Τόκιο 2020: Η πρέσβειρα της Ιαπωνίας στην Κύπρο κ. Σέκι Ιζούμι συμβουλεύει...

Τόκιο 2020: Η πρέσβειρα της Ιαπωνίας στην Κύπρο κ. Σέκι Ιζούμι συμβουλεύει...

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
(απεσταλμένος της ΕΑΚ)

Προτού αναχωρήσουμε από τη Λάρνακα με προορισμό το Τόκιο, για τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, θεωρήσαμε σωστό να ζητήσουμε την άποψη της πρέσβειρας της Ιαπωνίας στην Κύπρο, κυρίας Σέκι Ιζούμι, για κάποια θέματα που αφορούν βέβαια την πατρίδα της, στην κακή συγκυρία της φιλοξενίας των Αγώνων εν μέσω της πανδημίας του κορονωϊού. Τα όσα ενδιαφέροντα μας μετέφερε η κα Ιζούμι, ακολουθούν στην πιο κάτω συνέντευξη.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού το Τόκιο επιλέχθηκε να διοργανώσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, η πανδημία του κορονωϊού ανέτρεψε την προγραμματισμένη τέλεση των Αγώνων στο 2020 και μεταφέρθηκε για το 2021. Από τη χαρά της διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη ήρθε η αναστάτωση με την πανδημία. Πώς το ζήσατε αυτό; (ουσιαστικά αλλιώς το ονειρευτήκατε και αλλιώς συμβαίνει).
«Μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, είμαι πολύ ενθουσιασμένη και ανακουφισμένη που βλέπω να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Παραολυμπιακοί του Τόκιο 2020».

Ποια είναι η κατάσταση τώρα στην Ιαπωνία, σχετικά με την πανδημία; 
«Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ανακοινώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο για την περίοδο μεταξύ 12 Ιουλίου και 22 Αυγούστου, με στόχο τον περιορισμό της ροής ανθρώπων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης τώρα, επειδή ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 παραμένει υψηλός, καθώς και ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με μεταλλάξεις COVID-19 στο Τόκιο αυξάνεται. Ο αριθμός αυτών των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 σε μία ημέρα, για παράδειγμα εκείνης της 14ης Ιουλίου 2021 ήταν 3211, ενώ ο συνολικός αριθμός στην Ιαπωνία από τον Ιανουάριο του 2020 είναι 828201. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι 100 φορές περισσότερος από αυτόν της Κύπρου, μπορείτε να καταλάβετε την κατάσταση της Ιαπωνίας όταν γίνεται σύγκριση με αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Έχετε την οποιαδήποτε πληροφόρηση για τη διοργάνωση; Πόσο έτοιμη πιστεύετε πως είναι η Ιαπωνία για να φιλοξενήσει περίπου 12 χιλιάδες αθλητές και ακόμα περισσότερους προπονητές, συνοδούς, δημοσιογράφους;
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, θα πραγματοποιηθούν ως σύμβολο της παγκόσμιας ενότητας για την αντιμετώπιση του COVID-19, ξεκινώντας από τις 23 Ιουλίου με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να διασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, θα ληφθούν όλα τα πιθανά και απαραίτητα μέτρα κατά του κορονωϊού που αποφασίστηκαν από την πενταμερή συνάντηση, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), οργανωτική επιτροπή, μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο και την ιαπωνική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών των μέτρων, όλοι οι αγώνες στο Τόκιο θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές. Επιπλέον, αθλητές και αξιωματούχοι αγώνων, συμπεριλαμβανομένου των δημοσιογράφων, θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας και κανονισμούς, όπως περιγράφεται στα PLAYBOOKS (https://olympics.com/tokyo-2020/en/games/tokyo-2020-playbooks).

Είστε από πρώτο χέρι ενημερωμένη για τις αντιδράσεις αρκετών συμπατριωτών σας για την απόφαση από την Κυβέρνηση και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι ίδιοι ζητούν την ακύρωσή τους, για την προστασία των ντόπιων από την πανδημία. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Παραολυμπιακοί του Τόκιο 2020 θα διεξαχθούν με επιτυχία, με ασφάλεια και με προστασία ως σύμβολο της ενότητας του κόσμου στην ήττα του νέου κορονωϊού και ότι μέσω της δύναμης του αθλητισμού, τα όνειρα και το θάρρος θα μεταφερθούν στα παιδιά και τη νεολαία, που θα είναι υπεύθυνα για το μέλλον μας. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν με ασφάλεια, με επιτυχία και να αποκτήσουν την κατανόηση του ιαπωνικού λαού, είναι απολύτως απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιμέτρων κατά της πανδημίας. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ζητήσουμε συνεργασία από όλους τους συμμετέχοντες».

Τι θα θέλατε να πείτε στην κυπριακή αποστολή και τους αθλητές μας, που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της πατρίδας σας;
«Στους Κύπριους αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Είναι το όνειρο κάθε αθλητή στον κόσμο να συμμετέχει σε αυτήν την εκδήλωση. Γνωρίζω ότι όλοι έχετε εργαστεί πολύ σκληρά, σε δύσκολες πανδημικές συνθήκες, για να επιτύχετε τους στόχους σας και να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Είμαι βέβαιη ότι, παρά τις μοναδικές προκλήσεις, θα δώσετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κάνετε τον εαυτό σας και τη χώρα σας περήφανη.

»Για όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, οι Αγώνες είναι πάντα ένα ξεχωριστό και μοναδικό γεγονός. Ιδιαίτερα αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικοί από οποιονδήποτε άλλο χρόνο, λόγω της ατυχούς κατάστασης. Προκειμένου να προστατευθούν οι αθλητές, τα άτομα που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και τα άτομα που ζουν ή επισκέπτονται την Ιαπωνία, αυτή τη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 δεν θα είναι οι ίδιοι και θα πραγματοποιηθούν με πολλούς περιορισμούς. Εκτός από αυτό το πρωτοφανές περιβάλλον για αθλητές, όσοι θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία για τους αγώνες θα έχουν ορισμένους περιορισμούς που θα κάνουν αυτήν την εμπειρία διαφορετική και δεν θα μπορείτε να απολαύσετε πλήρως όλα όσα μπορεί να προσφέρει η Ιαπωνία. Ωστόσο, πιστεύω στα σίγουρα ότι θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μερικές καλές πτυχές της Ιαπωνίας και της ιαπωνικής φιλοξενίας. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτή η περιορισμένη εμπειρία της Ιαπωνίας μπορεί ακόμα να είναι συναρπαστική και ικανοποιητική για να σας επιστρέψει στη χώρα μου, την Ιαπωνία, για μια άλλη επίσκεψη».

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στο Τόκιο;
«Επειδή οι δραστηριότητες και οι κινήσεις είναι αυστηρά περιορισμένες και θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα σε όλους τους συμμετέχοντες, προκειμένου να προστατευθούν οι αθλητές, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στους αγώνες και επίσης οι Ιάπωνες, θα ήθελα να δείτε και να απολαύσετε λεπτομέρειες που βρίσκετε σε χώρους που εσείς δικαιούστε να πάτε. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που θα πρέπει να ενημερωθείτε για ορισμένα μοναδικά έργα που ξεκίνησαν για αυτούς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Τόκιο 2020.

α) Το πρώτο αφορά τα Ολυμπιακά Μετάλλια του Τόκιο2020. Τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια που απονέμονται σε αθλητές στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες όχι μόνο αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη τιμή για τους αθλητές, αλλά και μια ευκαιρία για την Ιαπωνία να επιδείξει τον πολιτισμό και τη γοητεία της στον υπόλοιπο κόσμο. Για να παράγει αυτά τα πολύτιμα μετάλλια, η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων (Τόκιο 2020) διεξήγαγε το «Πρόγραμμα Μετάλλου Τόκιο 2020», με τη συλλογή μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα από όλη την Ιαπωνία. Αυτό το έργο καθιστά το Τόκιο 2020 το πρώτο στην ιστορία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για τη συμμετοχή πολιτών στην παραγωγή μεταλλίων και την κατασκευή των μεταλλίων με χρήση ανακυκλωμένων μετάλλων. Περίπου 5.000 μετάλλια έχουν παραχθεί από μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που συνεισφέρθηκαν από άτομα σε όλη την Ιαπωνία. Ελπίζουμε ότι το σχέδιό μας για την ανακύκλωση των μικρών καταναλωτικών ηλεκτρονικών και οι προσπάθειές μας να συμβάλλουμε σε μια φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη κοινωνία θα γίνουν κληρονομιά των Αγώνων του Τόκιο 2020. (https://olympics.com/tokyo-2020/en/games/olympics-medals)

β) Το δεύτερο είναι το Ολυμπιακό βάθρο του Τόκιο 2020. Το βάθρο, από ανακυκλωμένο πλαστικό, θα είναι το πρώτο του είδους του στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή ιστορία και παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο για μια βιώσιμη κοινωνία. Το ευρύ κοινό συμμετείχε σε ένα έργο συλλογής χρησιμοποιημένων πλαστικών και πλαστικών θαλάσσιων συντριμμιών, τα οποία ανακυκλώθηκαν για την παραγωγή του βάθρου. (https://olympics.com/tokyo-2020/en/games/sustainability/podium-project)

γ) Το τρίτο είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στους χώρους των Αγώνων, IBC / MPC και το Ολυμπιακό / Παραολυμπιακό Χωριό θα είναι 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. (https://olympics.com/tokyo-2020/en/games/sustainability/climate)

Αν μας επιτραπεί η διακίνηση, ποια αξιοθέατα θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε;
«Αυτήν τη φορά, δυστυχώς δεν σας συμβουλεύουμε να μετακινηθείτε ελεύθερα. Όμως, ελπίζω έντονα και σας ενθαρρύνω να επιστρέψετε ξανά στην Ιαπωνία, για να δείτε τι θα χάσετε αυτήν τη φορά. Μόλις πάτε στην Ιαπωνία, θα νιώσετε πολύ πιο άνετα να επισκεφθείτε ξανά και να μετακινηθείτε ελεύθερα».

Τα χρόνια που βρίσκεστε στην Κύπρο, διαπιστώσατε κάτι κοινό στην κουλτούρα της Ιαπωνίας και της Κύπρου;
«Διαπίστωσα ότι οι Κύπριοι μοιράζονται την ίδια φιλικότητα, ευγένεια και φιλοξενία. Οι Ιάπωνες και οι Κύπριοι αγαπούν επίσης τη φύση και προσπαθούν να ζουν αρμονικά με τη φύση. Είμαι βέβαιη ότι όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας θα βιώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά στους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων φαγητού, καθώς και στα εστιατόρια του καταλύματος σας και ούτω καθεξής. Είμαι βέβαιη ότι, ιδιαίτερα οι αθλητές και τα μέλη της αντιπροσωπείας που συμμετέχουν στην προαγωνιστική προπόνηση στην πόλη Shimotsuke της Νομαρχίας Tochigi, που φιλοξενεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα βρουν το ίδιο συναίσθημα που έχω στην Κύπρο.
(https://www3.nhk.or.jp/news/html/20210715/k10013140881000.html
https://www.instagram.com/jpn_embassy_incyprus).

»Ακολουθώντας τα πρωτόκολλα COVID-19 και τους κανόνες υγιεινής για τους δημοσιογράφους, εάν επιτρέπεται να πάτε στην πόλη Shimotsuke που βρίσκεται έξω από το Τόκιο, σε μια αγροτική περιοχή της Ιαπωνίας, θα βρείτε το διαφορετικό τμήμα της Ιαπωνίας και θα ανακαλύψετε πώς οι άνθρωποι ζούνε με τη φύση και επίσης ότι οι ντόπιοι προσφέρουν την ίδια ευγένεια στους ανθρώπους που προέρχονται εκτός της κοινότητάς τους.

»Η πρωτοβουλία Host Town στοχεύει στη σύνδεση τοπικών πόλεων της Ιαπωνίας και χωρών / περιοχών που συμμετέχουν στους αγώνες του Τόκιο και σε διάφορες ανταλλαγές. Έχοντας μια πόλη υποδοχής, η συμμετέχουσα χώρα μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση της εθνικής της ομάδας στον διαγωνισμό, να προωθήσει τη δημοσιότητα της χώρας και να αναπτύξει μακροπρόθεσμες σχέσεις με την τοπική πόλη της Ιαπωνίας».

Θα θέλατε να στείλετε το οποιοδήποτε μήνυμα;
«Πρώτα απ’ όλα, λάβετε υπόψη ότι το καλοκαίρι στο Τόκιο είναι πολύ ζεστό και η υγρασία είναι πολύ υψηλή. Και αυτή τη φορά, λόγω της πανδημίας, η εμπειρία σας στην Ιαπωνία θα είναι πολύ διαφορετική από το συνηθισμένο. Επομένως, ελπίζω ειλικρινά ότι θα επισκεφθείτε ξανά την Ιαπωνία μετά τον παγκόσμιο περιορισμό της πανδημίας.

»Δεύτερον, και αυτό είναι πιο σημαντικό από το πρώτο, είναι ότι, παρόλο που εκπροσωπώ την Ιαπωνία, θα υποστηρίζω τους Κύπριους αθλητές στα αθλήματα στα οποία συμμετέχετε. Σας εύχομαι λοιπόν ό,τι καλύτερο και καλή τύχη!».

Και έκλεισε η κα Ιζούμι στέλνοντας το μήνυμά της στα Ελληνικά: «Πάμε δυνατά, Πάμε Κύπρος»!!!

* Στη φωτογραφία η κα Σέκι Ιζούμι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στις 31 Μαρτίου, με το γενικό γραμματέα Ανδρέα Γεωργίου και τον αντιπρόεδρο Γιώτη Ιωαννίδη.