Ντέρμπι με φάσεις, αποβολή αλλα "χ"ωρίς γκολ (Φώτος)

Ένα ιδιαίτερα περίεργο ντέρμπι το απόγευμα της Κυριακής (05/03) στο «ΠΑΠ». Ανόρθωση και Απόλλωνας έμειναν στο 0-0, ωστόσο το περίεργο έχει να κάνει με την εικόνα του αγώνα. Από το 16’ ο Απόλλωνας έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω της αποβολής του Σεμέδο. Η Ανόρθωση πήρε μπάλα, είχε κατοχή πάνω από 60%, ο Απόλλωνας με παίκτη λιγότερο έπαιξε περισσότερο άμυνα ωστόσο στο τέλος είχε διπλάσιες τελικές προσπάθειες. Τέσσερις η Ανόρθωση, οκτώ ο Απόλλωνας! Έτσι, κάθε μια ομάδα μπορεί να νιώθει χαμένη. Η Ανόρθωση που έπαιζε με παίκτη παραπάνω για 75 λεπτά και ο Απόλλωνας που είχε περισσότερες φάσεις μπροστά από την εστία του Κόπριβετς.

Οι επιλογές του Λέβι

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ήταν ο Κόπριβετς, δεξί μπακ ο Γκάμπριελ, αριστερό μπακ ο Σάντος και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Ερέρο και Σεχού. Αμυντικό χαφ ο Βίκτορ, δημιουργικά χαφ οι Μίτροβιτς και Ράγιος, έξω δεξιά ο Ολιβέιρα, έξω αριστερά ο Καρλίτος και στην κορυφή της επίθεσης ο Άλβες.

Οι επιλογές του Σωφρόνη

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ήταν ο Βάλε, δεξί μπακ ο Σέρτζιο, αριστερό μπακ ο Βασιλείου και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Βινίσιους και Χάμπος. Αμυντικά χαφ οι Σεμέδο και Μπεντόγια, σε πιο ελεύθερο ρόλο ο Άλεξ, έξω δεξιά ο Πέδρο, έξω αριστερά ο Παπουλής και στην κορυφή της επίθεσης ο Πίεχ.

Τρίλεπτο και από μία φάση

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το ντέρμπι, αφού με την συμπλήρωση τριών λεπτών οι δύο ομάδες έφτιαξαν από μία πολύ καλή ευκαιρία. Αρχικά ο Απόλλωνας στο 1’ με τον Σέρτζιο να σεντράρει από δεξιά και τον Πίεχ να κάνει το βολέ στην κίνηση, στέλνοντας την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και στην συνέχεια η Ανόρθωση στο 3’ μετά από φάουλ που κέρδισε ο Καρλίτος και εκτέλεσε πλασαριστά ο Ολιβέιρα και τον Σάντος να κάνει την κεφαλιά που έφυγε λίγο έξω.

Πίεση ψηλά

Πάνω – κάτω η μπάλα, με τις δύο ομάδες να έχουν επιθετική διάθεση. Ο Απόλλωνας ασκούσε πίεση ψηλά στα αντίπαλα στόπερ και η τακτική αυτή δυσκόλευε την ορθολογική ανάπτυξη από πλευράς Ανόρθωσης, η οποία είχε σαν επιλογή ένα πιο άμεσο παιχνίδι και όχι την κατοχή και την κυκλοφορία μπάλας. Επόμενη καλή φάση ήταν στο 10’ για λογαριασμό Απόλλωνα, ξανά με τον Πίεχ που εκμεταλλεύτηκε το λάθος διώξιμο του Σεχού και έκανε το πλασέ αλλά ο Κόπριβετς μάζεψε με διπλή προσπάθεια.

ΚΟΚΚΙΝΗ από το 16'

Κι ενώ ο Απόλλωνας έδειχνε να στέκει καλύτερα στο γήπεδο και να είναι ένα… κλικ πιο μπροστά, ήρθε η φάση στο 16’ να ανατρέψει τα αριθμητικά δεδομένα. Ο Σεμέδο αντίκρισε την απ’ ευθείας κόκκινη σε μαρκάρισμα στον Σάντος στον χώρο του κέντρου και έτσι η Λεμεσιανή ομάδα συνέχισε με δέκα ποδοσφαιριστές.

Δοκάρι και κλασική

Απ΄την αποβολή και έπειτα, η Ανόρθωση είχε πλήρη έλεγχο, κατοχή μπάλας και δημιουργία προϋποθέσεων, πλησιάζοντας δις στο γκολ. Αρχικά με τον Καρλίτος στο 26’, ο οποίος με διπλή προσπάθεια απ’ το ύψος της μικρής περιοχής σημάδεψε το δοκάρι και στην συνέχεια στο 28’ με τον Γκάμπριελ να… πατά περιοχή και να κάνει το βολέ στην κίνηση μετά από σέντρα από αριστερά αλλά τον Βάλε να διώχνει δύσκολα.

Πρώτη κίνηση

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Σωφρόνης Αυγουστή προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή θέλοντας να προσαρμοστεί καλύτερα στα δεδομένα του αγώνα, περνώντας μέσα τον Πελαγία αντί του Παπουλή, με τον Κύπριο αμυντικό να πηγαίνει στο κέντρο της άμυνας ως παρτενέρ του Βινίσιους και τον Χάμπο να προωθείται ως αμυντικό χαφ.

Απάντηση από Λέβι και 4-4-2

Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, ήταν η σειρά του Ρόνι Λέβι να προβεί στην πρώτη του αλλαγή αλλάζοντας σχηματισμό και κάνοντας την ομάδα του πιο επιθετική. Στο 40’, μέσα ο Καμπρέρα και έξω ο Καρλίτος, με την Ανόρθωση να το γυρίζει σε 4-4-2 και τον Καμπρέρα να πλαισιώνει τον Άλβες στην επίθεση και τον Ράγιος να γίνεται αριστερό χαφ.

Κλασική ευκαιρία στο φινάλε

Παρά το ότι η Ανόρθωση έπαιζε με παίκτη παραπάνω, ο Απόλλωνας ήταν αυτός που έφτιαξε και απώλεσε την τελευταία ευκαιρία του πρώτου μέρους. Ο Πίεχ πέρασε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Μπεντόγια, αυτός μπήκε στην περιοχή από αριστερά, πέρασε και τον Κόπριβετς και έκανε την σέντρα προς τον Πέδρο ο οποίος από δύσκολη θέση δεν μπόρεσε με κεφαλιά να στείλει την μπάλα στα δίκτυα, σε κενή εστία.

Φρεσκάρισμα μπροστά

Με την έναρξη της επανάληψης, ο προπονητής του Απόλλωνα θέλησε να δώσει φρεσκάδα στην επιθετική του γραμμή γι’ αυτό και άφησε στα αποδυτήρια τον Πίεχ και πέρασε στο παιχνίδι τον Γκιέ. Τα πρώτα λεπτά κύλησα χωρίς κάτι αξιόλογο, με τα δεδομένα να παραμείνουν ως είχαν απ’ την στιγμή ης αποβολής. Κατοχή μπάλας η Ανόρθωση, άμυνα και προσπάθεια αντεπιθέσεων ο Απόλλωνας.

Προσαρμόστηκε ο Απόλλωνας

Όσο κυλούσαν τα λεπτά, ο Απόλλωνας προσαρμοζόταν καλύτερα στο παιχνίδι. Η Λεμεσιανή ομάδα κρατούσε περισσότερο μπάλα και πλαγιοκοπούσε κυρίως από δεξιά, δείχνοντας ικανή να φτάσει στο γκολ. Αντίθετα η Ανόρθωση έδειχνε να πέφτει αγωνιστικά, γι’ αυτό και ο Ρόνι Λέβι προχώρησε στην δεύτερη του κίνηση περνώντας στο παιχνίδι τον Κολούνγκα.

Αντεπιθέσεις και Άλεξ

Η Ανόρθωση ήταν ασύνδετη μεσοεπιθετικά και δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό της πλεονέκτημα. Ο Απόλλωνας κρατούσε με σχετική άνεση το μηδέν παθητικό μέχρι το 80’ και μάλιστα ήταν αρκετά επικίνδυνος σε κάποιες αντεπιθέσεις, με καλύτερη όλων αυτή στο 83’ όταν ο Άλεξ από αριστερά συνέκλινε και έκανε το σουτ με το δεξί από καλή θέση αλλά δεν αιφνιδιάστηκε ο Κόπριβετς. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, με το 0-0 να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ανόρθωση: Κόπριβετς, Γκάμπριελ, Σεχού, Ερέρο, Σάντος, Βίκτορ, Μίτροβιτς, Ράγιος, Ολιβέιρα (61'Κολούνγκα), Καρλίτος (40'Καμπρέρα), Άλβες.

Απόλλωνας: Βάλε, Σέρτζιο, Βινίσιους, Χάμπος, Βασιλείου, Σεμέδο, Μπεντόγια (83'Ρέινολντς), Πέδρο, Παπουλής (29'Πελαγίας), Ντα Σίλβα, Πίεχ (46'Γκιέ).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ολιβέιρα, Βίκτορ, Ερέρο - Μπεντόγια, Χάμπος, Ρέινολντς.

ΚΟΚΚΙΝΗ: Σεμέδο.

**Διαιτητής της αναμέτρησης ο Χρίστος Νικολαϊδης με βοηθούς τους Αριστείδη Χρίστου και Παύλο Γεωργίου.

Τα ρεπορτάζ του αγώνα είναι μια προσφορά της BetOnAlfa