Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ένα παιχνίδι που μέχρι στιγμής περνά… απαρατήρητο είναι το γειτονικό ντέρμπι ανάμεσα σε Αγία Νάπα και Ένωση.
Όποιος νομίζει ότι το περιβάλλον θα είναι… φιλικό λόγω των σχέσεων των δύο ομάδων ή ότι θα είναι ένα παιχνίδι που θα ξεχαστεί γρήγορα, κάνει λάθος, μεγάλο λάθος. Τα κοινά σημεία που βρίσκουμε ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι πολλά, ενώ περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν έξτρα κίνητρο για αποδείξεις!
-Στον πάγκο της Αγίας Νάπας, βρίσκεται ο Γιώργος Κοσμά. Ένας Παραλιμνίτης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ένωσης, ο οποίος διετέλεσε και προπονητής στις εφηβικές ομάδες των «βυσσινί». Στην διάρκεια της καριέρας του και αφού πέρασε από ομάδες όπως οι Ελπίδα, Πύλα, Οθέλλος και Ομόνοια Αραδίππου, το όνομα του ακούστηκε 4-5 φορές ως υποψήφιος για τον πάγκο της ΕΝΠ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Δεδομένα θέλει να αποδείξει ότι άξιζε μια ευκαιρία.
-Πέραν από την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, ο Κοσμά θα έχει να… κοντραριστεί και με τον γιο του! Ο Λοΐζος Κοσμά, αγωνίζεται στην Ένωση και για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι η οικογένεια Κοσμά θα… μοιραστεί στην μέση. Ο σύζυγος και η κόρη δεν θα ξέρουν αν θα πρέπει να υποστηρίξουν τα πορτοκαλί λόγω συζύγου και πατέρα ή τα βυσσινί λόγω γιού και αδερφού!
-Πέραν του προπονητή, στην Αγία Νάπα υπάρχουν και παίκτες με παλαιότερο… βυσσινί παρελθόν. Ο κεντρικός αμυντικός Γιάννης Αντωνίου προέρχεται από τις ακαδημίες της ΕΝΠ, όπως και ο αριστερός μπακ Μάικλ Φίλγκεϊτ. Αμφότεροι αναμένεται να είναι και στο αρχικό σχήμα. Διαφορετικές είναι οι περιπτώσεις των Αντώνη Μουλαζίμη και Νικόλα Λιοτατή, που είναι επίσης από τις ακαδημίες της ΕΝΠ, χωρίς ωστόσο να πάρουν αρκετές ευκαιρίες για να αγωνιστούν. Υπάρχει και ο Μπόγιαν Μαρκόφσκι, με τον Σκοπιανό στόπερ να αγωνίζεται για μια τριετία στην ΕΝΠ και να αποδεικνύει ότι είναι στόπερ υψηλού επιπέδου, παίρνοντας μεταγραφή για τον Απόλλωνα. Από πέρσι αγωνίζεται και αυτός στην Αγία Νάπα.
-Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Λευτέρη Μέρτακκα. Ο διεθνής δεξιός μπακ αγωνίστηκε για μια οκταετία στην Ένωση, πριν πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ και από τον περασμένη Ιανουάριου αγωνίζεται στην Αγία Νάπα. Πολλοί θα περίμεναν να… επαναπατριστεί φέτος στην Παραλιμνίτικη ομάδα, όμως ο Νίκος Καραγεωργίου δεν θέλησε να γίνει μεταγραφή δεξιού μπακ στην ομάδα του.
-Μια κατηγορία μόνος του, είναι ο Ανδρέας Κίττος. Ο 24χρονος γκολκίπερ, μέχρι πέρσι βρισκόταν στην ΕΝΠ πότε 3ος και πότε 2ος πορτιέρο, χωρίς να πάρει ουσιαστικά κάποια ευκαιρία. Πέρσι έφυγε για την Αγία Νάπα και έκτοτε… απογειώθηκε, φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το… σήριαλ του Καλοκαιριού, με την Ένωση να προσεγγίζει τον Κίττο, να του εκφράζει την επιθυμία της για να τον αποκτήσει ξανά, η Αγία Νάπα να συναινεί στην μεταγραφή όμως ο Παραλιμνίτης άσος να… ψηφίζει Αγία Νάπα! Και τα έφερε έτσι η μοίρα, που «βυσσινί» και «πορτοκαλί» αναμετρόνται στην πρεμιέρα!
-Την αντίθετη διαδρομή πραγματοποίησε ο Αδάμος Πιερέττης. Ξεκίνησε από την Ένωση, έφυγε για την Ελλάδα όπου συνδύασε σπουδές και ποδόσφαιρο, επέστρεψε στην Κύπρο, αγωνίστηκε μια τριετία (2010-13) στην Αγία Νάπα, μεσολάβησε μια χρονιά στην Αυστραλία και από πέρσι αγωνίζεται στην Ένωση, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις ως κεντρικός αμυντικός.
-Τέλος, ιδιαιτερότητα υπάρχει και ως προς το γηπεδικό. Απ’ την στιγμή που το γήπεδο της Αγίας Νάπας δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει αγώνας Α’ Κατηγορίας, τότε η λύση του «Τάσος Μάρκου» ήταν μονόδρομος και φέτος Παραλιμνίτες και Αγιαναπίτες θα μοιράζονται το ίδιο γήπεδο.