Θέλεις δική σου επιχείρηση; Ξέρεις...

Πολλοί άνθρωποι μέσα στην οικονομική κρίση, την έλλειψη κονδυλίων και την ανεργία θέλουν να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση. Σχέδια, σκέψεις, συνεργασίες μα δυστυχώς καμία χρηματοδότηση.

Γεγονός που αφήνει πλήθος επιχειρήσεων στα σκαριά ή ακόμα χειρότερα στη σκέψη…

Υπάρχουν, όμως, σήμερα χρηματοδοτικά προγράμματα; Μπορεί μια επιχειρηματική ιδέα να πάρει σάρκα και οστά μέσα στην οικονομική κρίση; Και όμως υπάρχουν και προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια τα οποία αφορούν τόσο σε άνεργους, σε άτομα με αναπηρίες, σε αγρότες, ψαράδες, σε εργαζόμενους σε εργοδότες, σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κρατικούς οργανισμούς και δεκάδες άλλους.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις κατηγορίες

Ποιο είναι το πρόγραμμα

Πρόκειται για την Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, η οποία δημιουργήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέχει συγκεντρωμένη πληροφόρηση για τα Ανταγωνιστικά αλλά και για τα Συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και για τα Εθνικά Σχέδια Χορηγιών που αφορούν σε πολίτες και οργανισμούς στην Κύπρο.

Μέσω αυτής της Πύλης, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενός έργου ή  μιας ιδέας  και της υποβολής προτάσεων.

Παράλληλα, μπορεί κάποιος να βρει συνεργάτες ενώ η αναζήτηση γίνεται πανεύκολα με τη χρήση διαφόρων κριτηρίων όπως θεματική ενότητα, είδος δικαιούχου κ.α.

Την ίδια στιγμή, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί άμεσα για όλα τα νέα προγράμματα, τις χρηματοδοτήσεις σε δεκάδες τομείς.

Κατηγορίες

Οι κατηγορίες όπου μπορείτε να δείτε τα προγράμματα είναι:

  • Ανταγωνιστικά Προγράμματα
  • Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ΕΕ
  • Εθνικά Σχέδια Κινήτρων
  • Χρητοοικονομικά Εργαλεία

Αναλυτικά

Τα Ανταγωνιστικά Προγράμματα ΕΕ είναι προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ με στόχο να συμβάλουν στην υλοποίηση μιας  πολιτικής της ΕΕ. Κατά κανόνα είναι διεθνικά – δηλαδή στην υποβολή και υλοποίηση μιας πρότασης απαιτείται η συμμετοχή συνεργατών από περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Οι προτάσεις υποβάλλονται για έγκριση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς την παρέμβαση των θεσμών του κράτους μέλους. Οι προτάσεις που υποβάλλονται ανταγωνίζονται με προτάσεις από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιλέγονται μετά από συγκριτική αξιολόγηση όλων των προτάσεων που υποβάλλονται.

Τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα αφορούν προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται στην Κύπρο:

  • από συγκεκριμένα κονδύλια του Πολυετούς Προϋπολογισμού της ΕΕ τα οποία έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο (τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται κυρίως από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία),
  • από εθνικούς πόρους (κρατικό προϋπολογισμό).

Τα Εθνικά Σχέδια Κινήτρων σχεδιάζονται και εγκρίνονται σε εθνικό επίπεδο και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στόχος των σχεδίων αυτών είναι η υλοποίηση διαφόρων πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, π.χ. ενίσχυση της απασχόλησης, προώθηση του τουρισμού κτλ. Η υλοποίηση και διαχείριση των έργων γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην Κύπρο από τα αρμόδια Υπουργεία/φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Τα χρηματοοικονομικά εργαλεία αποτελούν έναν αποδοτικό τρόπο αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται στα πλαίσια των διαφόρων αναπτυξιακών πολιτικών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων παρέχεται υποστήριξη για επενδύσεις και, γενικότερα, κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μέσω δανείων, εγγυήσεων, επενδυτικού μετοχικού κεφαλαίου ή άλλων μηχανισμών ανάληψης κινδύνων σε συνδυασμό πιθανώς με τεχνική υποστήριξη, επιδοτήσεις επιτοκίου.

Προσκλήσεις ενδιαφέροντος

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες πατήστε στους κάτωθι συνδέσμους για να δείτε όλα τα σχέδια: