Οι Παρα- Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 και τα ψυχολογικά και κοινωνικά μηνύματα τους

Οι Παρα- Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 και τα ψυχολογικά  και κοινωνικά μηνύματα τους

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης γράφει για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020...

Παρακολούθησα από την τηλεόραση, την έναρξη των Παρα-Ολυμπιακών Αγώνων 2020, που θα διεξαχθούν στο ΤΟΚΥΟ από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Η τελετή έναρξης ήταν φαντασμαγορική, ήταν ένας ωκεανός χρωμάτων και μουσικής. Το ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, πλημμύρισε με χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία. Ενα όμορφο, επίκαιρο σενάριο στο πρόγραμμα από τους διοργανωτές, ήταν η παρουσίαση ενός αεροπλάνου με μια πτέρυγα, το οποίο προσπαθούσε να πετάξει. Στην προσπάθεια του αυτή, παρατηρούμε σκαμπανεβάσματα, απογοητεύσεις, φοβίες, ανασφάλειες, σκεπτικισμούς, ενθουσιασμός, αλληλεγγύη, αισιοδοξίας, ελπίδα.

Το σενάριο τούτο διανθισμένο με μουσική, χορό, χρώματα, εκπληκτικά εφέ και μια νεαρή κοπέλα 13 χρονών να υποδύεται το αεροπλάνο, με ένα φτερό, κατασυγκίνησε τον κόσμο σ’ όλο τον πλανήτη.

Οι παρα-ολυμπιακοί αγώνες, συγκεντρώνουν τους αθλητές όλου του κόσμου, οι οποίοι παρουσιάζουν διάφορα σωματικά και πνευματικά προβλήματα. Οι  πρώτοι αγώνες διεξήχθηκαν το 1964 και υπάρχουν 1,2 δις άνθρωποι με διάφορες  αναπηρίες σ’ όλο τον κόσμο. Το 15% του Παγκόσμιου πληθυσμού αποτελούν αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας.

Οι συνάνθρωποι μας αυτοί δεν επιζητούν τον οίκτο και την λύπηση μας. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την δίκαιη μοιρασιά των  αγαθών που παράγονται στον κόσμο, την αναγνώριση και την εκτίμηση της προσωπικότητας τους και τον απόλυτο σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων τους.

Οι αθλητές , η ιδιαίτερη αυτή ομάδα, απαιτεί από τις χώρες όλου του κόσμου, να τους στηρίζει και να διασφαλίζει την ισότιμη  πρόσβαση τους στον Αθλητισμό, με την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Ο Αθλητισμός ανεξάρτητα φυλής , χρώματος, θρησκείας, ανεξάρτητα από ειδικές ικανότητες είναι μοναδικής αξίας δραστηριότητα, είναι συνισταμένη της αυτοπεποίθησης, της ελπίδας, της χαράς και της ζωής των ανθρώπων.

Ένοιωθα υπέροχα, όταν έβλεπα στην τελετή έναρξης των Παρα-Ολυμπιακών αγώνων, την παρέλαση των αθλητών από 163 χώρες του πλανήτη. Ψηλάφισα την τεράστια υπερηφάνεια τους, τον ενθουσιασμό την χαρά τους, παρελαύνοντας ανεμίζοντας τις σημαίες των χωρών τους. Έβλεπες στα λαμπερά πρόσωπα τους, την ελπίδα και την αισιοδοξία, στοιχεία τα οποία απουσιάζουν από τον σημερινό άδικο και ανασφαλές, αβέβαιο ψεύτικο κόσμο.

Διέκρινες μια αποφασιστικότητα, μια εσωτερική δύναμη και λάμψη, λέγοντας σ’ όλο τον πλανήτη ότι όλοι είμαστε οι ίδιοι με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, προσφέροντας στην κοινωνία σύμφωνα με τις δυνατότητες μας και απολαμβάνοντας  σύμφωνα με τις ανάγκες μας, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, ο οποίος προσδοκά και  αγωνίζεται.

Οι Παρα-ολυμπιακοί αγώνες του ΤΟΚΥΟ, μας θυμίζουν τις καθημερινές ευθύνες όλων μας , της πολιτείας, των οργανωμένων συνόλων και γενικά κάθε πολίτη.

Οι άνθρωποι με οποιαδήποτε σημαντικά, πνευματικά προβλήματα αναπηρίας , απαιτούν τον σεβασμό μας και την εκτίμηση  μας, την στήριξη και την αλληλεγγύη μας , την αγάπη και την στοργή μας. Δεν ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν μια θέση στον  ήλιο, όπως όλους τους ανθρώπους της γης. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά τον συνάνθρωπο του. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα, να μην βοηθά τους συνανθρώπους του. Κανένας άνθρωπος δεν δικαιούται να μην υποστηρίζει και να μην συμπαραστέκεται σε κάποιο συνάνθρωπο μας, όταν  αυτός έχει ανάγκη. Κανένας μα κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να δραπετεύει , όταν συνάνθρωποι μας επιζητούν την αγάπη και την αλληλεγγύη μας.

Οι αναπτυγμένες χώρες ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες για την ευαισθησία, αλληλεγγύη και βοήθεια στους πολίτες τους, οι οποίοι  λόγω διαφόρων καταστάσεων και γεγονότων , έχουν τις περισσότερες ανάγκες.

Αναπτυγμένες χώρες, είναι οι χώρες οι οποίες κτίζουν υποδομές και έχουν πολιτικές , οι οποίες αναβαθμίζουν την ζωή  των ατόμων με ειδικές ικανότητες καθιστώντας αυτά ισάξια άτομα της κοινωνίας, μειώνοντας στον ελάχιστο τις οποιεσδήποτε δυσκολίες τους. Πολίτες, πλούσιοι σε ευαισθησίες, αγάπη, συμπόνια και αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα γι’ αυτούς  που έχουν τις περισσότερες ανάγκες , είναι πάμπλουτοι, ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και ισορροπημένοι, ψυχολογικά και πνευματικά.

Οι Παρα-Ολυμπιακοί αγώνες του ΤΟΚΥΟ, μας  προκαλούν και μας υπενθυμίζουν το χρέος όλων μας, για πιο έντονη συμπαράσταση, αλληλεγγύη, αγάπη και σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα των ανθρώπων με αναπηρίες και ειδικές ικανότητες.

Να φροντίζουμε κάθε μέρα, να φωτίζουμε τους αεροδιαδρόμους της ζωής τους, για να πετάξουν ψηλά, έχοντας δύο φτερά και όχι  μόνο ένα  φτερό. Να φωτίζουμε κάθε στιγμή, με την αγάπη και την ειλικρίνεια μας, τους σκοτεινούς αεροδιαδρόμους της ζωής τους, δίνοντας τους τις ευκαιρίες που αναζητούν, για να υλοποιήσουν τα δικά τους όνειρα . Να τους δώσουμε την δύναμη και την αυτοπεποίθηση , να νοιώσουν  ότι μπορούν να πετάξουν και με ένα φτερό το δικό τους αεροπλάνο.

Στους Παρα-Ολυμπιακούς του ΤΟΚΥΟ, συμμετείχε και η δική μας Παρα-Ολυμπιακή ομάδα των αθλητών μας. Η κυπριακή σημαία κυμάτιζε στο ΤΟΚΥΟ , κατά την διάρκεια των αγώνων. Σ’ όλους τους αθλητές και συνοδούς της Κύπρου, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινοι. Απλώς και μόνο η συμμετοχή μας  αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Αξία έχει η συμμετοχή και όχι οι διακρίσεις. Η συμμετοχή αποτελεί το αποκορύφωμα της επιτυχίας μας.

Η Παρα-Ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου, κέρδισε και ένα χάλκινο μετάλλιο με την Καρολίνα Πελεντρίτου. Στην αποστολή στο ΤΟΚΥΟ, συμμετείχε και η Μαρία Μάρκου και ο Αντώνης Αρέστη. Πολλά συγχαρητήρια σ’ όλους τους αθλητές μας. Ελπίζω και εύχομαι η λάμψη και τα μηνύματα των αγώνων , να μην διαρκούν μόνο κατά την διάρκεια τους, αλλά να φωτίζουν διαχρονικά και καθημερινά , τον δρόμο της αγάπης , της ευαισθησίας , της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου