Α. Νεοφύτου:Δεν υπάρχει Κύπρος Β γι...

Δεν υπάρχει Κύπρος Β για να υπάρχουν για εμάς σχέδια Β, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προσθέτοντας πως «μια είναι η Κύπρος και πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να την επανενώσουμε».
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό μεσούσης της σύσκεψης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη από την οποία αποχώρησε γύρω στο μεσημέρι, λόγω σημερινού ταξιδιού του στο Ισραήλ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια πολύ αναλυτική ενημέρωση του συμβουλίου των αρχηγών για το Κυπριακό και την  συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως κατά την τοποθέτηση που έκανε ο ίδιος εκ μέρους του ΔΗΣΥ ανέφερε πως «στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του για επανέναρξη του διαλόγου πάνω στις βασικές αρχές σε αναζήτηση μιας λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πλαίσιο Γκουτέρες, τις παραμέτρους, στο σύνολό τους, που εκεί διασφαλίζεται ότι η Κύπρος, κατά την άποψη του ΔΗΣΥ, μπορεί με τη λύση να είναι ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που είχαν θεωρεί ότι είμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των συνομιλιών και εάν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την επίσκεψη της κ. Λουτ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όποιος προστρέξει να εξάξει συμπέρασμα κινδυνεύει να πέσει πολύ έξω.
 
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Η κ. Λουτ δεν είδε ακόμη καμία από τις εγγυήτριες δυνάμεις και όταν μιλούμε για την πιο βασική πτυχή του Κυπριακού που είναι η ασφάλεια θα πρέπει να έχει τις επαφές με το σύνολο των εγγυητριών, αλλά η βαρύτητα θα είναι στο ποιά θα είναι η πολιτική θέση της ίδιας της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Κληθείς να πει αν υπάρχει plan Β σε περίπτωση που δεν βρεθεί το πρόσφορο έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως πρέπει να έχουμε ουσιαστικό plan A.
 
«Δεν υπάρχει Κύπρος Β για να υπάρχουν για εμάς σχέδια Β. Μια είναι η Κύπρος και πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να την επανενώσουμε», ανέφερε.
 
Σημείωσε πως «για εμένα μια είναι η Κύπρος και όπως δεν υπάρχει Κύπρος Β για εμένα δεν υπάρχουν και σχέδια Β».
 
Ερωτηθείς αν ενημερώθηκαν και για τα ενεργειακά είπε πως μέχρι να φύγει από τη συνεδρία δεν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τα ενεργειακά.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η τουρκική πλευρά θα σπρώξει τα πράγματα ώστε να συμπέσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μαζί με το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εργασίες της Exxon Mobile στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως από την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την τρίωρη συνάντησή του με την κ. Λουτ δεν υπήρξε καμία αναφορά στα θέματα ενέργειας.