Κουγιάλης: Η Κύπρος θα βοηθήσει στη...

Η Κύπρος θα αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και η ΕΕ πρέπει να την στηρίξει καθώς το κόστος γι' αυτήν είναι υψηλότερο από ότι για άλλα Κράτη Μέλη, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου ο Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι "η Κύπρος αναλαμβάνει το μερίδιό της στη συνολική προσπάθεια που απαιτείται, αποδεχόμενη τον εθνικό στόχο που της έχει ανατεθεί",  συμπλήρωσε όμως διευκρινίζοντας ότι "η εθνική προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί από κατάλληλα κοινοτικά εργαλεία". Ο Υπουργός εξήγησε στην παρέμβασή του ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη το πιθανό υψηλότερο κόστος για ορισμένα Κράτη-Μέλη στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Το Συμβούλιο, εξάλλου, υιοθέτησε γενική θέση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών και της γεωργίας, κατά 30% μέχρι το 2030.

Επιπλέον ο Υπουργός, ενέκρινε την προσέγγιση του Συμβουλίου για τα σχετικά νομοθετήματα επιμερισμού των προσπαθειών και της συμπερίληψης των εκπομπών και απορροφήσεων από τη χρήση γης, αλλαγή χρήσης γης και δασοπονία, εντός της δέσμης για το κλίμα και την ενέργεια.
 
Τέλος το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ενέκρινε Συμπεράσματα Συμβουλίου ενόψει της Συνόδου των Μερών της Σύμβασης για το Κλίμα COP23 που θα πραγματοποιηθεί στις 6-17 Νοεμβρίου στη Βόννη και κείμενο Συμπερασμάτων σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ ενόψει της τρίτης Συνόδου της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον UNEA-3 που θα λάβει χώρα στη Ναϊρόμπι, 4-6 Δεκεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΜ)