Συγχώρεσε τον δολοφόνο του γιου του και τον βοήθησε να βγει από τη φυλακή!

Συγχώρεσε τον δολοφόνο του γιου του και τον βοήθησε να βγει από τη φυλακή!

Απαιτείται ύψιστη μεγαλοψυχία για να το πράξεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πατέρας του θύματος, όχι μόνο συγχώρησε τον δολοφόνο του γιου του, αλλά και τον βοήθησε να βγει από τη φυλακή!

Από τις ΗΠΑ- μέσω της  «Washington Post» μας έρχεται μια είδηση, που προκαλεί δέος για την ανθρώπινη μεγαλοψυχία.    

«Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε», είπε ο Αζίμ Καμίσα. «Αν είχαμε ανάμεσά μας αρκετούς ανθρώπους που συγχωρούν, θα άλλαζε η κοινωνία μας».

Τη νύχτα που ο Αζίμ Καμίσα έμαθε ότι ο γιος του δολοφονήθηκε μετά μια απόπειρα ληστείας, έπεσε στο πάτωμα και θρήνησε γοερά. 

«Ο πόνος ήταν τόσο δυσβάσταχτος...», θυμάται ο Καμίσα, 75 ετών σήμερα. Ο γιος του, Ταρίκ Ταμίσα, ήταν δευτεροετής φοιτητής στο San Diego State University και εργαζόταν ως ταχυμεταφορέας σε πιτσαρία το 1995, όταν τέσσερεις έφηβοι, μέλη συμμορίας, προσπάθησαν να τον ληστέψουν. 

Ο Ταρίκ αντέδρασε, αρνούμενος να τους δώσει ό,τι χρήματα είχε πάνω του και το κουτί με την πίτσα που μετέφερε· καθώς προσπαθούσε να διαφύγει, ένα μέλος της συμμορίας, ο Τόνι Χικς, τον πυροβόλησε θανάσιμα με ένα κλεμμένο πιστόλι. Ο δολοφόνος ήταν μόλις 14 χρονών.

Λίγες ώρες αφότου έμαθε για τον τραγικό θάνατο του γιου του και καθώς ο Καμίσα βρισκόταν σωριασμένος στο πάτωμα, σχεδόν λιπόθυμος, είδε κάτι σαν όνειρο: ένα μήνυμα από μια ανώτερη δύναμη που του έλεγε: «Υπάρχουν θύματα και από τις δύο μεριές του όπλου», του είπε και ο Καμίσα κατάλαβε. 

Ο άτυχος Ταρίκ Καμίσα

«Κάποιες φορές έπειτα από ένα ισχυρό σοκ και βιώνοντας μια τραγωδία, βλέπεις μια αχτίδα φωτος». Και έτσι ο Αζίμ Καμίσα έκανε αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα σκέπτονταν καθόλου: βρήκε έναν τρόπο να συγχωρήσει και αργότερα να γίνει φίλος με τον φονιά του παιδιού του!

«Δεν ήταν ένας 14χρονος εκείνος που σκότωσε τον γιο μου»

Ο Καμίσα- ο οποίος ασκεί τον διαλογισμό και είναι μυημένος στον Σουφισμό (μυστική αίρεση που κυριάρχησε στις χώρες της Ανατολής, κυρίως στην Περσία, και σύμφωνα με ειδικούς ενσωμάτωνε τα μυστικά δόγματα του μουσουλμανισμού), ένιωσε ότι παρόλο που ο Χικς διέπραξε μια ειδεχθή πράξη, δεν έφταιγε μόνο αυτός για το θάνατο του Ταρίκ.

«Δεν ήταν ο 14χρονος εκείνος, που σκότωσε τον γιο μου, ήταν οι κοινωνικές δομές που το προκάλεσαν», δήλωσε με παρρησία ο Καμίσα. «Ο πραγματικός ένοχος είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε εμβαθύνει στο γιατί οι νέοι οδηγούνται σε αναπόδραστες καταστάσεις και εμπλέκονται σε συμμορίες με ναρκωτικά και αλκοόλ και σκορπίζουν ασύστολα τη ζωή τους και τα νιάτα τους». Ο Καμίσα ορκίστηκε και θεώρησε χρέος απέναντι στον νεκρό γιό του να το αλλάξει αυτό.

Εννέα μήνες μετά το θάνατο του νεαρού γιου του, ο Καμίσα ίδρυσε το Ίδρυμα Ταρίκ Καμίσα για να βοηθήσει στη δημιουργία ασφαλέστερων σχολείων και κοινοτήτων και να αποτρέψει τους εφήβους από το να στραφούν στο έγκλημα.

«Δεν ήθελα να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου οργισμένος ξέχειλος μίσους και αγανάκτησης. Γιατί αν συνεχίζεις έτσι, ποιον βλάπτεις; Τον εαυτό σου», είπε ο Καμίσα. «Η συγχώρεση μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη. ...Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις τιμωρητικές αντιδράσεις και τη νοοτροπία της εκδίκησης και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε λάθη και κανόνες».

Θύτες και θύματα χαμογελούν αγκαλιασμένοι! Θεϊκό!

Η αρραβωνιστικιά του αυτοκτόνησε

Ο Καμίσα περιέγραψε τον γιο του ως «μια ψυχή έμπειρου μεσήλικου σε σώμα νέου με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ» και αποκάλυψε ότι ήθελε να γίνει φωτογράφος. Ήταν 20 ετών και είχε αρραβωνιαστεί με σκοπό να παντρευτεί σύντομα. Επτά χρόνια μετά το θάνατό του Ταρίκ, η αρραβωνιαστικιά του, Τζένιφερ, αυτοκτόνησε! «Δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει», είπε ο Καμίσα.

Το σχέδιο του Καμίσα να συγχωρήσει τον Χικς άρχισε να λειτουργεί λίγους μήνες μετά τον μοιραίο πυροβολισμό, όταν συνάντησε τον παππού του Χικς, Πλες Φέλιξ, στο Γραφείο του δικηγόρου υπεράσπισης του Χικς. Ο Καμίσα ζήτησε από τον Φέλιξ να τον βοηθήσει να εκτελέσει την αποστολή του, μέσω του Ιδρύματος Ταρίκ Καμίσα.

Τα τελευταία 28 χρόνια, το- ομολογουμένως- απίθανο δίδυμο έχει μιλήσει σε εκατοντάδες σχολικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, καθώς και σε φυλακές, αλλά και σε διάφορα φόρουμ, όπου έχουν αφηγηθεί την τραγική ιστορία που τους έδεσε.

«Πιστεύω ότι όλοι, κάποια στιγμή, πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε», είπε ο Καμίσα. «Αν είχαμε αρκετούς ανθρώπους που συγχωρούν, αυτό θα άλλαζε την κοινωνία».

Ο Καμίσα θέλησε επίσης να συναντηθεί με τον Χικς λίγο μετά τη δολοφονία για να τον συγχωρήσει πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Χικς, ήταν τότε μαθητής Λυκείου και έγινε ο νεότερος στην Καλιφόρνια που δικάστηκε ως ενήλικας και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη. Αρχικά ο Χικς αρνήθηκε να συναντήσει τον πατέρα του θύματός του: «Δεν ήταν κάτι με το οποίο ένιωθα άνετα, αλλά ήταν κάτι που ήξερα ότι έπρεπε να γίνει κάποια στιγμή», είπε ο Χικς, 43 ετών σήμερα. «Δεν ένιωθα ότι άξιζα συγχώρεσης για αυτό που είχα κάνει». Πέντε χρόνια μετά, όμως, ο Χικς ένιωσε έτοιμος να συναντήσει τον Κάμισα: κάθισε απέναντί του στην κρατική φυλακή Folsom της Καλιφόρνια και μίλησαν επί έξι ώρες.

«Αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες συζητήσεις που είχα με κάποιον», είπε ο Χικς, προσθέτοντας ότι ο Καμίσα τον ρώτησε για τη νύχτα που δολοφόνησε τον γιο του και τις συνθήκες που τον οδήγησαν να πατήσει τη σκανδάλη.

Κοινωνία ένοχη...

Η μητέρα του Χικς τον γέννησε όταν ήταν 14 ετών, τον πατέρα του δεν τον γνώρισε ποτέ. Η μητέρα του Χικς τον έστειλε να ζήσει με τον παππού του όταν ήταν 9 ετών. Ο Χικς, εντάχθηκε σε συμμορία στην Στ' δημοτικού. «Η πλειοψηφία των μελών της οικογένειάς μου εμπλέκονταν σε συμμορίες», λέει. Την ημέρα που ο Χικς σκότωσε τον Ταρίκ, το είχε σκάσει από το σπίτι του παππού του στο Σαν Ντιέγκο. Όταν άλλα μέλη της συμμορίας τον παρότρυναν να πατήσει τη σκανδάλη εκείνο το βράδυ: «δεν το σκέφτηκα καθόλου...», είπε.

Στο τέλος της συζήτησής τους, ο Καμίσα είπε στον Χικς ότι τον συγχώρεσε. Τον ενθάρρυνε επίσης να συμμετάσχει στο Ίδρυμα Ταρίκ Καμίσα μετά την αποφυλάκισή του. Όταν έφυγε από τη φυλακή εκείνη την ημέρα, ο Καμίσα ένιωθε αισθητά πιο ανάλαφρος και ο Χικς ένιωθε το ίδιο. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ο Χικς κράτησε επαφή με τον Καμίσα. Και μετά από λίγους μήνες και η κόρη του Καμίσα και αδελφή του θύματος, επισκέφτηκε στη φυλακή τον Χικς.

Συγκινήθηκε ο επίτροπος αποφυλάκισης

Ο παππούς του Χικς και η οικογένεια Καμίσα έγιναν το στήριγμα του, όσο ήταν έγκλειστος· και πέρασαν χρόνια πιέζοντας όλοι για την απελευθέρωσή του. Ο επίτροπος που εξέταζε τους όρους αποφυλάκισης συγκινήθηκε όταν έμαθε ότι ο πατέρας και η αδελφή του θύματος υποστήριζαν την απελευθέρωση του δράστη. Μετά 24 χρόνια φυλάκισης, ο Χικς αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2019 σε ηλικία 38 ετών.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Χικς, υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ταρίκ Καμίσα και μιλά σε συνέδρια και σχολεία περιγράφοντας την ιστορία της ζωής του· ενθαρρύνει τους μαθητές να αποφύγουν τον στραβό δρόμο που πήρε εκείνος και τους υπενθυμίζει ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ζωής τους. 

Ο Χικς εργάζεται ως υδραυλικός και ξαναφτιάχνει τη ζωή του σιγά σιγά. Οι Καμίσα, από την άλλη, λένε ότι ο Χικς έχει γίνει σημαντικό μέλος της οικογένειάς τους. «Τον βλέπω σαν γιο», είπε ο Αζίμ Καμίσα!

Πραγματικά, το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό!

sdna.gr