"Ο ΚΟΑ δεν θα παραμείνει αδιάφορος στο ντόπινγκ" (φώτος)

Δημόσια διαβούλευση με θέμα την καταπολέμηση του ντόπινγκ πραγματοποίησε σήμερα ο ΚΟΑ...

Η Προσφώνηση του Προέδρου του ΚΟΑ, Κλεάνθη Γεωργιάδη: "Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι αθλητισμός δεν είναι μόνον ο πρωταθλητισμός στον οποίο δραστηριοποιείται μόνο μια μικρή μερίδα του πληθυσμού, αλλά και ο Μαζικός αθλητισμός, ο οποίος περιλαμβάνει χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας οι οποίοι αρέσκονται να αθλούνται στον χώρο του αναψυχικού αθλητισμού, με κάθε μορφή άσκησης και φυσικής δραστηριότητας, μέσα σε δημόσιους χώρους, σε πάρκα, σε Γυμναστήρια, Fitness Clubs, με κύριο στόχο την βελτίωση της υγείας τους , της φυσικής τους κατάστασης, της ψυχικής τους διάθεσης, της εμφάνισης τους κλπ.  

Τα αποτελέσματα της έρευνας που θα σας ανακοινωθούν σε λίγο από τον Δρ. Μιχαηλίδη, είναι άκρως ανησυχητικά και θα πρέπει να μας προβληματίσουν, διαπιστώνοντας ότι οι χώροι άθλησης που στόχο έχουν την γύμναση για την βελτίωση της υγείας, της φυσικής ευρωστίας και της πνευματικής ευεξίας, μετατρέπονται από διάφορους επιτήδειους, σε χώρους, επικίνδυνους για την υγεία των νέων, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για γρήγορη βελτίωση της εμφάνισης τους και της απόκτησης του επιθυμητού σώματος, παρασύροντας τους στην χρήση ουσιών που είναι επικίνδυνες για την υγεία τους. 

Ως Ανωτάτη Αθλητική Αρχή του τόπου, ο ΚΟΑ δεν θα παραμείνει αδιάφορος στην νέα αυτή κοινωνική πρόκληση, αλλά θα συμβάλει ενεργά στην προστασία του αθλούμενου πολίτη και ιδιαίτερα των νέων, με την στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ερευνητική ομάδα Safeyou, αλλά και με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού , το Υπουργείο Υγείας, την Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ κ.α. ούτως ώστε να μπει σύντομα σε τροχιά εφαρμογής ένα αποτελεσματικό Εθνικό πρόγραμμα  εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τις αρνητικές συνέπειες του Ντόπινγκ στον Μαζικό Αθλητισμό στην Κύπρο. 

Μοχθούμε για  καθαρό και υγιή Αθλητισμό σε συνεργασία και με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες ώστε να πετύχουμε και στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του Ντόπινγκ στον αθλητισμό αναψυχής".

Η Προσφώνηση του Δρ. Μιχάλη Μιχαηλίδη, Επιστημονικού Προϊσταμένου του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου: "Μια διεθνής ομάδα ειδικών επιστημόνων σε θέματα Ντόπινγκ, από 5 Ευρωπαϊκές χώρες το Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Foro Italico, το Πανεπιστήμιο του Potsdam και ο Εθνικός  Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ της Γερμανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδος και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, συντονίζονται  και συνεργάζονται επιστημονικά με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την δημιουργία ενός διαδικτυακού εκπαιδευτικού εργαλείου, το οποίο θα απευθύνεται σε νεαρούς αθλούμενους και θα τους ενημερώνει για τους κινδύνους του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό και τις ασφαλείς εναλλακτικές πρακτικές και τους αποτελεσματικούς τρόπους αποφυγής της χρήσης των επικίνδυνων αυτών ουσιών. 

Η έρευνα αυτή αποτελεί μια καινοτομία στον χώρο του Μαζικού Αθλητισμού και έχει αναδείξει σοβαρά ευρήματα τα οποία όχι μόνο  θέτουν σε κίνδυνο την υγιή άθληση  αλλά πλήττουν και απειλούν άμεσα και την Δημόσια Υγεία αφού ένα ποσοστό 28.9% της αθλούμενης νεολαίας που συμμετείχε στο δείγμα της έρευνας δήλωσε ότι κάνει χρήση ή έκανε τουλάχιστο μία φορά στην ζωή του, χρήση απαγορευμένων ουσιών, με στόχο την βελτίωση της Εμφάνισης και της Απόδοσης του.  

Τα πιο πάνω αποτελέσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, Αφού πλήττουν άμεσα τον υγιή αθλητισμό και θέτουν  σε κίνδυνο και την  δημόσια υγεία. Το. κοινωνικό αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί  με ευχολόγια και με τις συσκέψεις ειδικών. Απαιτείται πολιτική δράση με αποφασιστικότητα και διατομεακών συνεργασία και συντονισμός ενεργειών έτσι ώστε με αποφασιστικότητα να χρησιμοποιηθούν αυτές οι μελέτες ως προληπτικά εκπαιδευτικά εργαλεία προσέγγισης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μετά από σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση, στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς, στις αθλητικές ακαδημίες και στα σωματεία από τους προπονητές, στα Γυμναστήρια και στα Fitness Clubs από τους Γυμναστές, καθώς και από κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος επιθυμεί να συμβάλει στον κοινό σκοπό. 

Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν την έκταση του φαινομένου της χρήσης ουσιών ντόπινγκ, μεταξύ νεαρών αθλούμενων, σε χώρους μαζικού αθλητισμού και αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις".