Το σημερινό μου άρθρο εκπηγάζει από μια φωτογραφία που είδα ψες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούσε ένα νεαρό αθλητή, που κατατάχθηκε χθες στην Εθνική Φρουρά.
Αναπόφευκτα το μυαλό μου γύρισε στις 10/07/1998 όταν είχα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή και μάλιστα ως εκ των αρχηγών της Εθνικής Εφήβων Καλαθόσφαιρας και βασικός, έχοντας κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στους ΑΜΚΕ και έχοντας εξασφαλίσει πρόκριση σε επόμενη προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ενώ ήμουν ήδη βασικό στέλεχος του πρωταθλητή Κεραυνού Στροβόλου. Παραδόξως είχα λάβει τη θέση 132 στη λίστα στρατεύσιμων αθλητών.
Πολλά έχουν αλλάξει ευτυχώς μέχρι σήμερα στο στράτευμα, με τη μοριοδότηση, με το λόχο αθλητών, με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας που οφείλω να ομολογήσω ότι με έχει εκπλήξει ευχάριστα. Όχι τόσο αυτή καθ’ αυτή η μείωση της θητείας, όσο τα θετικά κίνητρα προς τους κληρωτούς μας. Σχέδια εξ αποστάσεως φοίτησης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ευκαιρίες υποτροφιών, ευκαιρίες νεανικής επιχειρηματικότητας και άλλα. Συνολικά 14 νέα προγράμματα παροχής θετικών κινήτρων τα οποία προσωπικά και χαιρετίζω και υποστηρίζω και αποδίδω πλήρως τα εύσημα στον Υπουργό, τους επιτελείς και το ΓΕΕΦ.
Όμως αγαπητέ Υπουργέ μου, που είναι η ανάπτυξη θετικών κινήτρων, συγκεκριμένα και σχεδιασμένα ειδικά για τους αθλητές μας; Για τα ταλέντα μας; Για τους αθλητές μας που έχουν ευκαιρίες στο εξωτερικό και τρέχουν να απαλλαχθούν από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις; Για τους αθλητές που δικαιωματικά ονειρεύονται τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα;
Αναγνωρίζω ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 1998 και πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει. Χρειάζεται όμως περεταίρω αναζήτηση λύσεων. Δηλώνω πολέμιος της φυγοστρατίας, αλλά αυτό δεν με περιορίζει στο να αναζητήσω συγκεκριμενοποίηση θετικών κινήτρων προς τους αθλητές. Μια ειδική ομάδα κληρωτών στρατιωτών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προπόνηση και την τελειοποίηση των αθλητικών προσόντων τους.
Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνέργειες. Η προετοιμασία και επιλογή για όσους θα επωφεληθούν τέτοιων κινήτρων στη στρατιωτική θητεία τους πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία και να γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, όταν παραδείγματος χάριν επιλέγονται αθλητές για το αθλητικό σχολείο. Η προετοιμασία των αθλητών για τη στρατιωτική τους θητεία πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, μέσα από πρόγραμμα παρακολούθησης των αθλητών σε βάθος χρόνου και αξιοποιώντας προγράμματα ποσοτικής και ποιοτικής αξιολόγησης υπό τη μορφή βαθμολογίας σε σχέση με τα επιτεύγματα τους. Η πολυδιαφημιζόμενη διαφάνεια και αξιοκρατία στο στράτευμα, την οποία ο Υπουργός καλώς έχει εξαγγείλει, θα πρέπει να συνοδεύεται από ποσοτική πλέον ανάλυση και όχι μόνο ποιοτική. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να εξεύρουμε τρόπους συμπερίληψης αθλητών ομαδικών αθλημάτων, οι οποίοι μέχρι σήμερα αδικούνται κατά την άποψη μου σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε ατομικά αθλήματα. Αλήθεια στο λόχο αθλητών, πόσοι αθλητές ομαδικών αθλημάτων υπηρετούν;
Αξιοποιώντας την πολυετή παρουσία μου στις ΗΠΑ, δεν διστάζω να εισηγηθώ να εισαγάγουμε και να αξιοποιήσουμε κάποιες καινοτόμες ιδέες των Αμερικανών. Θα μπορούσαν να υπηρετήσουν κάποιοι τη θητεία τους στο στρατό με το πέρας της αθλητικής τους καριέρας; Θα μπορούσε το στράτευμα να καλύψει το κόστος σπουδών κάποιων αθλητών με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες τους στο στράτευμα και τα αθλητικά του προγράμματα; Θα μπορούσε η Ε.Φ να δημιουργήσει ομάδες που να συμμετέχουν ως σωματεία στα πρωταθλήματα των Ομοσπονδιών; Θα μπορούσε ο στρατιωτικός αθλητισμός να αποδειχθεί τόσο εργαλείο υποστήριξης του Ε.Σ.Υ.Α.Α. όσο και εργαλείο ανάπτυξης της οικονομιάς της χώρας μέσω της δημιουργίας ευκαιριών εργοδότησης;
Μόνο μέσω πραγματικής καινοτόμας αλλαγής μπορούμε να ελπίζουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη του Κυπριακού αθλητισμού. Με τα σημερινά δεδομένα, η αθλητική ανάπτυξη μας συνεχίζει να εξαρτάται από τη στρατιωτική θητεία. Δεν επισέρχομαι σε πολιτική συζήτηση, ούτε μπορώ να κρίνω τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας σε σχέση με το Κυπριακό. Οφείλουμε όμως να προετοιμαζόμαστε και να σχεδιάζουμε και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με ρεαλιστικά στοιχεία τα οποία έχουμε ενώπιον μας. Αν, δε, πετύχουμε την πολυπόθητη λύση, σας διαβεβαιώ τα αθλητικά δεδομένα και οι συνθήκες ανάπτυξης θα είναι πολλαπλάσια πιο ευνοϊκά και ευκολοκατόρθωτα.
Η αλλαγή είθισται να μην είναι αρεστή στον κόσμο, αλλά πάντα λέω «αγκάλιασε την αλλαγή» (embrace change).
*** ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ "SPORT DEBATE" ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ