ. Τακτικότατος θαμώνας στο «Τάσος Μάρκου», ακόμα και σε προπονήσεις της ομάδας, πάντοτε με το χαμόγελο και την ευγένεια ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
 
Ο εγγονός του, επίσης Θεόδωρος Κολοκούδιας, αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων ταλέντων των ακαδημιών της ΕΝΠ και ο οποίος έχει προωθηθεί πλέον στην πρώτη ομάδα, παίρνοντας και τις πρώτες του συμμετοχές.