Αγωνιστικό, οικονομικό, FIFA και άλλα (Απολογισμός)

Η ομιλία του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας κ. Χαράλαμπου Μανώλη, με τον απολογισμό του έργου της εταιρείας κατά το διάστημα Ιούνιος 2014 – Μάρτιος 2015:

Αναλυτικά

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Συλλόγου έχει τεθεί σε καθεστώς εταιρικής λειτουργίας από τις 6 Ιουνίου 2014, σε μια προσπάθεια η ποδοσφαιρική Ανόρθωσις να καταστεί μια σύγχρονη και επαγγελματική ομάδα η οποία να λειτουργεί πάνω στη βάση των τριών πυλώνων που χαρακτηρίζουν το όραμα 2020: τον επαγγελματισμό, την χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια.

Μεγάλο στοίχημα στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου μοντέλου διοίκησης, ήταν η αγωνιστική, οικονομική και διοικητική σταθερότητα.

Αγωνιστικός Τομέας

Ασφαλώς, ο πρώτος τομέας που ενδιαφέρει μια ποδοσφαιρική ομάδα, είναι ο αγωνιστικός. Ένας τομέας, στον οποίο καλώς ή καλώς, έπρεπε να κτίσουμε από το μηδέν, πάνω στα συντρίμμια που άφησαν συσσωρευτικά τα τελευταία ανεπιτυχή χρόνια.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, επιλέγηκε Διευθυντής Ποδοσφαίρου. Ένας άνθρωπος τον οποίο αξιολογήσαμε ως κατάλληλο για αυτό ακριβώς το είδος προγράμματος που θέλαμε να υλοποιήσουμε, μέσα στα οικονομικά δεδομένα που είχαμε ενώπιών μας.

Η πολιτική την οποία κλήθηκε να εφαρμόσει, ήταν η δημιουργία μιας νέας και νεανικής ομάδας. Μιας ομάδας που δεν θα ήταν πυροτέχνημα, δεν θα ήταν μιας χρήσεως. Αντίθετα, δηλώσαμε έτοιμοι να υποστούμε το κόστος ενός ρόστερ που θα στερούνταν εμπειριών, θα ήταν όμως η βάση των επόμενων ετών. Και θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές, έχουμε τη μαγιά για τα επόμενα χρόνια. Προφανώς δεν ήταν όλες οι επιλογές μας σωστές, ούτε και θα μπορούσαν να είναι. Αξιολογούμε όμως το ποσοστό επιτυχίας ως τουλάχιστον θετικό και ενθαρρυντικό.

Το πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από τον Διευθυντή Ποδοσφαίρου και τους συνεργάτες του, είναι τριετές. Φέτος, καλύψαμε το 1/3 του συγκεκριμένου πλάνου. Παρότι συχνά γίνεται αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, στο τέλος της φετινής χρονιάς, θα γίνει πλήρης αποτίμηση του έργου, ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, κριτική και αυτοκριτική για τα όποια λάθη έγιναν και προσπάθεια διόρθωσης ενόψει της νέας χρονιάς. Άλλωστε, ακόμα η χρονιά δεν έχει τελειώσει και οι στόχοι μας είναι εκεί.

Στη φετινή προσπάθεια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είχαμε – δυστυχώς – να διαχειριστούμε και προβλήματα τα οποία κληρονομήθηκαν από προηγούμενα χρόνια. Συμβόλαια ποδοσφαιριστών μερικά εκ των οποίων και ηγεμονικά ήταν σε ισχύ και έπρεπε να εξευρεθούν οι μέθοδοι και οι τρόποι είτε να λυθούν, είτε να τύχουν αναπροσαρμογής. Θεωρούμε επιτυχία, το γεγονός ότι κανένα συμβόλαιο δεν λύθηκε μονομερώς και κατά συνέπεια κανένας ποδοσφαιριστής, προπονητής ή άλλος εργαζόμενος δεν πήγε στα δικαστήρια για να λάβει αποζημιώσεις. Επιτυχία η οποία βεβαίως είχε το αγωνιστικό κόστος της, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιήσαμε ως δικαιολογία σε οποιοδήποτε σημείο.

Ταυτόχρονα, παραδειγματιζόμενοι από τα παθήματα των τελευταίων ετών, συνειδητά αποφασίσαμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όχι απλά επειδή έτσι αποφασίστηκε, αλλά επειδή έχουμε θέσει μέσα στη διοικητική μας λειτουργία τέτοιες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν, να θέτει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Συλλόγου σε κίνδυνο μέσα από ετσιθελικές και απερίσκεπτες αποφάσεις.

Ένα θέμα το οποίο μας προβλημάτισε αρκετά, είναι η παρουσία, η ανέλιξη και η εξέλιξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και δικαιολογίες στο πως και το γιατί οι Κύπριοι παίχτες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, ιδιαίτερα στις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, κάτι που έχει, δυστυχώς, αρνητικό αντίκτυπο και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Είναι μια κατάσταση που δεν μας αρέσει, δεν μας εκφράζει και αποφασίσαμε να την αλλάξουμε ολοκληρωτικά.

Θεωρώ πως όλοι ξεχειλίζουμε πλέον από περηφάνια, βλέποντας τα νεαρά βλαστάρια – Κυπριόπουλα, όχι απλά να συμμετέχουν στην ομάδα μας, αλλά να πρωταγωνιστούν κιόλας. Η σταδιακή «Κυπριοποίηση» του ρόστερ θα έχει θετικές επιδράσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως το κλίμα στα αποδυτήρια με τους ποδοσφαιριστές να είναι πιο κοντά στη ψυχοσύνθεση των φιλάθλων και την ιστορία της ομάδας αλλά και την άνοδο του επιπέδου του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Γεγονός που αντανακλά με τη σειρά του στην εικόνα που έχει το Κυπριακό Ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και θα βοηθήσει τις ομάδες στην προσέλκυση ποιοτικών ποδοσφαιριστών. Βέβαια, πρέπει πάντα να λέμε και να υπογραμμίζουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται σε κανένα. Είτε Κύπριοι, είτε κοινοτικοί, είτε ξένοι, οι ποδοσφαιριστές που θα φορούν τη φανέλα με το φοίνικα στο στήθος θα το κάνουν γιατί το αξίζουν και επειδή δουλεύουν σκληρά και πειθαρχούν στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Παράλληλα, κεντρικός άξονας του πρώτου έτους του πλάνου μας, ήταν η συνομολόγηση ενός ρόστερ με ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας. Το ότι είμαστε ίσως η νεαρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έγινε ακριβώς, επειδή θέλουμε η φετινή ομάδα, να αποτελέσει τον κορμό και τη βάση πάνω στην οποία θα κτιστεί η Ανόρθωσις των επόμενων ετών. Μια Ανόρθωσις πρωταγωνίστρια και πρωταθλήτρια. Η μαγιά υπάρχει και πλέον πάνω σε αυτή καλούμαστε να κτίσουμε. Από τη μια εκμεταλλευόμενοι τις εμπειρίες που αποκομίζουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές μας και από την άλλη προσθέτοντας πινελιές ποιότητας, ταλέντου και εμπειρίας τα επόμενα χρόνια.

Οι προπονητές και ποδοσφαιριστές ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό έμψυχο δυναμικό της αγωνιστικής ομάδας. Αντίθετα, η ομάδα πρέπει να στελεχώνεται και από μια πλειάδα επιστημονικού και υποστηρικτικού προσωπικού που παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτή την στιγμή συνεργαζόμαστε με κορυφαίους στον τομέα τους ιατρούς και διατροφολόγο ενώ εργοδοτούμε φυσιοθεραπευτές, εργοφυσιολόγο, χειροπράκτες και άλλους επιστήμονες ή ειδικούς, οι οποίοι συνεργάζονται στενά με την προπονητική ομάδα και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ποδοσφαιριστές. Υπηρεσίες, τις οποίες έχουμε πλάνο και όραμα να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον, ξεφεύγοντας από τα στενά κυπριακά πλαίσια, αντιγράφοντας τις παροχές κορυφαίων συλλόγων του εξωτερικού.

Οικονομικός Τομέας

Δεν είναι μυστικό, πως το μεγαλύτερο αγκάθι στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας, ήταν και είναι το οικονομικό. Δεν είναι φυσικά μόνο τα ταμεία της Ανόρθωσης που υποφέρουν, αφού στην περίοδο ισχνών αγελάδων που διανύουμε, ολόκληρος ο πλανήτης – και ειδικά η Κύπρος – στενάζουν από την οξεία οικονομική κρίση. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, οι απαιτήσεις πάντα ψηλές, τα έξοδα τρέχουν και τα έσοδα ποτέ δεν επαρκούν.

Αμάθητοι στις δυσκολίες δεν είμαστε. Επιβιώσαμε από το μαύρο 1974 και όχι απλά ζήσαμε, αλλά μεγαλουργήσαμε, συντελώντας όλοι οι Κύπριοι στην πραγματοποίηση του λεγόμενου οικονομικού θαύματος. Οι πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τότε, είναι λίγο – πολύ οι ίδιες που επιστρατεύουμε και σήμερα, προκειμένου να εξέλθουμε του οικονομικού τέλματος: Νοικοκύρεμα των εξόδων αποφεύγοντας τις αλόγιστες σπατάλες και μεγιστοποίηση των εσόδων με σωστή εκμετάλλευση του έμψυχου δυναμικού μας και ευφυείς προωθητικές ενέργειες στον εμπορικό τομέα.

Ξεκινώντας την χρονιά, είχαμε θέσει ένα πάρα πολύ αυστηρό προϋπολογισμό για τα έξοδα της εταιρείας. Ένα προϋπολογισμό, στον οποίο δεν ήμαστε σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις και εκπτώσεις δεν κάναμε. Παρά τις πολλές πιέσεις πανταχόθεν, δεν υπερβήκαμε τους αριθμούς που θέσαμε ευθύς εξ αρχής ως κόκκινες γραμμές και κλείσαμε τ΄αυτιά στις σειρήνες που μας ήθελαν να κάνουμε τις λεγόμενες υπερβάσεις, τόσο κατά την θερινή, όσο και κατά την χειμερινή περίοδο. Ο καθένας, έχει το δικαίωμα να κρίνει τις πράξεις μας. Εμείς, έχουμε ήσυχη και καθαρή την συνείδησή μας, ότι πράξαμε σωστά, με μοναδικό γνώμονα την οικονομική υγεία του Συλλόγου, στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

Στα έξοδα, έχουμε συμπεριλάβει και προβλέψει όλα όσα αφορούν τη λειτουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά και τις υποχρεώσεις από το παρελθόν. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται και οι δόσεις μας για τα δάνεια τα οποία έχουν μπει σε μια ομαλή διαδικασία εξόφλησης αλλά και οι οφειλές κατόπιν αποφάσεων της ΦΙΦΑ και του CAS. Τόσο αυτές που έχουν εξοφληθεί εφάπαξ όσο και αυτές για τις οποίες έχουμε επιτύχει διακανονισμούς, πληρώνοντας μηνιαίες δόσεις.

Η παρακολούθηση της αυστηρής τήρησης του προϋπολογισμού, γίνεται μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που έχουμε θεσπίσει μέσα από καθημερινή – χωρίς ίχνος υπερβολής – αξιολόγηση των οικονομικών μας δεδομένων. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα θέματα τήρησης των εξαγγελιών μας για συνεχή επίβλεψη των οικονομικών, εντόπιση των σπαταλών και εξάλειψή τους.

Το κομμάτι στο οποίο δυστυχώς δεν καταφέραμε να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα, ήταν αυτό των εσόδων. Οι προβλέψεις που είχαμε κάνει στην αρχή της χρονιάς, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πορεία και η υστέρηση εσόδων ήταν δυστυχώς σημαντική. Εξ ου και εξαγγείλαμε από τον Δεκέμβριο μια τριμηνιαία οικονομική εκστρατεία, η οποία και πάλι δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, που είχε τεθεί ως στόχος.

Οι προσπάθειες για ενίσχυση των εσόδων από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν πολλές και σε διάφορα επίπεδα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» φιλοξένησε οκτώ ποδοσφαιρικές συναντήσεις για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, κυπριακών και ξένων ομάδων, οι οποίες μας απέφεραν διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα σε μια άνυδρη οικονομικά χρονική περίοδο. Κάποιες από αυτές τις συναντήσεις διεξήχθησαν στην Κύπρο ως αποτέλεσμα συγκυριών – όπως για παράδειγμα η έκρυθμη κατάσταση στο Ισραήλ – ωστόσο θα γίνει προσπάθεια και φέτος να προσελκύσουμε άλλες ομάδες στο γήπεδό μας. Το «Αντώνης Παπαδόπουλος» μπορεί και επιβάλλεται να φέρνει περισσότερα έσοδα στην ποδοσφαιρική ομάδα.
Κατά τη φετινή χρονιά, υπογράφηκε το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο ανάμεσα σε Cytavision και Ανόρθωση, καθιστώντας τη Cytavision στρατηγικό συνεργάτη της Μεγάλης Κυρίας. Το συμβόλαιο προνοεί συνεργασία 2+3 ετών και είναι εξαιρετικά επωφελές και για τους δυο εταίρους.

Η αναδιάρθρωση των δανείων που ταλαιπωρούσαν το Σύλλογο, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μας προτεραιότητες. Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, κατορθώσαμε να έρθουμε σε συμφωνία με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, αναδιαρθρώνοντας όλα τα δάνεια που είναι στο όνομα της Ανόρθωσης, πετυχαίνοντας ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Εκ των σημαντικότερων δανείων, εκείνο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), το οποίο αφορά την Κτηματική και έχει ως υποθήκη το Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Οι δόσεις του δανείου πλέον τακτοποιούνται από την εταιρεία Ανόρθωσις Αμμοχώστου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια ΛΤΔ, με υποχρέωση που έχει αναληφθεί εγγράφως προς την Τράπεζα.

Σε πορεία τακτοποίησης και οι υποχρεώσεις μας προς το κράτος. Για την περίοδο 2007-2013, έχει γίνει ως γνωστόν διακανονισμός ανάμεσα σε ΚΟΠ και κράτος, ώστε το σύνολο του ποσού να τακτοποιηθεί σε 60 δόσεις, στην αποπληρωμή των οποίων είμαστε συνεπείς, με μεγάλο κόπο. Με τις οφειλές του 2014, είμαστε πλήρως συνεπείς, κάτι που θα διαπιστωθεί και μέσα από την επερχόμενη εξέταση των κριτηρίων Μαρτίου, ο φάκελος των οποίων έχει ήδη υποβληθεί.

Όλα τα πιο πάνω, έχουν οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση του χρέους του Συλλόγου, κατά σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Γνωρίζοντας βέβαια πάντα, ότι η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Αντίθετα, απ’ εδώ και μπρος πρέπει αυτό που θα διακρίνει τις λειτουργίες μας, να είναι η συνέπεια.

Όντας συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όλους, θα αποκτήσουμε και πάλι την απαραίτητη αξιοπιστία. Θα επαναφέρουμε το καλό όνομα της Ανόρθωσης, ως ενός εργοδότη, ενός συνεργάτη, στον οποίο μπορούν οι εταίροι να στηρίζονται. Ευελπιστούμε, ότι το καλό μας όνομα θα διαφημίζουν πλέον οι ποδοσφαιριστές μας, οι προπονητές μας, συνεργάτες, προμηθευτές και τεχνίτες που έχουν εργαστεί κοντά ή μαζί μας τον τελευταίο χρόνο. Ειδικά όσοι είχαν για χρόνια χρήματα να παίρνουν από την Ανόρθωση και τώρα είδαν να αρχίζει η τακτοποίηση των οφειλομένων.

Νομικές υποθέσεις στη FIFA και το CAS

Μιας και αναφερόμαστε στην αξιοπιστία, ένα… καλό αντιπαράδειγμα, είναι το όνομα που έχουμε στη FIFA και το CAS. Ή καλύτερα, το όνομα που είχαμε. Μια πλειάδα υποθέσεων μας είναι καλά γνωστό πως οδηγήθηκαν εκεί, με τις πλείστες φορές να καταφέρνουμε απλά να μετριάσουμε τη ζημιά, αφού ήταν πραγματικά αδύνατο να κερδηθούν από μέρους μας.

Μπορεί να μην οδηγήθηκαν νέες υποθέσεις στα διεθνή αθλητικά δικαστήρια, εκδικάστηκαν ωστόσο αρκετές παλαιές, τις οποίες και πληρώσαμε. Εξοφλήθησαν ποδοσφαιριστές όπως ο Μεδίνα, ο Ντοπρασίνοβιτς, ο Ιντζχάκι, ο Κονσίστρε, ο Μπάκλεϊ, ο βοηθός προπονητής Τζβετάνοφ. Απ’ εκεί και πέρα, πληρώνουμε τις δόσεις μας μέχρι να εξοφλήσουμε τον προπονητή Στόιλοφ και τον ποδοσφαιριστές Κονσίστρε και Κοβαλέφσκι. Μέσα στην επόμενη χρονιά, θα πρέπει να πληρώσουμε και τον Περόνε.

Υποδομή

Παρά τα πολλά έξοδα σε τρέχουσες και παλαιές οφειλές, καταφέραμε να εξοικονομήσουμε ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, το οποίο διατέθηκε υπό μορφή επένδυσης στις υποδομές μας. Γηπεδικές, προπονητικές αλλά και διοικητικές.

4.1 Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος»

Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», έχουν γίνει μια σειρά από βελτιωτικά έργα, ως πρώτη μόνο φάση στον σχεδιασμό μας για αναβάθμιση του Σταδίου, ώστε σταδιακά να πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας «4» της UEFA, για να φιλοξενεί αγώνες ομίλων Europa και Champions League.

Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση, να μπορούμε να φιλοξενούμε σωστά και αξιοπρεπώς τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, προσφέροντάς τους ειδικό χώρο στην Ανατολική εξέδρα, ο οποίος υπήρχε, αναβαθμίστηκε και στεγάστηκε ώστε να προσφέρει προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.
Εκτείναμε δίκτυ μπροστά από τη Νότια εξέδρα, μετά από υπόδειξη της αστυνομίας, για την αποφυγή του φαινομένου της ρίψης αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου.

Διαμορφώθηκαν κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε να δημιουργηθεί χώρος σε κάθε είσοδο εξέδρας, για διενέργεια σωματικού ελέγχου κατά την είσοδο στο γήπεδο.

Παραγγέλθηκε και εγκαταστάθηκε καινούριο, σύγχρονο σύστημα ακύρωσης εισιτηρίων και ελέγχου εισιτηρίων διαρκείας, τα λεγόμενα validators, ενώ παράλληλα, ενισχύθηκε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV).
Στην κερκίδα των φιλοξενουμένων, τη Βόρεια κερκίδα, έγιναν σειρά επιδιορθώσεων στην υποδομή, εκεί όπου είχαν παρατηρηθεί προβλήματα, όπως επίσης και στους χώρους υγιεινής.

Ελέγχθηκε το δίκτυο του σταδίου και ενισχύθηκε με καλώδια οπτικών ινών ενώ έλεγχος, αναβαθμίσεις και επιδιορθώσεις έγιναν στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Διενεργήθηκαν εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού του σταδίου όπως γενική συντήρηση όλων των χώρων, βάψιμο, αντικατάσταση των ειδών υγιεινής στους αντίστοιχους χώρους, αρίθμηση εκ νέου όλων των καρεκλών του σταδίου και επικόλληση αυτοκόλλητων με τους αριθμούς.

Στους χώρους του Σταδίου και συγκεκριμένα στη Δυτική πλευρά, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν νέα, σύγχρονα γραφεία. Ένα έργο το οποίο είχε σχεδιαστεί  πριν από χρόνια και τώρα ανασχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με γοργούς ρυθμούς. Ο χώρος στην Ανατολική κερκίδα, όπου βρίσκονταν μέχρι πρότινος  τα γραφεία, θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις της UEFA, προκειμένου το στάδιο να μπορέσει να μεταβεί στην κατηγορία «4».

4.2 Προπονητικό Κέντρο «Αντώνης Καράς»

Πέραν από το γήπεδο, ιδιαίτερη σημασίας βελτιωτικά έργα έγιναν και στο προπονητικό κέντρο «Αντώνης Καράς». Δεν είναι μυστικό, πως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζαμε επαναλαμβανόμενα προβλήματα τραυματισμών, τα οποία οφείλονταν εν μέρει στο κακό υπόστρωμα κάτω από το προπονητικό μας γήπεδο.
Κατά τους θερινούς μήνες και το φθινόπωρο, διεξήχθησαν εργασίες που αφορούσαν ακριβώς τον αγωνιστικό χώρο του προπονητικού κέντρου, όπου έχει έρθει και εναποτεθεί ειδική άμμος από την Αίγυπτο, με στόχο να υπάρξει ένα μαλακό υπόστρωμα κάτω από το γρασίδι, που έχει μειώσει στο ελάχιστο τις καταπονήσεις στα πόδια των ποδοσφαιριστών.

Την ίδια στιγμή, έχουν διεκπεραιωθεί εργασίες στην κτηριακή υποδομή του προπονητικού κέντρου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μιας πρωταγωνίστριας ποδοσφαιρικής ομάδας. Ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν κατάλληλα τα γραφεία του τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, δημιουργήθηκε νέο γυμναστήριο, ανακατασκευάστηκαν πλήρως τα αποδυτήρια.  Επιπλέον, δημιουργήθηκε σύγχρονη αίθουσα διδασκαλίας για την ποδοσφαιρική ομάδα.

Ακαδημίες

Η Ανόρθωσις, οραματιζόμαστε να γίνει μια ομάδα που παράγει, εξελίσσει, αναπτύσσει και πωλεί ποδοσφαιριστές. Η μονοδιάστατη ενίσχυση μέσω μεταγραφών δεν επιτρέπει την οικονομική εξυγίανση του Συλλόγου. Αντίθετα, χρειάζεται η πρώτη ομάδα να ενισχύεται και με ποδοσφαιριστές που βγαίνουν από τα σπλάχνα της Ανόρθωσης, τις Ακαδημίες. Παίχτες, οι οποίοι θα είναι δουλεμένοι όπως τους θέλουμε, θα μεγαλώσουν μαζί, σε Ανορθωσιάτικο περιβάλλον και θα παίζουν ποδόσφαιρο με τον τρόπο που εμείς θέλουμε.
Από την αρχή της χρονιάς, ορίστηκε Παγκύπριος Συντονιστής Ακαδημιών εκ μέρους των ΔΣ εταιρείας και Σωματείου, ο οποίος έχει υπό την διοικητική εποπτεία το όλο οικοδόμημα. Οι Ακαδημίες, εποπτεύονται από τον Τεχνικό Διευθυντή της ποδοσφαιρικής ομάδας. Έχουμε ενισχύσει τον Τεχνικό Διευθυντή των Ακαδημιών, με δυο καταρτισμένα και ικανά άτομα, τα οποία έχουν ο ένας υπό την ευθύνη του τα Αγωνιστικά Τμήματα και ο άλλος τα Κλιμάκια, ενώ προσελήφθη άτομο και για το διαχειριστικό κομμάτι.

Οι Ακαδημίες μας, είναι το μόνο τμήμα του Συλλόγου που είδε φέτος τον προϋπολογισμό του να αυξάνεται αντί να μειώνεται! Ακριβώς γιατί πιστεύουμε στα παιδιά, που είναι το μέλλον μας. Έχουμε προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με το American Academy και την σχολή Forum προσφέροντας στα παιδιά υποτροφίες φοίτησης, πέραν από την άθληση στο ποδόσφαιρο.

Διοικητική Λειτουργία

Η ποδοσφαιρική ομάδα, είχε απόλυτη ανάγκη τη σωστή υποστήριξη από καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό. Όλες οι διοικητικές λειτουργίες, διεκπεραιώνονται στη βάση του προτύπου ISO για σωστή εταιρική διακυβέρνηση. Η προσήλωση μας είναι στη διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών, στη χρηστή διοίκηση και τον επαγγελματισμό.

Έχουμε επενδύσει στην πρόσληψη προσοντούχου προσωπικού, το οποίο στελέχωσε επαρκώς όλα τα πόστα της διοικητικής πυραμίδας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Μέλλον

Φέτος, κάναμε μια νέα αρχή. Ήταν πολύ δύσκολο το ξεκίνημα, με εμπόδια και προβλήματα. Με υπομονή και επιμονή  όμως, τα καταφέραμε να είμαστε σήμερα εδώ. Αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πορεία μας, αμετακίνητοι από τους σχεδιασμούς και το πλάνο μας, μέχρι το τέλος.
Είμαστε η Ανόρθωσις, θα τα καταφέρουμε! Η Αμμόχωστος μας περιμένει.